Hi-Tech

JMC Soundboard – difuzoare cu suflet de chitară

scris pe 30 Ian 2012 de Constantin Barbu 22248 vizualizări
feat jmc

JMC Soundboard este o boxă diferit de majoritatea modelelor de pe piață: în locul unei incinte acustice care să reflecte sunetul unui difuzor, Soundboard folosește o placă din lemn de rezonanță, de acelați tip cu cel folosit de lutieri, care este făcută să vibreze pentru a reproduce sunetul.

Fondată în anul 2005, compania JMC nu se ocupa în mod tradițional de fabricarea de difuzoare. Specialitatea firmei sunt instrumentele muzicale confecționate din lemn de rezonanță. Pentru a găsi un arbore potrivit, un specialist cutreieră pădurile elveține din zona Risoud și examinează aspectul și caracteristicile mai multor zeci de arbori. Doar o mică parte dintre molizii din regiune au caracteristicile necesare, care pot fi recunoscute pe teren doar după mulți ani dedicați meseriei. Un arbore selectat se remarcă în prin creșteri uniforme de la un an la altul, printr-un lemn dens, care vibrează într-un anumit fel și prin lipsa imperfecțiunilor. Condițiile de mediu necesare pentru ca un molid cu lemn de rezonanță să apară implică o altitudine mare, de peste 1200 de metri, precipitații scăzute și temperaturi în general reduse.

La JMC, persoana care alege molizii folosiți pentru lemn de rezonanță are un statut legendar în lumea lutierilor. Lorenzo Pellegrini are 80 de ani, iar 70 dintre aceștia i-a petrcut cutreierând pădurile Risoud. Este recunoscut drept unul dintre cei mai pricepuți oameni din lume când vine vorba de alegerea lemnului pentru instrumente muzicale, iar talentul său a fost omagiat în mai multe documentare și într-o carte.

De la el, povestea intstrumentelor și difuzoarelor JMC continuă cu munca lui Jeanmichel Capt, lutier specializat în construcția de chitare și un excelent cunoscător al naturii lemnului de rezonanță. El transformă lemnul în plăcile de rezonanță care sunt folosite pentru Soundboard, care funcționează pe un principiu foarte simplu: placa este făcută să vibreze de un element electronic, iar vibrațiile sunt transmise omnidirecțional, prin întreaga suprafață a lemnului. Caracterul sunetului obținut este diferit de cel al unui sistem stereo, pe care, conform producătorului, poate de altfel să îl înlocuiască fără nici o problemă. O demonstrație a principiului de funcționare puteți vedea în clipul video de mai jos.

JMC Soundboard este disponibil în mai multe variante de culoare, iar mai multe detalii puteți găsi pe jmcguitars.com.

3 comentarii

 • stelian 36 pe 31 Jan 2012

  Foarte interesant! Pacat ca trebuie sacrificat copacul pentru a se realiza cele aratate.

  Reply
  • kata pe 31 Jan 2012

   Nu e interesant deloc… Numai cei ce au vazut instrumente acustice patrate sau dreptunghiulare pot fi impresionati de asa ceva. Eu unul nu am vazut niciodata… Pacat de copaci…

   Reply
   • aaaaa pe 01 Feb 2012

    Si boxele normale din ce credeti ca sunt facute?
    Numai din plastic?!

    [editat de StyleReport.ro]

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului