Hi-Tech

iPad 2 vs. Galaxy Tab 10.1v – războiul tabletelor continuă

scris pe 05 Iun 2011 de Constantin Barbu 70488 vizualizări
tablete IMG_4957-5

Odată cu lansarea versiunii 3.0 a sistemului de operare Android, Google a atacat în forță un segment de piață dominat autoritar până acum de către Apple iPad. StyleReport.ro a comparat una dintre primele tablete care folosesc noul sistem de operare, Samsung Galaxy Tab 10.1v, cu cea de-a doua generație de iPad, iar rezultatele au fost surprinzătoare pentru ambele aparate.

Dotări tehnice și construcție

Să începem cu cel mai nou dintre cele două gadgeturi, Galaxy Tab 10.1v, lansat în urmă cu puțin timp în România. Proiectat inițial pentru a fi vârful de gamă a seriei de tablete de la Samsung, Tab 10.1v este același model pe care l-am testat în luna ianuarie. Între timp, compania coreeană a lansat o nouă versiune de Tab, numită simplu Tab 10.1, semnificativ mai subțire, pentru a concura cu noul iPad. Tableta inițială este acum oferită în exclusivitate de către Vodafone, de unde și numele de Tab 10.1v.

Partea frontală a tabletei este dominată de către display-ul multi-touch de 10,1 inci (25,65 cm). Google și Samsung au optat să renunțe la butoanele caracteristice pentru platforma Android până în prezent, fiind folosite în schimb mai multe butoane virtuale. Singurul lucru care mai este prezent pe partea fronală a tabletei este o cameră web de 2 megapixeli, destinată în principal videoconferințelor.

Tab 10.1v a fost proiectată în mod clar pentru a fi folosită în mod orizontal: ecranul are un raport de aspect 16:9 panoramic, iar mufa pentru conectarea prin USB la un computer este poziționată în centrul uneia dintre laturile lungi ale aparatului. Tab 10.1 include un set de difuzoare stereo poziționate de-o parte și de alta a ecranului, iar pe latura superioară a carcasei își mai găsesc locul un microfon și două butoane pentru controlul volumului. Latura dreaptă a carcasei găzduiește slotul pentru cartela SIM, iar latura stângă un conector jack de 3,5mm pentru căști și butonul de oprire/pornire.

Spatele este confecționat din plastic negru texturat, probabil pentru a micșora pe cât posibil greutatea aparatului, și are o formă optimizată pentru a avea o aderență cât mai bună. Un logo al companiei înscris într-un cerc metalic și o cameră foto de opt megapixeli cu blitz LED sunt poziționate de asemenea pe spatele tabletei.

iPad 2 are un design asemănător cu cel al primului model: partea frontală include un display de 9,7 inci (24,63 cm) cu un raport al laturilor de 4:3, butonul pentru revenire la meniul principal și o cameră video în partea superioară. Display-ul este acoperit cu sticlă, iar carcasa aparatului este construită din aluminiu.

Butonul pentru comutarea pe modul silențios este poziționat în partea lateral-dreapta a carcasei, lângă un set de două butoane pentru controlul volumului, iar în partea de jos a tabletei putem găsi un port Apple cu 30 de pini pentru conectarea la accesorii sau computer și un difuzor mono, mascat în spatele unui grilaj perforat. Carcasa este decorată cu logo-ul companiei, iar partea superioară găzduiește butonul de oprire-pornire, antelenele pentru 3G/WiFi/GPS și o mufă standard pentru căști.

Ambele aparate sunt construite foarte bine, din materiale de calitate excelentă. În ceea ce privește durabilitatea, câștigătorul este iPad 2, datorită construcției metalice. Forma mult mai compactă și folosirea aluminiului în construcția tabletei Apple creează și o problemă: tableta pare mai grea, deși are aproape aceeași greutate cu Tab 10.1v – 611 grame vs 599 grame. Astfel, construcția din materiale mai ușoare a Galaxy Tab-ului și distribuția diferită a greutății câștigă puncte importante la utilizare prelungită.

La nivelul dotărilor tehnice, ambele tablete folosesc procesoare de ultimă generație, cu câte două nuclee de procesare, ajutate de 512MB de memorie RAM la iPad și 1GB la Tab 10.1. Singurul loc unde Galaxy Tab nu reușește să egaleze (sau să depășească) iPad în termeni de dotări este display-ul: ecranul iPad-ului este semnificativ mai clar și poate fi vizualizat din unghiuri mult mai largi decât cel folosit de Samsung, în ciuda rezoluției ceva mai mici (1024×728 pixeli la iPad vs. 1280×800 la Tab 10.1v).

Ambele tablete includ câte două camere foto-video, dar aici Apple este învins fără drept de apel de către Galaxy Tab, care oferă un senzor principal de opt megapixeli, pe spatele aparatului, și o cameră frontală de doi megapixeli. Ambele tablete pot înregistra clipuri video de înaltă definiție, iPad în format 720P, iar Tab 10.1v în format 1080P (Full HD). Mai jos puteți urmări două clipuri filmate cu iPad și Galaxy Tab.

La capitolul autonomie, iPad 2 câștigă, cu aproximativ 9-10 ore de funcționare continuă înainte de terminarea bateriei. Galaxy Tab reușește totuși să ofere performanțe foarte bune, cu o autonomie de 7-8 ore în condiții de utilizare normală. Ambele tablete au refuzat să se încarce prin USB de la computerele la care le-am conectat, o potențială problemă dacă nu aveți adaptorul pentru priză cu dvs. și sunteți cu bateria pe terminate.

Sistemul de operare, ergonomie și stabilitate

Dacă cele două aparate au mai multe puncte comune decât diferențe în ceea ce privește dotările, autonomia și construcția, nu același lucru se poate spune despre sistemele de operare și aplicațiile pe care le rulează. Apple și Google au ales abordări radical diferite pentru cele două OS-uri: Apple iOS se remarcă prin ușurința în utilizare și ergonomie, dar este limitat în ceea ce privește nivelul de personalizare accesibil utilizatorilor, iar Google Android 3.0 oferă o experiență mult mai complexă, cu bune și cu rele, mai asemănătoare unui sistem de operare PC.

Modificările aduse sistemului de operare Google se reflectă în primul rând în ceea ce privește interfața: în partea stângă a ecranului, indiferent dacă tableta este ținută în mod vertical sau orizontal, acum apare un set de butoane pentru navigare și comutare între aplicații. Ecranul principal al Android 3 oferă cinci spații de lucru configurabile cu o serie lungă de “widgets”, practic mici ferestre care afișează informații ca starea vremii, emailurile noi primite sau mesajele noi de pe Twitter. Utilizatorii au la dispoziție cinci spații de lucru și o zonă de notificări în partea din dreapta-jos a ecranului, care oferă permanent informații despre conexiunea la internet, ora și nivelul de încărcare al bateriei, plus notificări contextuale, în funcție de evenimentele care au loc în sistemul de operare. Aplicațiile sunt disponibile printr-un meniu special, iar o casetă de căutare Google este prezentă tot timpul pe ecran.

iPad 2, care rulează versiunea a patra a sistemului de operare iOS, oferă o interfață mult mai simplificată: aplicațiile au un loc central, interfața fiind nepersonalizabilă, dincolo de modificarea ordinii programelor instalate. Sistemul de operare nu suportă widget-uri, un punct slab comparativ cu Android 3. Și la capitolul notificări sistemul de operare mobil al Apple suferă: toate anunțurile făcute de sistemul de operare sunt afișate printr-un mesaj care apare în centrul ecranului, iar utilizatorul nu are posibilitatea de a amana o notificare. Odată ce ea a disparut de pe ecran, nu mai poate fi adusă înapoi.

Trebuie menționată încă de la început o altă deosebire fundamentală între cele două tablete: iPad este mult mai legată de un computer clasic decât Galaxy Tab. La prima pornire, iPad 2 a cerut conectarea la un computer cu iTunes instalat pentru inițializare, iar transferul de conținut se bazează în continuare în principal pe sincronizarea aparatului cu un PC. Tab 10.1v a cerut la pornire doar un cont de Google, după introducerea căruia am putut găsi în sistem toate contactele, conturile de mail și chiar fotografiile noastre din albumele Picasa. Merita menționat că și iPad poate fi sincronizat cu un cont Google, dar dacă doriți o tabletă pe post de computer de sine statator, Apple încă nu oferă o soluție foarte bună.

Ambele sisteme de operare suportă rularea mai multor aplicații simultan, dar modalitatea în care utilizatorul comută de la o aplicație la alta este diferită de la o platformă la alta: iOS oferă în partea de jos a ecranului o listă cu toate aplicațiile pornite, fără să dea detalii despre ce se întâmplă în fiecare dintre ele, în timp ce Google oferă în partea stângă a interfeței un set de dreptunghiuri care prezintă starea detaliată a fiecărei aplicații. Din păcate, comutarea între mai mult de șase aplicații pornite simultan este imposibilă prin această interfață.

Sistemul de comutare între aplicații pe iPad 2

Sistemul de comutare între aplicații pe Galaxy Tab 10.1v

Tastaturile virtuale integrate în iOS și Android 3 au funcționat foarte bine, dar pentru texte sau emailuri de dimensiuni mari recomandăm utilizarea unei tastaturi fizice externe, variantă acceptată de ambele platforme.

Aplicațiile standard instalate în ambele sisteme de funcționare acoperă cam toate nevoile uzuale ale utilizatorilor: browser, client de email, notițe, programe multimedia și programe pentru GPS. Ambele tablete au avut performanțe excelente în rularea aplicațiilor, dar s-au încălzit destul de mult în timpul utilizării prelungite. O atenție deosebită merită acordată browserelor: la fel ca și versiunea precedentă, iPad 2 nu oferă utilizatorilor posibilitatea de a rula conținut Flash, bazându-se în schimb pe standardul HTML5, încă mai puțin răspândit.

Interfața browserului pe Galaxy Tab 10.1v

Tab 10.1v oferă suport pentru Flash (versiunea 10.3), iar de această dată lucrurile chiar funcționează: clipurile video se afișează corect și rapid, elementele multimedia funcționează, iar performanța este per ansamblu foarte bună. Am întâmpinat și erori de toate felurile, dar per ansamblu putem spune că Flash funcționează, într-un final, rezonabil pe platforma Android, un lucru pe care nu l-am putut spune despre primul Galaxy Tab. Ca atare, faptul că iPad 2 nu suportă standardul devine din ce în ce mai greu de acceptat pe zi ce trece.

Interfața browserului pe iPad 2

Experiența navigării pe internet a fost excelentă pe ambele tablete, cu viteze foarte bune de încărcare și reacții fluide ale browserelor, dar, ca o părere subiectivă, am preferat ecranul cu raport 4:3 al iPad-ului față de cel panoramic de pe Galaxy Tab 10.1v. Pe de altă parte, când a venit vorba de vizionarea unui film în format 16:9, nu am apreciat barele negre care încadrează clipul video pe iPad, deci situația este echilibrată între cele două gadgeturi.

Apple AppStore, magazinul de aplicații pentru iPad 2

Mergând dincolo de aplicațiile incluse în sistemul de operare, diferențele dintre cele două tablete se accentuează: din păcate, la ora actuală nu există decât câteva sute de aplicații optimizate pentru tablete pe platforma Android 3, comparativ cu zecile de mii disponibile pentru iPad. Într-adevăr, ambele platforme pot rula aplicații destinate delefoanelor mobile, dar experiența este nesatisfăcătoare.

Android Market, magazinul de aplicații pentru Galaxy Tab 10.1v

Dată fiind creșterea înregistrată de magazinul de aplicații Google destinate telefoanelor mobile, este extrem de probabil ca în timp numărul programelor optimizate pentru tablete Android să crească, dar pentru moment selecția este extrem de slabă. Totuși, aplicațiile existente testate de noi pe ambele tablete (mai multe jocuri, clienți pentru Facebook și Twitter, programe tip office) au funcționat excelent, dar, din nou, au dus la încălzirea ambelor aparate.

Revenind la camerele foto, putem confirma că sistemele de video-conferință ale ambelor platforme (FaceTime pe iPad și Google Talk pe Tab 10.1v) au funcționat foarte bine. Dar, când vine vorba de fotografiile captate de camerele principale ale celor două tablete, câștigătorul clar este Galaxy Tab. Nu doar rezoluția mult mai mare a camerei a dus la acest verdict, ci și multitudinea de opțiuni disponibile în aplicația foto a tabletei și calitatea mult, mult superioară a imaginilor. Puteți vedea rezultatele în cele două galerii foto de mai jos. Totuși, nu putem să nu menționăm că experiența fotografierii cu o tabletă, oricare ar fi ea, a fost destul de inconfortabilă.

Dintre cele două tablete, iPad-ul s-a dovedit a fi mai stabil și ceva mai ergonomic. Datorită complexității mult mai mari a interfeței din Android 3, unele opțiuni din meniuri ni s-au parut greu accesibile, iar navigarea uneori confuză. În plus, tableta a trebuit repornită de mai multe ori, după ce o aplicație sau chiar sistemul de operare s-au blocat. Totuși, nu putem spune că problemele au fost suficient de mari cât să le catalogăm ca un punct slab extrem de important al Tab-ului.

Concluzie

Spuneam la începutul review-ului că pentru ambele tablete, concluziile sunt surprinzătoare. În primul rând, este prima dată când putem spune că un device Apple suferă pe frontul software: de obicei, acesta este un atu clar al companiei, dar comparativ cu Android 3, am simțit că ar fi multe lucruri de îmbunătățit. În principal ne referim la suportul pentru Flash, devenit între timp funcțional, și sistemul de notificări. La fel, un sistem de widget-uri ar fi bine-venit pe platforma Apple.

A doua concluzie surprinzătoare ne-a fost adusă de Galaxy Tab 10.1v: după o experiență destul de proastă cu primul membru al familie Galaxy Tab în urmă cu aproape un an, asteptările noastre erau destul de reduse. Practic, Google și Samsung au făcut aceleași promisiuni ca și la primul Tab: un aparat capabil să ruleze Flash, mai multe aplicații simultan, cu un design plăcut – un competitor real pentru iPad. De această dată, putem spune că s-au ținut de cuvânt. Tab 10.1v este egalul iPad-ului din foarte multe puncte de vedere, o realizare care până la Andorid 3 nu a fost bifată de nimeni.

Niciuna dintre cele două tablete nu este perfectă, dar, mulțumită actualizărilor constante aduse de ambii producători, ambele sunt perfectibile. În această seară (luni, 6 iunie), Apple ar putea rezolva o parte din problemele pe care le-am semnalat prin a cincea versiune a sistemului iOS, iar Google rămâne extrem de agresiv în promovarea și îmbunătățirea platformei Android.

Pentru moment, mulțumită zecilor de mii de aplicații disponibile și a stabilității superioare, recomandăm iPad 2, dar acest verdict s-ar putea schimba odată ce dezvoltatorii care lucrează pe platforma Android se pun în mișcare. Dacă nu luăm în considerare aplicațiile disponibile, atunci verdictul este unul aproape de egalitate, pentru prima dată de la apariția iPad-ului. Totuși, chiar și comparând doar funcțiile de bază, iPad încă oferă o experiență mai fluidă.

Mulțumim Vodafone România pentru tableta Galaxy Tab 10.1v pe care ne-a oferit-o pentru testare.

53 comentarii

 • REVIEW MULTIMEDIA: iPad 2 vs. Galaxy Tab 10.1v - razboiul tabletelor continua | NeoMania.ro pe 05 Jun 2011

  [...] Publicat in 05 June 2011 Odata cu lansarea versiunii 3.0 a sistemului de operare Android, Google a atacat in forta un segment de piata dominat autoritar pana acum de catre Apple iPad. StyleReport.ro a comparat una dintre primele tablete care folosesc noul sistem de operare, Samsung Galaxy Tab 10.1v, cu cea de-a doua generatie de iPad, iar rezultatele au fost surprinzatoare pentru ambele aparate.Citeste si comenteaza pe StyleReport.ro [...]

  Reply
 • miki pe 05 Jun 2011

  Frumos articolul

  Reply
 • Bogdan pe 05 Jun 2011

  foarte frumos articolul, totusi pentru un user de rand, daca nu exista un business need nu prea se merita sa dai asa multi bani pe un astfel de tab

  Reply
 • Anonymous pe 05 Jun 2011

  in curand se va duce si apple la vale , un pic mai greu de cum a crescut ce e drept

  Reply
  • Aph pe 06 Jun 2011

   Avantajul Apple este ca ei au fost PRIMII si cred, ca si in cazul iPod-ului, ca nu va reusi nimeni sa-i detroneze, ba s-ar putea ca multi chiar sa renunte. Acest avantaj este valorificat la maximum prin strategia Apple de a nu pune toate ouale intr-un singur cos. Chiar crede cineva ca nu puteau implementa Flash si multitasking inca de la prima versiune de iPad? Acum avem iPad 2 concomitent cu Android 3 (din pacate, nu putem compara decat asa: mere cu pere) care se lupta de la egal la egal. iPad 3 cu siguranta va veni cu Flash si cine stie ce alte inovatii (un oficial Apple s-a exprimat intr-un interviu ca va fi tab-ul caruia cu adevarat ii vom inchina ode), oare competitorii au ceva pregatit, sau vor mai scoate inca 3 versiuni pana vor ajunge din nou sa se bata cu iPad-ul?

   Reply
   • unu' pe 06 Jun 2011

    In continuare ma uit cu uimire la cei ce accepta sa cumpere ceva ce, desi au platit pentru el, nu le apartine. ma refer la SO, aplicatii si content.

    Apple a reusit sa lanseze acest produs ca obiect de reprezentare, asemanator unei bijuterii, de exemplu. Iar cand tabletele vor capata o reala functie in viata de zi-cu zi sau in business, pa pa bijuterie, welcome device functional.

    Deocamdata nu exista tableta care sa-ti permita, in mod real si uzual, folosirea resurselor in mod liber. [editat de StyleReport.ro]

    Reply
 • tablet pe 05 Jun 2011

  Pacat ca Samsung nu are slot pt micro sd card. Nu stiu de ipad, dar cred ca la un HDD de 32 GB, un slot card ar fi fost un must have. Asa ca merg pe Motorola Xoom. Poate veniti voi cu alte sugestii…

  Reply
  • MaximMike pe 17 Jan 2012

   Apple iPad nu are HDD ci SSD (memorie flash). Daca ar avea HDD, ar fi fost mult mai gros, si mult mai incet, dar ar fi avut si parti bune: putea fi rescris tot timpul, putea avea memorie de pana la 1TB… etc etc. Dar totusi, daca ai fi jucat jocuri si aveai nevoie sa rotesti dispozitivul, se putea intampla sa se blocheze.
   Vezi un video pe Youtube dintre HDD si SSD. Si iPad poate avea pana la 64 de GB.

   Reply
 • Mihai pe 06 Jun 2011

  Articol aproape ok. Nu stiu voi cum ati reusit sa incalziti ipad-ul ca eu nu am reusit. Alta obiectie ar fi sa nu mai comparati 9-10 ore de redat filme pe ipad cu 7 ore de browsing pe galaxy. In final daca un os care se blocheaza se poate compara cu unul care nu o face, atunci va puteti considera beta testeri. Pana cand android nu isi rezolva problemele cu interfata in primul rand si cu stabilitatea nici nu merita atentie… Cine vrea sa dea bani sa fie beta tester nu are decat sa faca asta… In rest toate bune si frumoase le doresc posesorilor sau vitorilor posesori de galaxy sa se bucure de hardware ca de soft…. Poate la anul

  Reply
  • Constantin Barbu pe 06 Jun 2011

   Comparatia a fost facuta pe utilizare mixta la ambele tablete.

   Reply
  • Florin pe 06 Jun 2011

   Unii au memoria foarte scurta… Putina obiectivitate nu ar strica.
   Apple cu al lor prim iPhone si primele versiuni de iOS cum poate fi numit?
   Am avut primul iPhone la cca o luna de la lansarea lui si problemele software erau “parte a experientei”. Se bloca si stand in buzunar si vorbesc aici de telefon, caz care imposibilitatea de a primi apeluri nu era chiar un moc deranj.
   E drept ca ulterior, de la versiunile 2.x.x problemele au fost rezolvate dar pana atunci Apple si-a dezvoltat produsele imature si pe banii mei.
   Putina documentare pe net pe forumurile relevante din perioada aceea te-ar mai lumina.

   Reply
 • Adrian F pe 06 Jun 2011

  Citat
  Ambele tablete includ câte două camere foto-video, dar aici Apple este învins fără drept de apel de către Galaxy Tab, care oferă un senzor principal de opt megapixeli, pe spatele aparatului, și o cameră frontală de doi megapixeli

  De ce ar fi invins Apple invins fara drept de apel ? Isi inchipuie cineva ca va face intr-adevar fotografii cu GalaxyTab-ul ? Poate imi explica si mie cineva cum il tii in mana, cum te plimbi prin oras cu el, etc

  Simple aberatii. Un aparat foto tip “sapuniera” ( Canon, Nikon etc ) ce se gaseste la preturi deloc mari cantareste 200g. GT-ul are 600g. Intreb inca o data: CUM credeti ca puteti face poze cu el ?!

  Reply
  • io pe 06 Jun 2011

   Sa-ti explic eu cum faci poze cu el: e ca si cum ai filma cu televizorul in mana :) )))

   Reply
  • ilidan pe 06 Jun 2011

   pai nu e vorba despre cum faci poze cu el.e clar incomod.

   dar daca device urile au amandoua camere, e normal sa se faca o comparatie si la acest punct.
   ca le folosesti ca sa faci poze sau nu, asta e alt aspect. atat timp cat camera e o componenta a aparatului e normal sa se faca si un review al acesteia.
   daca nu era ceva interesant nici nu se mai chinuiau s-o puna acolo si nu una ci doua bucati. sau puna numai una frontala ptr videoconferinte si gata.
   prolly daca ipad iesea un mare winner nu mai comenta nimeni ca e inutila camera.

   Reply
   • Silviu pe 18 Jun 2011

    Este o aberatie cum poti tine asa ceva in mana…dar daca l-ar avea, nu ar mai comenta…eu am avut acum o saptamana galaxy TAB 10.1 si nu mi-a placut…si mi-am luat ipad2 si e mult mai bine…cel putin eu ma inteleg mai bine cu ipad2 decat cu galaxy…asta e parerea mea..dupa ce le intcerci pe amandoua stii cu adevarat cum e…mai bine nu e de vorbit doar din documentatii de pe net …etc.

    Reply
  • atomix pe 25 Jun 2011

   Inainte de a-ti da cu parerea te rog sa-mi raspunzi sincer: ai tinut un tab 10.1v in mana ???; ai facut vreo poza cu el ???. Eu sunt – extrem de – fericitul posesor al lui Galaxy Tab 10.1v si pot sa spun (in cunostinta de cauza)ca a face poze cu el este mai placut decat a face poze cu un aparat foto. Incearca si vei intelege de ce.

   P.S. sa-ti spun eu, are doua manere grozave care te ajuta foarte mult.

   Reply
   • Silviu pe 25 Jun 2011

    Daca se pune problema asa, chiar si acum pot sa il tin in mana…le detin pe amandoua…si 10.1 si ipad2…sincer sa fiu, mie imi place mai mult ipad2 decat galaxy…asta e o parere personala…fiecare cu ce ii place;)

    Reply
    • deio pe 15 Jul 2011

     Cu naiba poate sa faca poze cu o paleta de tenis, asta e telul lui in viata sa pozeze cu ditamai mapa?
     Ce poze aiurea ies cu Tab-ul :) ))))))))))))
     Si un Canon A495 de 300 lei ii da clasa.

     Reply
 • unu pe 06 Jun 2011

  @tablet: Xoom avea slot SD, dar nefunctional. L-au rezolvat intre timp?

  Reply
 • Sakura pe 06 Jun 2011

  În paranteză fie spus, sistemul de notificare din iOS este în curs de a trece printr-o modificare radicală. Mai multe amănunte aici: http://www.mobilecrunch.com/2011/06/03/apple-hires-the-guy-who-hacked-together-a-better-ios-notifications-system/

  Referitor la cameră, are dreptate antevorbitorul meu. Nu înseamnă absolut nimic faptul că având mai mulţi megapixeli, face poze mai mari. Chiar din contră, având în vedere dimensiunea fizică a senzorului. Mai documentaţi-vă în legătură cu acest aspect, pentru că presupun că veţi mai scrie despre aparate cu senzori foto.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 06 Jun 2011

   Stiu care este fizica senzorilor si raportul dintre denistatea/dimensiunea fotoreceptorilor si calitatea imaginii. Nu din cauza megapixelilor face iPad poze slabe, ci din cauza folosirii unui senzor slab din aproape toate punctele de vedere.

   Reply
   • Adran F pe 06 Jun 2011

    Asa .. si CUM se fac pozele alea “bune”, totusi ?
    Cum stai cu chestia aia in mana cand faci poze ??

    Stii, si laptopurile au camera video. Cu toate astea inca nu am vazut om care sa filmeze cu laptopul.

    Ce nevoie ai sa pui un senzor foarte bun pe un device cu care nu vei face poze ??

    [editat de StyleReport.ro]

    Reply
 • Gigel de luxembourg pe 06 Jun 2011

  Intrebare: cum sta galaxy la calitatea data pe hdmi? Am atat galaxy tab 1 cat si ipad 2 iar calitatea imaginii oferita de galaxy tab1 pe tv este efectiv jenant de proasta. Ipad2 sta aproape perfect la capitolul asta cu un singur minus : nu rendeaza subtitrarile pe tv, din browser.

  Reply
 • Andreea pe 06 Jun 2011

  Mi se pare un articol partinitor, as fi dorit sa scrieti ceva mai putin subiectiv. Din ce am inteles eu, Galaxy Tab e the bomb, si iPad 2 e naspa. Daca asta era ideea pe care doreati sa o transmiteti, felicitari. V-a iesit.

  Reply
  • ilidan pe 06 Jun 2011

   daca SO-ul ar merge precum iOS, droidul ar fi cu mult peste.
   din pacate bug-urile inerente inceputului isi spun cuvantul. si sunt destule.
   e probabil ca intr-un an sa mearga snur, dar pana atunci device-urile au alte targeturi
   iPad pentru cei ce vor un computer portabiul fara sa stie absolut nimic despre ce e un computer. un device care face cateva chestii dar le face impecabil, fara greseala.
   droidul un aparat care are un potential f mare, care poate face mult mai multe decat iPad (si asta ptr ca Schmidt nu e Jobs) destinat celor care nu se supara cand tre sa dea un reboot (asta ptr ca si stiu cand trebuie s-o faca).
   viitorul e f ok pentru noi astia consumatorii… apple tre sa faca ceva un pic mai radical ca sa ramana in fata, pentru ca altfel google o sa i manance la micul dejun, regardless de masele de iFani care ar cumpara un produs doar ptr ca are pe spate un mar. nu uitati ca la smartphones, in USA, droidul este lejer in fata iOS.
   mai vorbim peste 1 an.

   Reply
   • deio pe 06 Jun 2011

    Nu doar software-ul e problema, Tegra 2 e cam copil mic pe langa A5. De NEON ai auzit?

    Pana si Hummingbird are NEON in el, cu PowerVR540 integrat, cot la cot performanta cu Tegra 2 si a iesit in septembrie 2010.

    Nvidia sunt bebelasi in CPU, poate Tegra 3 va avea ceva ce spus, cu conditia ca il va tine bateria :) ))

    Poate iara le ia Intel inainte cu Atom, ca au putere de dezvoltare…

    Tegra 2 cu 1GB RAM se taraie dupa un timp de folosire, se simte memory leak-ul, dar rezolvi cu un reboot. Mai mult, Android 3.0 este de fapt 2.3 cu alta palarie. Daca doreau ceva sa faca, Goagle trebuia sa inceapa de la tabla de desen.

    Reply
  • xolv pe 06 Jun 2011

   tehnologia nu e moda, deci nu e suficient sa cumperi dupa marca sau dupa gura lumii pentru a detine ce-ti trebuie

   Reply
 • Gigi pe 06 Jun 2011

  Galaxy Tab 10.1 matura pe jos cu iPad 2 la performante hardware, atat procesorul cat si chipsetul video sunt clar superioare, ca sa nu mai vorbim de memoria RAM dubla fata de iPad (512 MB sunt clar insuficienti pt. o tableta, si telefoanele au acum mai mult), de camera foto/video mult mai performanta, de lipa unui simplu USB sau a unui slot microSD pe iPad, care sunt lipsuri de neacceptat in 2011.
  Si pe partea de soft, nu inteleg mirarea autprului ca Galaxi Tab-ul e clar superior iPadului, sistemul iOS e inchis si trebuie sa accepti ce-ti baga pe gat Jobs, iar daca el nu suporta flash-ul nimeni nu trebuie sa-l suporte.

  Reply
  • deio pe 06 Jun 2011

   de Jailbreak ai auzit? E drept ca nu a aparut inca, dar cand apare, o sa poti sa instalezi o gramada de aplicatii free sau pe bani putini, fara sa te temi de Jobs si banda lui.

   Totul tine de gust si optimizari, IOS nu are nevoie de mai mult RAM, se descurca bine si cu 256MB (vezi Ipad 1), Android si cu 4 GB RAM o sa behaie ca are memorie putina, ca Windows…

   Arata-mi o tableta Android sau QNX care se misca mai fluent si mai bine ca Ipad prima generatie si mai vorbim. Sa nu vorbim de Ipad 2 ca plangem toti, degeaba are Galaxy 8MP sau LG 2 camere 3D, cand abia se zbate sa iti arate ceva pe ecran.

   Este pacat ca toti incearca sa ii copieze pe Apple, uite-te la Galaxy TAB 10.1v, are aceeasi lipsa de conectica pe care il are Ipad, are acelasi conector PDNI, putin diferit totusi ca sa nu bata la ochi, Galaxy S e clonda de Iphone 3G, alt exemplu, doar is in process cele doua companii….

   Mie nu imi place Apple in mod deosebit, nu sunt fanboi.
   Detin un Iconia A500, dar experienta este mai placuta pe Ipad, cu toate ca enervant este ca nu poti sa iti particulariazezi interfata ca in Android…

   Reply
   • ilidan pe 06 Jun 2011

    adica eu dau minim 29 mil pe un device ca sa ii fac jailbreak? pai de ce nu l-as lua de la inceput cu permisiune de instalare? despre ce vorbim aici?

    asta ca sa nu mai vorbim ca se pierde garantia la operatiunea de mai sus. si da, oricat pare de ciudat, chiar nu as vrea sa pierd garantia la un obiect pe care am dat peste 700 EUR.

    In rest nu stiu de unde ai datele astea. Tab 10.1v se misca la fel de repede ca si iPad2, asta pe testate nu pe citite. iar aia cu Galaxy S si iPhone 3G e cam de lol, pentru ca sunt la fel de apropiate cum ar fi motorola star tac de motorola v600.

    Reply
 • skyradio pe 06 Jun 2011

  atentie la Nokia, MeeGo si tabletele pe care le va lansa in scurt timp

  Reply
 • Cristi pe 06 Jun 2011

  De ce a nu avea widget-uri este un minus? Poate unii oameni nu le suporta. De ce as avea niste tampenii de aplicatii care ocupa si din ecran si mai si consuma baterie continuu. Chiar am nevoie sa stiu vremea de afara la fiecare secunda? Pe desktopul tau ai tot asa tot felul de programele care sa-ti ocupe spatiul de lucru aiurea?
  O alta problema, dslr-ul meu are 6 megapixeli, iti garantez eu ca se 3.14 3.14 pe senzorul de la samsung.
  De curiozitate, cat il tine bateria redand continut flash? Ah, un amanunt neimportant nu?

  Reply
  • Constantin Barbu pe 06 Jun 2011

   Bateria la ambele a fost masurata mai sus. Nu am facut un test dedicat doar cu Flash, dar e foarte posibil ca de aici sa fi rezultat autonomia mai mica. Legat de camera, nu numarul de megapixeli a facut camera Tab-ului mai buna, ci calitatea mult mai buna a senzorului.

   Reply
   • Cristi pe 07 Jun 2011

    Sa-ti citez din ce-ai scris “Ambele tablete includ câte două camere foto-video, dar aici Apple este învins fără drept de apel de către Galaxy Tab, care oferă un senzor principal de opt megapixeli, pe spatele aparatului, și o cameră frontală de doi megapixeli.”

    Unde ai scris matale aici ca senzorul este calitativ mai bun, nu ai spus decat ca are mai multi megapixeli, deci este mai tare.

    Reply
  • io pe 06 Jun 2011

   Daca dslr-ul tau ar avea doar un obiectiv ce zici? e minus sau plus? adica de ce sa umblii cu 3 obiective dupa tine, sa stai sa le schimbi? Cam e un minus, nu conteaza ca in anumite conditii nu o sa poti sa faci poze sau o sa iasa foarte urat, important e ca ai dslr de 6MP(D40 presupun).
   Iphone/Ipad sunt obsolut inutile pentru cineva care vrea sa foloseasca dispozitivele pentru ceea ce sunt (si anume inlocuitorul unui calculator – asta normal pentru cineva care nu joaca solitare). Prefer oricand un Android (cu flash pentru care inca nu exista inlocuitor, html5 mai are nevoie de ceva timp) care nu are chiar atat de multe bug-uri cum crezi. [editat de StyleReport.ro]

   Reply
  • ilidan pe 06 Jun 2011

   un film de 1h 30 min a consumat exact 18% din baterie. masurat before and after. poti face o extrapolare.

   Reply
  • Constantin Barbu pe 07 Jun 2011

   Aici: “Dar, când vine vorba de fotografiile captate de camerele principale ale celor două tablete, câștigătorul clar este Galaxy Tab. Nu doar rezoluția mult mai mare a camerei a dus la acest verdict, ci și multitudinea de opțiuni disponibile în aplicația foto a tabletei și calitatea mult, mult superioară a imaginilor.”

   Reply
 • petru pe 06 Jun 2011

  Legat de slot SD card – din cate am mai citit si eu, doar versiunea pentru Vodafone (Galaxy Tab 10.1v) NU are slot, Galaxy Tab 10.1 pare-se ca are. Am I wrong?

  Reply
  • Deio pe 06 Jun 2011

   Varianta limited edition are slot MicroSD, posibil si varianta fara “v” in coada. Quickmobile vad ca vinde tot cel cu “v”, asa ca mai greu vei da de cel non Vodafone.

   Reply
  • ilidan pe 06 Jun 2011

   relax, odata cu 3.1 o sa aiba extensie de la portul proprietar ptr device uri usb – card readere sau external hdd.

   Reply
 • HTC Asus Acer pe 06 Jun 2011

  Razboiul a fost deja castigat pe frontul de est de alte tablete cu procesoare, OS, interfete si facilitati mai bune. Astea doua sunt depasite, e distractiv ca mai au sustinatori.

  Reply
  • Aph pe 06 Jun 2011

   Razboiul il castiga cine vinde mai mult, nu cine produce tablet-ul cu performante mai mari, facilitati mai multe s.a.m.d.

   Reply
 • Iulian pe 06 Jun 2011

  Am evaluat 2 saptamani tabletele android de la Acer (A500) si Motorola (Xoom) vs. iPad.
  Avand iPod si Iphone am fost foarte constient de limitarile Apple si chiar mi-am dorit o platforma mai deschisa. Ca sa nu o mai lungesc m-am dus hotarat sa cumpar Xoom si…am cumparat iPad 2. Din punct de vederea al hw-ului nu poate exista comparatie: Xoom era la raftul de prezentare langa iPad si punandu-le una langa alta decizia a fost simpla: iPad. Daca s-ar putea instala Android pe iPad cred ca ar fi o combinatie exploziva…:) In orice caz, in termeni de experienta utilizator Apple este inca imbatabil (daca esti dispus la compromisurile aferente politicii tampite ale Apple…:)) Parerea mea…

  Reply
 • Andu pe 06 Jun 2011

  Am avut ocazia de a testa cateva ore un Ipad2. Personal sunt incantat de gadgeturile noi, asa ca mi-a facut placere sa-l testez. Trecand insa peste prima impresie foarte placuta, nu am reusit totusi sa-i gasesc un folos real fie in interes personal sau de serviciu.
  Este de asemenea destul de incomod atat din punct de vedere al greutatii, cat si al formei si nu cred ca ar fi usor de luat pe percursul unei zile.

  Poate pentru cineva care ii va gasi rostul sa fie mai folositor, pentru mine insa nu a fost cazul.

  Reply
 • deio pe 06 Jun 2011

  Pentru “ilidan”:

  Cred ca nu stii despre ce vorbesti, sau nu poti face diferenta vizuala intre doua produse care clar sunt complet diferite prin experienta de lucru.

  Mai cred ca nu esti bine informat si vorbesti din search pe Google, altfel ai sti ce inseamna un jailbreak. Nu pierzi garantia la Ipad, jailbreak este legal, acceptat pana si de Apple.

  La Androidu tau ai root din fabrica??

  Galaxy Tab 10.1, am avut si eu ocazia sa pun mana pe el destul de multe zile, e la fel ca orice tableta Honeycomb, Tegra 2 e cam lent, Tegra 3 e alta poveste…

  Ai avut vreodata in mana Ipad 2 si o tableta Honeycomb cu Tegra 2 in cealalta? Nu cred, pentru ca ai fi realizat diferenta si nu ai mai fi spus nimic.

  Apple au produse prea scumpe, noi aici nu ne permitem toti romanii (in afara de Boc). Americanul de rand isi permite, nu-l intereseaza decat sa mearga si sa curga interfata, lag-ul Androidului este frustrant.

  Iar partea cu Galaxy S si Iphone 3G iar trebuie sa iti spun ca nu le-ai tinut ambele in maini sa vezi cat de asemanatoare sunt, partea metalica la Samsung=Iphone, inclusiv interfata TouchWiz e clona de IOS la gesturi si scroll prin icoane, doar ca are mai multe in plus.

  Dar nu are sens sa mai continui…

  Nu imi place Galaxy TAB 10.1, nu are nimic deosebit, ba mai mult, lipsa unui USB 2.0 si microSD il face chiar o clona nereusita de Ipad. Si ce daca are camera de 8MP, ia-l in concediu si fa poze si filme la greu daca asta e moartea caprioarei…

  Reply
  • io pe 06 Jun 2011

   eu as paria pe un razboi intel vs amd pe piata procesoarelor(mai ales cu amd fusion, iar intel are de departe cele mai puternice procesoar si nu cred ca o sa dureze mult pana o sa scoata ceva pentru tablete, mai ales cu noile tranzitoare 3d). Oricum in momentul de fata nu prea exista tablete care sa merite…poate doar daca folosesti teamViewer care merge si de pe telefoane…

   in momentul de fata sunt mai mult dispozitive multimedia…ca utilitate sunt destul de limitate (android-ul este ceva mai flexibil, dar ai nevoie de cunostinte solide ca sa faci ceva cu el), in schimb IOS nu prea are sanse…

   Reply
   • deio pe 07 Jun 2011

    da, ai dreptate, tabletele inca sunt de fite si pentru cei care isi permit sa dea bani ca pe telefoane smart scumpe. Nu exista o utilitate inca sau o necesitate acerba incat sa nu poti trai fara ele :)

    Un laptop foarte bun iti iei la pretul unei tablete scumpe… Cu el iti faci si treaba si te si distrezi, doar ca e mai greu si tine bateria mai putin…

    Reply
 • 4nonim pe 23 Oct 2011

  adevarata concluzie : ambele au puncte slabe si puncte forte dar si foarte asemanari nu va sugerez sa cumparati nimic si sa stati pe ganduri dar daca tot vreti sa va cumparati ceva , luati-va ce va place

  Reply
 • victor enache pe 26 Oct 2011

  mie personal imi este f f utila tableta de la Samsung! Evident este prima mea tableta si nu am stat ca caut sa fac teste sau diferente! Mail, inlocuieste excelent orice laptop pentru browsing, editat, citit documente, note de la meetinguri. WI-FI si 3G sunt super ok, nu am avut probleme cu conectivitatea! Esye f f subtire si f usoara; ceea ce ii da f mare moblitate; in wk cand plecam sunt fericit ca nu imi mai car laptop sau aparat foto sau chiar si telefon…deci ma scapa exemplar! Pozele ies super fain insa cam scartie la capitolul filme full hd…nu sunt cursive si un alt minus lipsa micro SD!

  Reply
  • deio pe 26 Oct 2011

   Dar nu este si telefon GSM, nu da dume.
   E doar o tableta 3G, nu poate sa iti inlocuiasca telefonul in totalitate, nu poti suna cu ea.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului