Hi-Tech

iPhone 4S – revoluția se amână

scris pe 03 Noi 2011 de Constantin Barbu 28783 vizualizări
IMG_9733

Din 2007, de la lansarea primului model de iPhone, Apple a definit și redefinit standardele de calitate și ergonomie pe piața telefoanelor inteligente. Cea de-a cincea generație a platformei nu este mult așteptatul iPhone 5, dar aduce o serie de îmbunătățiri care îl diferențiază clar de oricare predecesor.

După luni de zile de speculații și zvonuri, Apple a lansat iPhone 4S fără un nou design, decizie care a atras multe critici din partea celor care se așteptau la o nouă revoluție din partea companiei din Cupertino. Totuși, deși arată aproape identic cu predecesorul său, noul iPhone este un telefon semnificativ mai bun.

Constructie, design, specificatii

La fel ca și predecesorul său, iPhone 4S are un design extrem de simplu: ambele fețe ale aparatului sunt acoperite cu sticlă de duritate mare, iar numărul de butoane este redus la minim. Un singur buton este prezent pe fața aparatului, care este ocupată în principal de display-ul de 3,5 inci cu o rezoluție de 960×640 de pixeli.

Ecranul Retina Display folosește în continuare un panou de tip IPS, care garantează unghiuri de vizualizare extrem de largi și o acuratețe excelentă a culorilor. Densitatea pixelilor (326ppi) este extrem de mare, ceea ce face punctele individuale invizibile pentru ochiul liber și oferă o calitate a afișării similiară cu cea a unei tipărituri de foarte bună calitate. Pe lângă ecran și butonul de revenire la ecranul principal, partea frontală a telefonului mai include o cameră foto-video VGA și un difuzor pentru convorbri.

Spatele aparatului este la fel de simplu: o nouă cameră foto de opt megapixeli, plus un blitz LED, sunt prezente în colțul din dreapta sus, iar singurele elemente decorative sunt logo-ul Apple și numele telefonului.

Părțile laterale ale telefonului sunt confecționate din oțel și funcționează și ca antenă, o decizie problematică pentru ediția precedentă de iPhone. iPhone 4S aduce o nouă distribuție a antenelor, astfel că problema scăderii calității semnalului GSM la atingerea unui anumit punct de pe antenă a dispărut complet.

Partea stângă a telefonului oferă în continuare două butoane de volum și un comutator pentru modul silențios, iar partea dreaptă nu include decât un slot pentru cartela microSIM. Baza aparatului conține un microfon și un difuzor, plus deja clasicul conector Apple cu 30 de pini.

Comparativ cu generația a patra, noul iPhone 4S folosește un difuzor semnificativ mai puternic, o decizie generată probabil de includerea noului sistem de comandă vocală. Partea superioară a terminalului oferă un buton de oprire/pornire, o mufă de căști standard și un al doilea microfon, folosit pentru suprimarea zgomotului ambiental.

Construcția este, ca de obicei pentru Apple, impecabilă: telefonul este extrem de solid, iar materialele folosite sunt de calitate excelentă. Totuși, dat fiind că este construit din sticlă, fie ea și întărită, iPhone 4S nu este cel mai rezistent telefon de pe piață.

În stilul clasic al companiei, specificațiile nu sunt un element major de diferențiere față de competiție: telefonul folosește un nou procesor Apple A5 cu două nuclee la o frecvență de 800Mhz, oferă 512MB de memorie RAM și 16, 32 sau 64GB spațiu de stocare. Camera principală a primit un upgrade important, sub forma unui nou senzor de opt megapixeli, semnificativ mai performant decât cel din iPhone 4.

Siri

Până acum am putut vedea că, în ciuda designului aproape identic, iPhone 4S se diferențiază clar de predecesorul său prin noile dotări tehnice. Dar, ca de obicei pentru Apple, diferențele cele mai importante vin pe partea de software. Intră în scenă Siri, cel mai avansat sistem de comandă vocală de pe piață. Bazat pe o tehnologie achiziționată de Apple în urmă cu mai mulți ani, noul “asistent personal” pare uneori desprins din viitor. Spre deosebire de majoritatea competitorilor, sistemul acceptă comenzi vocale în limbaj natural în trei limbi (engleză, franceză și germană, cu posibilitate de extindere în viitor).

Practic, dacă vrem să știm cum va fi vremea, putem folosi o serie lungă de întrebări, nu doar o comandă standard: “voi avea nevoie de o umbrelă?”, “e cazul să mă îmbrac gros?”, “va fi însorit afară?”. Siri poate fi folosit cu succes și pentru dictare sau pentru comanda unor funcții ale telefonului: de exemplu, îi putem spune să ne amintească să facem mici cumpărături când ajungem acasă astăzi. Telefonul interpretează comanda și adaugă un reminder pentru ziua de astăzi, la o locație fixă (adresa de acasă). La fel, sistemul poate configura alarme, poate apela contacte din agendă sau poate timite și citi mesaje SMS.

Pe lângă aceste comenzi uzuale, sistemul acceptă și comenzi mai complexe, pe care le procesează prin intermediul motorului de căutare Wolfram Alpha: întrebări precum “care este populația României” sau “care este viteza luminii” primesc răspuns imediat, direct în interfața sistemului de comandă vocală. Pentru întrebările la care Wolfram nu poate oferi un răspuns rapid, Siri oferă posibilitatea unei căutări pe Google sau pe Wikipedia. Puteți urmări o scurtă demonstrație a noii funcții în clipul video de mai jos.

Per ansamblu, sistemul funcționează extrem de bine, dar conține și câteva limitări majore pentru clienții din afara Statelor Unite: orice fel de căutare pe hartă este respinsă, iar vorbitorii care au un accent mai pronunțat nu vor putea folosi sistemul aproape deloc. Descris de Apple ca fiind pentru moment în faza de dezvoltare “beta”, adică nu încă terminat, noul sistem de comandă vocală este cu adevărat revoluționar, dar încă mai are mult drum de parcurs până când își va împlini întregul potențial. Apple a promis că în viitorul apropiat vor fi adăugate și alte limbi, dar este destul de puțin probabil ca româna să fie printre ele, cel puțin în primă fază. Pentru moment, în cazul utilizatorilor români, sistemul nu aduce o serie prea lungă de beneficii, dar în viitor există toate premisele ca Siri să schimbe radical modul în care interacționăm cu telefonul mobil.

iOS 5

iPhone 4S folosește versiunea 5.0 a sistemului de operare iOS, care aduce peste 200 de îmbunătățiri față de varianta precedentă, conform producătorului. Cea mai importantă noutate este noul sistem de notificări, extrem de similar cu cel de pe platforma Google Android: toate evenimentele din sistem sunt acum reținute într-un ecran care poate fi invocat printr-o mișcare a degetului de sus în jos, din partea superioară a ecranului. Vremea, mailurile și mesajele noi, apelurile pierdute și cotațiile bursiere își găsesc acum locul într-o interfață unificată și rezolvă astfel una dintre marile deficiențe ale sistemului de operare mobile de la Apple.

În rest, sistemul a rămas aproape neschimbat, cel puțin la suprafață: ecranul principal conține în continuare aplicațiile instalate în sistem, iar revenirea la ecranul principal se face în continuare prin apăsarea butonului din partea de jos a ecranului. Sistemul oferă multi-tasking (capacitatea de a rula mai multe aplicații concomitent), iar comutarea intre programele deschise se face în continuare printr-o apăsare dublă a butonului principal. Aplicațiile incluse în sistem includ toate funcțiile uzuale, de la managementul contactelor și al calendarelor, până la funcții multimedia. Browserul Safari este semnificativ mai rapid pe iPhone 4S, iar randarea paginilor nu ridică probleme nici pe site-uri foarte complexe. Adobe Flash este în continuare indisponibil pe platforma Apple, dar HTML 5 este suportat integral, inclusiv video.

Posibilitățile de personalizare a telefonului, dincolo de instalarea de aplicații din catalogul extrem de vast disponibil pe App Store, sunt extrem de limitate. Utilizatorii pot alege tonul de apel și imaginile de fundal, dar în rest interfața rămâne cea clasică. După cum spuneam la începutul articolului, în ciuda utilizării unui procesor cu o frecvență mai mică, performanța este excelentă. De la jocuri 3D la navigare web și redare video, iPhone 4S se mișcă practic fără nici o întârziere.

Spre deosebire de versiunile precedente, noul iOS 5 permite utilizatorul să fie complet detașat de un Mac sau PC. Încă de la inițializare și activare, telefonul poate face toate operațiunile fără să trebuiască să fie conectat la un computer, mulțumită noului serviciu iCloud. Toate informațiile de pe telefon pot fi sincronizate automat cu serverele Apple și restaurate oricând e cazul, fără nici un pas suplimentar. Spațiul de stocare gratuit oferit de Apple este de 5GB, dar poate fi suplimentat cu pachete mai mari contra cost. Noul sistem de operare permite și sincronizarea cu un computer prin WiFi, dar doar atunci când telefonul este conectat la încărcător, o decizie care anulează practic beneficiile unei sincronizări cu adevărat fără fir.

Camera

Dincolo de Siri, poate cea mai importantă noutate adusă de iPhone 4S este noua cameră foto principală. Cu o rezoluție de opt megapixeli, senzorul retro-iluminat folosește un sistem optic cu cinci lentile și autofocus. Calitatea imaginilor este excelentă, poate cea mai bună pe care am văzut-o până în prezent pe un telefon mobil, dincolo de Nokia N8. Dincolo de rezoluție, camera are performanțe foarte bune atât în condiții de lumină slabă, cât și în scene bine iluminate. Declanșarea se face extrem de rapid, iar timpul dintre două fotografii succesive este foarte scurt. Puteți vedea și descărca mai multe imagini captate cu iPhone 4S în galeria de mai jos.

Operare aparatului este extrem de similară cu modelele precedente, dar Apple a adăugat și câteva noutăți: în primul rând, aparatul foto poate fi acum declanșat prin intermediul unuia dintre butoanele de volum, iar în ecranul de vizare se poate adăuga acum și un grid, extrem de util pentru a stabili compoziții plăcute. Aplicația foto include în iOS 5 și o funcție de retușare automată a imaignilor, dar per ansamblu am constatat că nu este nevoide de ea decât foarte rar.

Pe frontul video, noul iPhone poate capta filme la rezoluție FullHD 1080 la calitate excelentă. iPhone 4S este unul dintre puținele telefoane de pe piață care includ un sistem de stabilizare a imaginii prin folosirea unui senzor giroscop, care detectează automat mișcările mâinii. Puteți evalua calitatea camerei în clipul de mai jos.

Ergonomie și autonomie

La fel ca la generațiile prcedente, Apple a ales să folosească un ecran de 3,5 inci, care definește ergonomia și utilizarea modelului iPhone 4S: telefonul este proiectat pentru a fi operat cu o singură mână, iar combinația dintre dimensiunile aparatului și designul interfeței își atinge cu brio scopul. La capitolul ergonomie merită menționat, din nou, butonul de comutare în modul silențios, un element de control pe care am dori să-l vedem integrat în toate telefoanele de pe piață.

Autonomia noului model este similară cu cea a generației a patra: iPhone 4S a rezistat aproximativ o zi și jumătate în testele noastre, în condiții de utilizare normală. Nu am întâmpinat problemele de autonomie semnalate de mulți utilizatori pe forumurile Apple, dar compania a recunoscut existența lor și le va remedia prin intermediul unui update software în viirorul apropiat. Calitatea convorbirilor a fost per ansamblu foarte bună, cu o claritate foarte bună atât a difuzorului, cât și a microfonului integrat. Utilizarea celui de-al doilea microfon pentru atenuarea zgomotului de fundal este făcută într-un mod neintruziv, dar funcționează doar atunci când telefonul este folosit fără headset-ul inclus în pachet.

Concluzie

iPhone 4S nu este o revoluție. Deși îmbunătățit din aproape toate punctele de vedere față de predecesorul său, cel de-al cincilea iPhone nu este mult-așteptatul iPhone 5. În ciuda acestui fapt, noul smartphone este un pas evolutiv important pentru Apple și pentru utilizatorii de modele mai vechi de iPhone. Din păcate pentru România, singura funcție cu adevărat revoluționară, Siri, nu aduce decât o parte mică din beneficiile promise. Cu performanțe excelente, dotări de top și cu una dintre cele mai bune camere foto din întreaga industrie, iPhone 4S este un telefon excelent din aproape toate punctele de vedere.

Exemplarul testat ne-a fost furnizat de evomag.ro.

NOTĂ: Comentariile neargumentate sau în afara subiectului nu vor fi aprobate.

22 comentarii

 • Marius pe 04 Nov 2011

  Ma bucur ca review-ul este obiectiv si trateaza interfata cu Siri din perspectiva “romaneasca” ; astept cu interes sa vad pretul la Vodafone Ro :)

  Reply
 • Torax pe 04 Nov 2011

  Un iphone4 mai bun. Pacat ca Siri nu este poliglota.

  Reply
 • Lucian pe 04 Nov 2011

  “Calitatea imaginilor este excelentă, poate cea mai bună pe care am văzut-o până în prezent pe un telefon mobil.”
  Nu, calitatea cea mai buna care exista pe piata telefoanelor mobile este la Nokia N8. Dot.

  Reply
  • i pe 04 Nov 2011

   A spus autorul POATE cea mai buna, cred ca era parerea lui personala si poate chiar n-a atins un N8. Nu-mi place ca a accentuat faptul ca nu sunt posibilitati de personalizare. E ceva normal, e practic si atat. Eu il am asa cum l-am cumparat…nu am timp efectiv sa stau sa-l impopotonez. Cine vrea sa-si impopotzoneze telefonul sa-si ia frumos un Galaxy.

   Reply
   • Vlad pe 04 Nov 2011

    Dar posibilitati de customizare exista, chiar in appstore (oficial) exista app-uri care iti permit sa te joci cu interfata. Nu la fel de mult ca pe Android, dar exista.

    Dar dupa cum zicea si un blogger de pe engadget, asta e doar “window dressing”:)

    Reply
  • kLM pe 04 Nov 2011

   Mai e un aspect important: nu se poate schimba rezolutia nici in cazul camerei foto, nici in cazul celei video.
   In cazul imaginilor, sa zicem ca nu deranjeaza insa videoclipurile de 1080p inseamna mult spatiu atat pe telefon cat si pe alte dispozitive de stocare (BR, DVD, HD, cloud) si apropape niciun plus de calitate fata de 720p (e totusi o camera de telefon mobil care nu va filma niciodata la o calitate demna de 1080p).

   Reply
 • Marius pe 04 Nov 2011

  A aparut la vanzare pe VDF, 149e cu cel mai scump abonament dedicat si aproape 3000 lei “la liber”

  Reply
 • moucha pe 04 Nov 2011

  Procesorul A5 din iPhone 4S nu se stie la ce frecventa este. Cei 800 de MHz de care amintiti in text sunt numai o estimare pe baza benchmark-urilor. Apple nu divulga frecventa la care opereaza procesoarele telefoanelor mobile si cum clock-ul e generat intern, nu il putem masura cu osciloscopul.

  Reply
 • Bogdan pe 04 Nov 2011

  Asta se intampla cand un review este facut de o persoana fara cunostinte in domeniu. Doar cei care folosesc exclusiv functia de telefon a unui Iphone sau cei care nu ar da bani pe unul ar putea sa comenteze in felul asta.
  2007 Iphone
  2008 Iphone 3G
  2009 Iphone 3GS
  2010 Iphone 4
  2011 nu era de bun simt si destul de clar ca urma Iphone 4S.
  Motive sunt mai multe:
  1. Marketing
  2. Daca se lansa Iphone 5 utilizatorii curenti de Iphone 4 sufereau o frustrare vis a vis de perioada scurta a introducerii pe piata a noului model si deci o devalorizare puternica a Iphone 4
  3. Este deja o strategie cunoscuta din partea lor
  4. Majoritatea telefoanele Iphone sunt achiztionate cu abonamente pe 2 ani, asftel s-ar fi redus considerabil achizitia noului model si iarasi ar fi dezamagit utilizatorii de Iphone 4.

  Ca o comparatie: sa iti para o supriza faptul ca producatorii de masini in loc sa scoata modelul nou vin de fiecare data cu un face lift..

  Reply
  • popas pe 04 Nov 2011

   Bogdane, nu vad unde este lipsa de acuratete a informatiilor prezentate… Chiar este o recenzie pur obiectiva;
   Cred ca pe iFani ii deranjeaza faptul ca este jenant ca ditamai compania Apple sa scoata 3 carcase de telefon in decursul a 4 ani; frate, te plictisesti de aceeasi carcasa. Tot ce a facut Apple a fost sa mai schimbe culoarea carcasei, de la negru la alb.

   Despre punctele tale:
   1. Poate fi vorba de impotenta tehnologica, nu de marketing; iPhone 4S nu are 4G, pe cand telefoanele cu Android au demult. Nu stiu daca sistemul iOS suporta ecrane mi mari decat minusculul 3.5 inch; sistemul Android suporta si ecrane de 4.65 inch, si de 3.5 inch, si poate si ecrane mai mari. Asadar, un telefon iPhone 5 ar fi insemnat si un ecran mai mare, imposibil in prezent pentru sistemul iOS;
   2. Apple a preferat sa frustreze intreaga planeta, si sa ii menajeze pe clientii actuali. Frumos!
   3. Corect! Este o strategie cunoscuta de-a lor;
   4. Asta este o gogorita; exista o masa critica de potentiali noi cumparatori pentru iPhone; eu nu am avut niciodata, dar as vrea un iPhone 5 care sa isi respecte cifra 5. L-as cumpara si fara abonament pe 2 ani. Daca iti propui sa faci telefoane doar pentru clientii actuali… Nici macar Nokia nu si-a propus asa ceva, si uita-te la ea.
   Un procesor mai bun nu se justifica fara Siri, deoarece procesorul din iPhone 4 era perfect pentru ceea ce avea nevoie. Nici o camera foto nu era justificabila.
   Nu mai compara industria smart-phones cu industria masinilor… Progresul tehnologic la smart-phones este exponential mai rapid decat cel din industria masinilor.

   Si ai dreptate: “2011 NU ERA de bun simt si destul de clar ca urma IPhone 4S”; de bun simt era sa apara un telefon radical modificat, indiferent ca s-ar fi numit iPhone 6, sau iPhone 4S, dar nu cu aceeasi carcasa…

   Reply
   • Constantin Barbu pe 04 Nov 2011

    Mici mentiuni la observatiile dvs.:
    Absența 4G este din cauza consumului foarte mare de baterie și a lipsei de rețele în lume. iOS este suficient de scalabil pentru a suporta ecrane mari și rezoluții diferite (iPad e un exemplu), decizia de a păstra dimensiunea actuală ține de ergonomie, e explicat și în text. În rest, ține de preferințele personale ale utilizatorului. Cum spuneam și în articol, iPhone 4S este semnificativ mai bun decât iPhone 4, singurul lucru care îl ține în spate este lipsa unui design nou. În rest este iPhone 5-ul pe care îl aștepta toată lumea :)

    Reply
    • popas pe 04 Nov 2011

     Multumesc pentru raspunsuri!

     Reply
    • Torax pe 04 Nov 2011

     De fapt domnule Barbu Ios nu scaleaza chiar deloc. Singura cale de a imbunatati rezolutia era sa dubleze pixelcount-ul de la 3GS. Asta nu inseamna ca e scalabil cand trebuie sa apelezi la solutia hardware pentru a te adapta la software. Cu Ios este dublu sau deloc.

     Reply
     • Constantin Barbu pe 04 Nov 2011

      Din nou, e o decizie de design și ergonomie: dezvoltatorii trebuie doar sa genereze mai mulți pixeli intr-un mod simplu (dubland numarul de pixeli/latura, deci crescand numarul total de pixeli de 4 ori). Astfel, aplicatiile nu vor trebui proiectate diferit de la o generatie la alta. In plus, iPad e din nou un exemplu de scalare: 1024×768 nu are același raport de aspect cu 960×640. Iar pixelcount-ul de pe 3GS nu a fost dublat, a fost cvadruplat. Q.E.D.

      Reply
      • Torax pe 05 Nov 2011

       Cand am zis dublu m-am referit la rezolutie. Pixelcount-ul tine de “arie” si aveti dreptate s-a cvadruplat. Insa dpvd tehnic, IOS nu este “resolution independent”. Daca e facut sa mearga si pe Ipad nu inseamna ca scaleaza, inseamna ca “l-au scalat ei”. Nu e acelasi lucru.

       Reply
       • Constantin Barbu pe 05 Nov 2011

        Ok, dar nu e la fel si cu celelalte sisteme de pe piata? Software-ul se adapteaza la ce hardware are la dispozitie, nu exista independent.

      • Torax pe 05 Nov 2011

       Ios-ul nu e de capul lui(doar Android). Apple au introdus un factor de x2 pe “lungimile” si “latimile” acestuia pentru a se preta ecranului imbunatatit fata de 3gs. Ios-ul nu lucreaza bine/deloc cu subpixeli – spre deosebire de WPMango de exemplu care culmea are o rezolutie batuta in cuie dar scaleaza asupra mai multor diagonale de display-uri – si in consecinta “Retina” display-ul a fost o necesitate si nu un moft, a aparut pentru ca era singura solutie pentru imbunatatirea rezolutiei.

       Reply
     • Thheo pe 04 Nov 2011

      Tocmai v-a raspuns dl. Barbu ca nu este adevarat ceea ce spuneti cu rezolutia, exemplificand cazul cu iPadul (tot cu iOS ) care nu este nici dublu, nici la jumate fata de alte deviceuri.

      Reply
   • Cristi pe 04 Nov 2011

    1. Iphone 4S este total compatibil cu ceea ce numesc astia cu Android-ul ’4G’ cand de fapt adevaratul standard ’4G’ nici macar nu a fost pus la punct.
    Ia si citeste http://www.anandtech.com/show/4943/the-iphone-4s-hspa-when-hspa-is-real-4g. Dar pana la 4G sa-mi arati mie acoperire 4g in Europa te rog.
    Acelasi iOS este si pe Ipad, de 9,7′, deci ‘suporta’ si ecrane mai mari.
    2. ‘Strategie’, mult spus, prefera sa lucreze la un design 2 ani decat sa dea pe piata jmii de modele la fiecare 3 luni.
    3. Potentialii aia mari clienti in primul rand sunt cei cu Iphone 3GS si 3G carora le-a expirat contractul.
    [editat de StyleReport.ro]

    Reply
 • popas pe 04 Nov 2011

  O intrebare: Siri este functional fara conexiunea de date? Daca DA, este un mare pas tehnologic; daca NU, este inutilizabil in zone fara acoperire retea. Si daca este obligatorie conexiunea de date, cat consuma Siri? Ce trafic este necesar pentru o folosire moderata a Siri? Daca intreb telefonul cat e ceasul la Tokyo, cati kB de date imi cere?
  Multumesc!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului