Hi-Tech

De la Polaroid la Instagram: trei alternative moderne pentru fotografii la minut

scris pe 23 Feb 2012 de Constantin Barbu 24857 vizualizări
polaroid featured

În 2012, putem să facem fotografii în semi-întuneric cu o fidelitate care în urmă cu doar de zece ani era considerată doar un vis. Dar, în ciuda celor mai bune tehnologii, mulți dintre noi am pierdut pe drum un tip de fotografie care încă oferă o fascinație aparte: pozele instant pe hârtie. StyleReport.ro prezintă trei alternative moderne care permit să obțineți magia unei imagini Polaroid exact așa cum a fost ea gândită: fără nici un efort.

Povestea Polaroid a început în anul 1948 și a durat 60 de ani. Primul aparat, numit Land Camera, după numele inventatorului său, Edwin Land, folosea role de film ce conțineau toate ingredientele necesare pentru producerea unei fotografii imprimate într-un timp extrem de redus. Modelele următoare au perfecționat ergonomia aparatelor și au transformat rolele de film în pachete de clișee individuale, cu auto-developare. Puteți vedea într-un clip de promovare a modelului SX-70 exact modul în care aparatul funcționează, din punct de vedere tehnic.

Propunerea Polaroid a fost încă de la început extrem de simplă: fotograful apasă un buton, iar un minut mai târziu, imginea pe hârtie este gata. Într-o epocă în care aparatele de fotografiat automate nu erau remarcabile prin simplitatea în utilizare, micile imagini dreptunghiulare produse de camerele instant au reprezentat o revoluție: operare extrem de simplă și feedback rapid, în modele de dimensiuni extrem de compacte.

Pe măsură ce tehnologia digitală a evoluat, feedback-ul a devenit cu adevărat instantaneu, operarea la fel de simplă, dar posibilitatea de a avea un obiect fizic, o fotografie în mână a dispărut. În 2008, Polaroid a anunțat că renunță la toată gama de produse analogice, pe fondul vânzărilor slabe și ale costurilor foarte ridicate. În schimb, compania a încercat să găsească soluții moderne, digitale, pentru a oferi aceeași experiență și, într-o anumită măsură, a reușit.

Prima alternativă pentru amatorii de fotografii instant este chiar succesorul digital al modelelor Polaroid clasice: modelul Z340, bazat pe tehnologie ZINK. Cu un design inspirat în mod clar de predecesorii săi, Polaroid Z340 este o combinație de aparat foto digital clasic, cu un senzor de 14 megapixeli, și o imprimantă de dimensiuni reduse. Totouși, în cazul tehnologiei ZINK, termenul de “imprimantă” este impropriu, dat fiind că sistemul funcționează fără schimb de cerneală. În schimb, hârtia specială folosită este formată din trei straturi de cristale colorate, fiecare pentru o culoare primară (magenta, galben și albastru). Atunci când hârtia iese din aparat, un sistem termic extrem de precis încălzește selectiv straturile de micro-cristale, care prind culoare și formează imaginea finală. Dimensiunea unei fotografii este de 7,62 x 10,16 cm, iar pachetele sunt disponibile și în variantă autocolantă.

A doua alternativă este una mult mai apropiată de conceptul inițial, și anume singurul sistem de fotografie instant clasic cu o prezență semniicativă pe piață: Fujifilm Instax. Cu o tehnologie analogică similară cu cea folosită de Polaroid, aparatele Instax folosesc cadre rectangulare de hârtie instant și sunt disponibile la scară largă, în aproape orice magazin mare de articole fotografice. Camerele au un design simplu, orientat spre funcționalitate și durabilitate și includ și un blitz, pentru fotografierea în condiții de lumină slabă.

Ultima alternativă, pentru cei care încă mai au aparate de fotografiat Polaroid, dar nu mai pot găsi consumabile, se numește The Impossible Project. Odată cu oprirea producției de clișee analogice Polaroid, un grup de investitori a preluat o fostă fabrică de hârtie fotosensibilă a companiei americane, cu scopul declarat de a ține în viață acest mod de a fotografia. Trei ani mai târziu, The Impossible Project are în portofoliu mai multe tipuri de hârtie instant, color și alb-negru, compatibilă cu principalele tipuri de aparate foto Polaroid. În plus, firma oferă și camere recodiționate, în ediții speciale tematice.

La final, după ce am discutat variantele tehnice care pot oferi o experiență autentică a fotografiei instant, menționăm și un concept extrem de interesant, dar în nici un caz portabil. Instaprint este o imprimantă wireless cu design retro care se poate conecta la orice telefon cu aplicația Instagram instalată și poate imprima în doar câteva secunde clișee în stilul clasic. Nici de departe portabilă și cu o utilitate destul de redusă, Instaprint reușește totuși să păstreze ceva din spiritul anilor ’60, vremurile de glorie ale Polaroid, și primește recomandarea noastră.

1 comentariu

  • laura pe 23 Feb 2012

    Missing info: Sx-70 nu este un polaroid oarecare, ci este un SLR, polaroidul a fost multa vreme o modalitate pentru cei mai buni fotografi de a face o “ciorna” pentru fotografii azi celebre sau pentru expertii criminalisti de a imortaliza locul faptei, Impossible Project se lupta sa recompuna reteta Polaroidului dar inca nu a avut mare succes si rezultatul e slab, Fujifilm scoate inca pack filmurile care merg cu anumite camere Polaroid (in functie de senzor si lentila costa de la 5 euro la 10000 euro, Polaroid 250, Polaroid 195 sau Polaroid 600SE, etc.), lomografy vinde Holgaroidul – o struzocamila intre Holga si Polaroid, etc, etc.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului