Hi-Tech

Dyson Hot, ventilatorul fără palete, acum perfect și ca soluție de încălzire pe timp de iarnă

scris pe 20 Sep 2011 de Constantin Bacheș 36424 vizualizări
Hi tech - Dyson Hot fan

Compania britanică Dyson a prezentat în 2009 o tehnologie care, la o primă vedere, încă ridică semne de întrebare legate de modul de funcționare. Un ventilator fără paletele obișnuite, Dyson răcește camera printr-un flux continuu de aer. Același principiu este aplicat acum și de Hot, aeroterma Dyson.

Ventilatoarele Dyson nu folosesc palete. Cercuri fixate deasupra unui suport, dispozitivele par să creeze curenți de aer din nimic. Nu există părți exterioare în mișcare și, la o primă vedere, forma ciudată nu oferă nici un indiciu legat de funcționalitatea aparatului.

Spre deosebire de un aparat de ventilare obișnuit, avantajul unui Dyson este că împinge aerul într-un jet continuu, eliminând disconfortul întreruperilor generate altfel de palete. Tehnologia se numește „multiplicatorul de aer“ și, deși același principiu mai fusese folosit și în trecut de către Toshiba, James Dyson, inventatorul a cărui expertiză acoperă mașini de spălat, aspiratoare sau…roabe, a obținut patentul prin îmbunătățirea considerabilă a aerodinamicității.

Aerul este tras prin partea de jos a aparatului de către un motor cu forma unei turbine aviatice. Accelerat și împins către forma ovală din partea de sus, curentul trece apoi pe sub profilul de aripă de avion antrenând mase de aer suplimentare atât din spatele aparatului cât mai ales din partea din față. Cu alte cuvinte, grație efectului Coandă pe care îl crează, Dyson împinge în flux continuu de 15 ori mai mult aer decât înghite, jetul fiind mai confortabil de simțit decât cel al unui ventilator obișnuit și mai eficient energetic decât un aparat de aer condiționat.

Același principiu este folosit și de către Hot, funcția de încălzire a ventilatoarelor, prezentată recent de către Dyson. Spre deosebire de aerotermele obișnuite, Hot folosește plăci de ceramică în locul bobinelor metalice care încălzesc aerul. Elimină astfel mirosul de ars din apropierea aparatului și îl face mult mai sigur, având în vedere că niciuna dintre componentele calde nu e dispusă la exterior. În cazul în care aparatul este răsturnat, funcția de siguranță îl oprește automat, în timp ce potrivirea se face cu ajutorul unei telecomande și a unui termostat pregătit să închidă ventilatorul odată ce aerul din cameră a atins temperatura dorită.

Prețul recomandat de producător pentru un aparat Dyson Hot începe de la 399 dolari.

19 comentarii

 • cifre pe 20 Sep 2011

  Deci tot are niste palete. Si turbina aia care trage aerul si il impinge are niste palete. ca le vezi sau nu, jet de aer nu se obtine decat cu ele (in mod artificial evident)

  Reply
 • Marius pe 20 Sep 2011

  De efectul Coanda ati auzit? Este un ventilator care foloseste efectul Coanda, asazisul inventator practic n-a inventat nimic.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 20 Sep 2011

   „Cu alte cuvinte, grație efectului Coandă pe care îl crează, Dyson împinge în flux continuu de 15 ori mai mult aer decât înghite, fiind mai confortabil de simțit decât un ventilator obișnuit și mai eficient energetic decât un aparat de aer condiționat.“ James Dyson a imbunatatit un aparat fabricat pentru prima data de Toshiba. Este cunoscut pentru inventarea altor tehnologii, legate mai ales de aspiratoare.

   Reply
  • John pe 21 Sep 2011

   Coada a descoperit efectul ce ii poarta numele. Inventatorul Dyson nu a facut decat sa inventeze un aparat care, in functionare, se bazeaza pe efectul Coanda. Deci, chiar a inventat ceva.

   Reply
 • Nautilus pe 20 Sep 2011

  1. Elimină zgomotul unui ventilator clasic cu elice.
  2. Este economic. Turbina pompează o cantitate limitată de aer, însă datorită profilului aerodinamic al “inelului”, aerul care trece prin acesta crează un vid în urma sa, atrăgând o cantitate şi mai mare de aer.
  3. Fiindcă turbina se găseşte în interior, nu poate fi atinsă sau deteriorată.

  ~Nautilus

  Reply
  • Radu pe 20 Sep 2011

   1. Este mult mai zgomotos decat un ventilator conventional. poti sa cauti pe youtube. Am gasit inclusiv oameni care l’au returnat din cauza asta.
   2. Motoarele sunt cel putin la fel de mari ca cele de la ventilatoare dar sunt mai zgomotoase. Cele de la ventilatoare sunt motoare cu inductie de turatie medie, cele de pe dyson sunt de curent continuu. Deci mai economic nu are cum sa fie. Macar la modul teoretic daca volumul de aer dislocuit e la fel ( daca nu chiar mai mare, cum se laude ei ) ca la un ventilator obisnuit, energia cheltuita de motor ca sa’l miste trebuie sa fie echivalenta. Treaba cu amplificarea, multiplicarea e marketing: Multiplica volumul dar debitul ramane la fel.
   3. Fiindca turbina merge la turatii mai mari o sa se incarce cu praf si o sa se descentreze. Vezi ventilatoarele surselor de calculator care incep sa huruie dupa 2 ani. Si turbina la dyson merge la turatii mult mai mari decat cele de sursa. Un ventilator obisnuit daca nu dai cu el de pamant nu prea se strica. Asta in schimb o sa se strice incet dar sigur.

   Are stil intr’adevar, dar ca si avantaje strict tehnice nu poate fi vorba.

   In final ajungem iar la stil(dar nimic mai mult) vs. utilitate, pret, sens…

   Reply
 • curios pe 20 Sep 2011

  Am vazut asemeneas ventilatoare intr-un magazin de aici, efect wow maxim, jet puternic de aer rece si nu sint deloc zgomotoase.
  Pretul insa, 300 euro, m a facut sa nu cumpar.

  Reply
 • pic pe 20 Sep 2011

  http://www.youtube.com/watch?v=PI_f9nFZAnk&feature=related

  poate ca ar fi trebuit pus si acest test comparativ
  cu de 15 ori mai mult aer si totusi nu se simte diferenta, nu e mai economic, nu are nivelul de zgomot mai redus, aerul este plimbat tot de un motor cu elice
  nu e nici o revolutie e doar un alt mod de a privi lucrurile si de 10 ori mai scump

  Reply
 • ovidiu pe 20 Sep 2011

  Un fel de Mac :)
  plasticul 75 % din pretul total :)

  Reply
 • Prostu' satului pe 20 Sep 2011

  Da’ de fapt care-i smecheria, care-i gheseftu’?
  Cand gasesti la 200 de euro sau chiar mai putin aparate care mai si racesc aerul, nu doar il vantura de colo-colo (impreuna cu praful aferent, desigur), la ce bun un ventilator, fie el cu efect Coanda sau altfel?

  Reply
 • Sakura pe 21 Sep 2011

  Aparatul are doar un design mai deosebit, în rest mai mult dezavantaje decât avantaje. Firma asta face în general chestii puţin ieşite din comun ca aspect, dar cu proprietăţi magice în prospect, care să justifice preţul mult umflat al produselor. Cam cum este Danone la noi. Ventilatorul de faţă ca şi cost de fabricaţie nu este mult peste cel tradiţional, dar la vânzare…

  Este ca şi când aş scoate cuie cu cap pătrat, spun că astea se înfig dacă numai le arăţi ciocanul şi le vând de 10 ori mai scump decât cuiele cu cap rotund.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 21 Sep 2011

   Comparația dintre prețul unui iaurt și cel al unui aparat…de orice fel e cel puțin forțată. „Un design mai deosebit“ face diferența și între automobilul din 2011 și cel din 1980, „un design deosebit“ reprezintă și avansul și schmbarea de formă pe care le-a făcut producția de mobilă în ultimii 50 de ani. Progresul tehnologic și designul nu pot fi judecate separat – se împing și susțin unul pe altul. Nu este un produs magic ci un ventilator care oferă aer cald și aer rece la un flux constant. Procesul de cercetare care a dus la intrarea în producție nu se pune la socoteală atunci când judecăm prețul unui produs? Conform unui articol din The Guardian, Dyson Hot are 170 de patente de invenție deja aprobate și 270 în curs de aprobare. Iar ca indiciu despre cifra de afaceri a companiei vă voi da un paste din același articol „But while the price might look high, Dyson has succeeded repeatedly in persuading people to buy his products: in August the company reported profits up 8% to £206m on revenues up 15% to £770m, and it leads the vacuum market in Britain, France, Switzerland, Belgium, Ireland and Spain.“ pe care îl găsiți aici http://www.guardian.co.uk/technology/2011/sep/15/james-dyson-heater-cannot-burn

   Reply
   • Prostu' satului pe 21 Sep 2011

    Re: cercetare
    Am fost socat de numarul de patente — aproape 540 pentru ceea ce, cu tot respectul, pana la urma e totusi un ventilator de uz casnic???
    Articolul-sursa precizeaza insa ca e vorba de 21 de “aspecte tehnice”; numarul mare de patente inseamna probabil ca e vb de patente identice inregistrate in tari diferite.
    Cat despre faptul ca 22 de super-ingineri ar fi lucrat “peste trei ani” ca sa dezvolte tehnologia, pretentia mi se pare ridicola.
    Pai cei de la ARCA sunt vreo 5-6 oameni si fac de la zero un avion supersonic in mai putin de trei ani ;-)
    Apropos, d-le Aliciu, acela (Arca adica) chiar ESTE un subiect jurnalistic interesant, pe care tot astept, in zadar pana acum, sa-l vad abordat de cineva…
    Acesta, the very cool Dyson Hot, sa ma iertati, e un moft, o chestie pentru snobii cu ifose si bani multi. N-are rost sa insist, pentru ca Sakura a dat un exemplu perfect.

    Reply
  • JAn pe 21 Sep 2011

   hahahahahahahahahahaha, Sakura
   criminal rasunsul tau: “Este ca şi când aş scoate cuie cu cap pătrat, spun că astea se înfig dacă numai le arăţi ciocanul şi le vând de 10 ori mai scump decât cuiele cu cap rotund.”

   Reply
 • Sasu pe 21 Sep 2011

  Se cunoaste Efectul Coanda.Dar el, Dyson a urmarit tehnic o presiune si a obtinut o depresiune.
  In realitate in jurul cilindrului ventilator actioneaza – presiunea atmosferica – asupra aerului care la sol e egala cu …24 000 tone pe cm patrat.
  - In cazul – aripii cilindrice – a ventilatorului Dyson Hot, depresiunea, mareste cantitatea de aer absorbita din admosfera, insumata la cantitatea de aer injectata prin fanta de eliminare de -paletele turbinei- si e proportionala cu circumferinta cilindrului si turatia motorului.
  Cantitatea de aer emisa va fi mai mica la altitudine-in virful muntilor . Coanda a vrut sa obtina natural o presiune de aer mai mare si o depresiune permanenta in virful discului cu acel-as consum. Tema de inginerie. Studiaz cine a profitat. Nazi, Dyson,japonezi,americani sau rusi, chinezi ??
  Adevarul e ca asa se da drumul la noile tehnologii.

  Reply
  • Prostu' satului pe 21 Sep 2011

   @Sasu. Despre ce presiune de 24000 tone/cm2 vorbesti???
   Esti cumva vreun extraterestru traitor intr-o gaura neagra si te-ai ratacit pe-aicea, pe la noi?

   Reply
 • moshu pe 21 Sep 2011

  Ca de obicei, conteaza mai mult cine este inventatorul principiului, cine contesta acest fapt, ca este sau nu o gramada de plastic supraevaluata. Poate ar fi mai bine sa ne uitam la ceea ce separa cumparatorii de comentatori: aparatul costa 350EUR si consuma 2000W, cifre care nu par de loc practice, poate doar irelevante pentru cei care isi permit.

  Reply
  • Nautilus pe 23 Sep 2011

   Consumul unor aparate casnice te induce uşor în eroare, spre paguba ta şi profitul Electrica:

   Încălzire:
   – Aerotermă cu rezistenţe a epocii comuniste – 1500-2000 W
   – Aparat de aer condiţionat pus pe încălzire – 750-900 W

   Răcire:
   -Ventilator – 500-2000 W
   -Aparat de aer condiţionat pe răcire – 900-1000 W

   ~Nautilus

   Reply
   • Consumatorul pe 02 Oct 2011

    Greşit.
    Încălzire cu aparat comunist= 0,9 lei/oră
    Încălzire cu aerul condiţionat =1 leu/oră
    Ventilator= 0,018 lei/oră
    Aer condiţionat = 0,8-1,2 lei/oră.
    Asta dacă respectăm axioma cu: În natură nimic nu se câştigă nimic nu se pierde, totul se transformă. [editat de StyleReport.ro]

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului