Hi-Tech

iPad Mini: mai puțin poate însemna mai mult

scris pe 30 Noi 2012 de Constantin Barbu 12633 vizualizări
RPS_0115

În urmă cu doi ani, la lansarea primului iPad, Steve Jobs spunea că o tabletă cu o diagonală de 7 inci este o idee proastă, din cauza problemelor de ergonomie pe care le-ar cauza. În 2012, iPad mini, cu o diagonală de 8 inci, dovedește contrarul.

Construcție, specificații și ergonomie

Noul iPad Mini nu este uimitor din punctul de vedere al specificațiilor: practic, tableta este un iPad 2 cu o diagonală mai mică – același procesor Apple A5, aceiași 512MB memorie RAM și aceleași opțiuni de stocare. La prima vedere, nimic nu s-a schimbat, dar totuși iPad Mini este un aparat radical diferit. În primul rând, tableta este semnificativ mai mică: dacă diagonala a scăzut cu 5 centimetri față de iPad-urile de până acum, greutatea a scăzut la jumătate. Spre deosebire de generațiile precedente, iPad Mini este un aparat extrem de comod de folosit, chiar și pe perioade mai îndelungate. Greutatea foarte redusă și grosimea de doar 7 milimetri fac ergonomia tabletei să fie mult superioară modelelor Apple de până acum.

Aparatul este construit din aluminiu negru, cu un finsaj similar cu cel de pe iPhone 5, iar impresia generală este una foarte bună. Tableta inspiră durabilitate, iar construcția este atât de compactă încât Mini-ul pare construit dintr-o singură bucată de aluminiu. La fel ca la toate produsele Apple, atenția la detaliu în proiectarea tabletei o diferențiază clar de orice competitor: senzația pe care tableta o lasă este mai apropiată de un ceas elvețian decât de un gadget comun.

Singurele diferențe notabile de specificații sunt camera principală, care are acum un senzor de 5MP și noul conector Apple Lightning, care înlocuiește vechiul port cu 30 de pini, lansat în 2003.

Display și sunet

Unul dintre principalele minusuri semnalate încă de la lansarea iPad Mini este display-ul cu rezoluție de 1024×768 de pixeli. După iPad 3, care a introdus primul ecran de înaltă densitate în lumea tabletelor, ecranul de pe Mini este un pas înapoi: densitatea pixelilor este mai mare decât pe iPad 2, dar nu se apropie în nici un fel de cea a unui Retina Display. Acest lucru se vede mai ales în aplicațiile care afișează mult text: caracterele nu sunt atât de clare, iar pixelii individuali pot fi văzuți cu ochiul liber. Pentru prețul noii tablete, un ecran de densitate mai mare ar fi trebuit să fie o dotare standard.

Pe de altă parte, display-ul de pe iPad Mini nu este unul slab: reproducerea culorilor pe panoul IPS este excelentă, unghiurile de vizualizare sunt de asemenea foarte bune, iar experiența per ansamblu nu suferă în mod notabil.

Dincolo de display, am fost impresionați de volumul și calitatea sunetului reprodus prin difuzoarele stereo ale tabletei: indiferent de aplicație, sunetul a fost surprinzător de puternic pentru un aparat atât de mic.

Conectivitate și autonomie

Am testat varianta WiFi a noii tablete Apple, iar lucrurile stau la fel de bine ca pe generațiile precedente de iPad: nu am avut nici o dificultate în a ne conecta la rețele wireless, iar posibilitatea de a folosi un hotspot Bluetooth local a fost un plus important. Pe modelul WiFi, funcțiile GPS lipsesc, deci această variantă de iPad Mini nu poate fi folosită pentru navigație asistată.

Bateria noului Mini a rezistat cu câteva minute peste specificația de 10 ore, într-un ciclu de utilizare normală care a inclus navigare pe internet, video și câteva jocuri.

Software

Dat fiind că funcționează pe aproape același hardware ca iPad 2, de la display la procesor, experiența software este foarte asemănătoare. Toate aplicațiile concepute pentru tabletele Apple de până acum funcționează și pe Mini, fără să fie necesară nici o modificare. În majoritatea cazurilor nu ma remarcat probleme din cauza elementelor de interfață mai mici, dar unele aplicații pot pune probleme în cazul butoanelor de mici dimensiuni. Practic, de la icon-uri la butoane, totul are aceeași dimensiune ca pe un iPhone. Un plus involuntar al diagonalei mai mici este tastatura, care e acum semnificativ mai comodă decât pe iPad 2/3, atât în mod portrait, cât și în mod landscape.

Aplicațiile standard au funcționat foarte bine în noul format, cu mențiunile că Siri rămâne o funcție la fel de inutilă în România, iar Apple Maps continuă să nu fie la nivelul hărților Google din edițiile precedente de iOS.Performanța a fost foarte bună în toate aplicațiile testate și este comparabilă cu cea de pe iPad 2/3, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru utilizarea pe termen lung a tabletei.

Camera

Camera de 5MP oferă o calitate similară cu cea de pe iPhone 4, atât în cazul filmărilor HD, cât și a fotografiilor. Puteți vedea câteva imagini captate în galeria de mai jos, dar rămânem la părerea că utilizarea oricărei tablete pe post de aparat foto este o idee destul de neinspirată.

Concluzie

iPad Mini este un iPad mai mic – concluzia este evidentă, dar implicațiile nu sunt atât de clare la prima vedere. Mini aduce tabletele Apple la un nou nivel de confort în utilizare și le face semnificativ mai portabile, dar păstrează experiența excelentă în utilizare, performanțele foarte bune și ecosistemul foarte vast de aplicații. În opinia noastră, noua tabletă are toate șansele să devină principalul iPad vândut de Apple.

6 comentarii

 • Stan pe 30 Nov 2012

  Pai daca are 8 inci cum dovedeste contrariul? Steve Jobs vorbea de 7 inci.

  Reply
 • scepticul pe 01 Dec 2012

  Comparati-l cu galaxy tab 2 de 7 inci care are si gps,si mai mult ram,slot micro SD, iar eu am dat 780 ron pe el de ,,black friday,,.Nu este la fel de frumos designul dar este mai performant samsungul

  Reply
  • imparaturosu pe 02 Dec 2012

   te felicit pentru alegerea facuta si sa te bucuri de el insa pe ce te bazezi cand zici ca e mai performant? prima mea tableta a fost samsung galaxy tab, urmatoarea a fost ipad2 iar actuala tableta e noul ipad. Cred ca am spus totul.

   Reply
 • Flavian pe 02 Dec 2012

  Regele ramane tot Samsung P6800 fiind singura tableta cu display amoled.

  Reply
 • andrei pe 03 Dec 2012

  eu nu suport amoledul ala, are in mod clar o tenta verzuie, plus ca nu imi plac culorile.
  Problema la ipadul asta e ca ofera prea putin raportat la cat costa. 1024*768? jenant, mai ales cand deviceul costa 1650 ron. daca era 1000 mai intelegeam. cand mai pui si ca in general tabletele au hardware destul de slab, chiar ma intreb de unde pretul asta.

  Reply
 • Adi pe 03 Dec 2012

  1024*768 pe un ecran de 8 inci e jenant, mai ales cind Nexus 7 si alte tablete au 1280*800 la diagonala de 7 inci + hardware net superior + pret cu vreo 30% mai mic. iOs mai era un atu, dar androidul Jelly Bean se misca la fel de bine.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului