Hi-Tech

Ghid StyleReport.ro: Cum va revoluționa tehnologia NFC lumea interacțiunilor mobile, de la plăți la schimb de contacte

scris pe 14 Mar 2012 de Constantin Barbu 12285 vizualizări
6813580642_c2889e61c3_b-2

NFC este în mod sigur unul dintre cele mai rostite cuvinte în contextul revoluțiilor tehnologice din viitorul apropiat. O abreviere pentru Near Field Communication, NFC promite să modifice modul în care interacționăm cu lumea, de la plata unui espresso într-o cafenea la configurarea unei căști fără fir.

Fără a intra în detalii tehnice, NFC este un standard de comunicare între aparate electronice pe distanțe foarte mici, de până la 4 centimetri. Practic, NFC funcționează ca o interfață prin care două aparate care se ating schimbă informații între ele. Consumul de energie este extrem de mic, iar în unele situații nici măcar nu este nevoie de alimentarea cu electricitate a ambelor  terminale ce fac parte din interacțiune, după cum vom detalia mai jos.

Dezvoltată într-o formă incipientă încă din anii ’80, tehnologia a prins avânt mai ales în ultimii ani, odată cu explozia numărului de utilizatori de telefoane inteligente. Majoritatea telefoanelor de pe piață nu au în acest moment integrată tehnologia, dar lucrurile au toate șansele să se schimbe în viitorul apropiat, datorită utilității foarte mari a NFC. În continuare, vă prezentăm câteva motive pentru care credem că aplicarea noii tehnologii va fi un pas extrem de mare spre o lume complet digitală.

Plăți de valoare mică efectuate cu telefonul mobil. Poate cea mai mediatizată (și importantă) funcție a standardului NFC va fi implementarea de plăți de valoare mică direct în telefoanele mobile. Practic, un cip care conține toate informațiile bancare va fi implantat în carcasa telefonului mobil, iar odată apropiat de un terminal de plată compatibil, va putea efectua o tranzacție financiară printr-o singură atingere. Tehnologia este gândită pentru cheltuieli mici, din motive de securitate, și va fi extrem de utilă mai ales pentru micile magazine, pentru cafenele și pentru sistemele de tranzit urban. Practic, orice tranzacție de valoare mică va putea fi efectuată printr-o singură atingere a telefonului mobil sau a oricărui alt aparat sau obiect care include un cip NFC configurat pentru plăți. Securitatea tranzacțiilor a fost unul dintre principalele motive pentru care standardul nu a fost adoptat încă la scară largă, dar în curând s-ar putea ajunge într-un final la un consens în ceea ce privește un standard de securitate comun pentru toți producătorii de echipamente.

Implementarea noului standard a fost destul de înceată până în acest moment, atât din cauza unei lipse aproape totale a aparatelor compatibile, cât și din cauza absenței unei infrastructuri la comercianți. Totuși, principalii procesatori de plăți, Visa, Mastercard și American Express, și-au arătat deja susținerea pentru noul standard, iar implementarea la scară largă ar putea fi făcută într-un timp extrem de scurt, cu costuri minime.

Schimb de cărți de vizită și alte informații. O altă aplicație extrem de utilă a tehnologiei NFC va fi schimbul de informații de contact între două aparate compatibile. Practic, în locul clasicului schimb de cărți de vizită, două persoane vor putea pur și simplu să își atingă telefoanele și să își expedieze reciproc toate datele de contact. După cum spuneam mai sus, tehnologia poate funcționa și în mod pasiv, fără să aibă nevoie de alimentare electrică. O etichetă ce conține un cip NFC poate fi citită cu un aparat compatibil, un smartphone de exemplu, iar utilizatorul are instantaneu acces la toate informațiile de care are nevoie. De la ambalaje de produs la postere interactive, etichetele NFC au șanse să devină un element extrem de comun în viața de zi cu zi.

Configurare simplă a aparatelor casnice și a conexiunilor între aparate. O etichetă  NFC (sau tag, cum sunt cel mai adesea numite) poate conține toate informațiile necesare pentru conectarea la o rețea WiFi într-o încăpere, de exemplu, sau poate efectua conectarea la un difuzor wireless sau la un headset Bluetooth printr-o singură atingere. În viitor, NFC ar putea fi utilizat inclusiv pentru programarea aparatelor casnice. De exemplu, mașina de spălat va putea primi instantaneu toate instrucțiunile necesare pentru a spăla o țesătură delicată printr-o singură atingere cu telefonul mobil, iar termostatul va putea fi și el programat printr-o singură atingere. Practic, orice aparat va putea fi programat printr-o singură atingere.

În plus, un tag NFC poate fi programat să conțină setări complete pentru situații de zi cu zi:  o etichetă poate conține instrucțiuni de pornire a funcției GPS a unui smartphone în mașină, de pornire a conexiunii WiFi la birou sau de setare a soneriei pe volum redus acasă. Toate aceste idei sunt deja disponibile pe piață, iar în viitor ele ar putea deveni ceva obișnuit.

În prezent, din ce în ce mai mulți producători de telefoane mobile, în frunte cu Nokia, Samsung și Sony, integrează NFC în aparatele lor, iar în viitor standardul ar putea deveni unul esențial pentru interacțiunile de zi cu zi.

1 comentariu

  • kLM pe 14 Mar 2012

    In afara de plati, nu gasesc nimic interesant la nfc.
    Eu folosesc o aplicatie care face anumite setari automate in functie de celulele gsm la care se conecteaza telefonul (as fi stabilit puncte pe harta insa trebuie sa tin GPS-ul pornit tot timpul); cam toate telefoanele au profile (mai putin cele noi si “destepte”), Nokia ducandu-le chiar la un nivel mai ridicat (cam ce se vede in ultimul film) prin mods-urile implementate in fosta serie E (cea business) a Symbianului.
    Ok, e “cool” sa atingi cu telefonul un tag insa de ce sa te chinui sa-l cauti prin camera, prin birou, prin masina, pe la chei etc cand le poti avea in telefon si le poti schimba cu o simpla apasare de taste (sau, mai nou, de ecran)?!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului