Hi-Tech

Concertul fără fir: cum funcționează boxele wireless?

scris pe 16 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 31578 vizualizări
featured

Ani la rândul am așteptat cu interes dispariția cablurilor care ne ocupă podelele, ne acoperă pereții și așteaptă pe stâlpii orașului ca lianele din jungla amazoniană. Firul negru-roșu se pregătește de dispariție. E momentul boxelor wireless. Dar calitatea sunetului poate ține pasul?

Fără excepție, aparatele casnice au nevoie de cabluri pentru a funcționa. Chiar și cele care „împachetează“ energia se încarcă tot dintr-un cablu. Sunt cam multe cabluri, nu vi se pare?

Tehnologia de încărcare a telefonului mobil e capabilă de a renunța la fir. Și, după cum se vede și difuzoarele se pregătesc să nu mai fie catalogate ca „fixe“. Boxele wireless fac exact același lucru pe care îl face și un difuzor cu fir: transformă un semnal electric într-unul acustic. Diferența e dată însă de modul prin care acel semnal ajunge la destinație.

Tehnologia wireless urmează două mari traiectorii tehnice. Prima dintre ele presupune transmiterea semnalului audio prin unde radio. E cam același lucru cu dispozitivul care folosește un mp3 player ca sursă pentru a emite semnal audio destinat radioului mașinii. Avantajul este că distanța la care pot fi plasate boxele e undeva între 45 și 90 de metri – destul de mult dacă spațiul de audiție e o curte sau o casă foarte mare. Dezavantajul este dat de interferențe. Difuzoarele fără fir funcționează de obicei pe 900Mhz, adică aceeași frecvență pe care o folosesc și câteva alte obiecte casnice. Experiența de audiție ar putea fi bruiată astfel de telefoanele fixe fără fir sau de „baby monitors“, acele dispozitive care asigură supravegherea copiilor de la distanță. Boxele de calitate beneficiază de sisteme de acord fin astfel încât să fie evitată recepția unor semnale nedorite. În general, soluțiile analogice sunt preferate mai ales din cauza simplității tehnologice superioare.

Modelele bazate pe bluetooth, wifi sau mai rar, infraroșu, tehnologii digitale, sunt folosite mai ales pentru sisteme home theatre, difuzoare care stau în spatele sistemului audio și care, de cele mai multe ori sunt însărcinate cu efectul de surround. În cazul sistemului infraroșu, nu ne putem baza pe o transmisie optimă atunci când între difuzor și sursă există obstacole semnificative și de aceea le vom întâlni doar pe distanțe mici, unde emițătorul „se vede“ cu receptorul într-o linie dreaptă.

Celelalte tehnologii menționate, WiFi sau BlueTooth, au în general inconvenientul unei raze limitate și al necesității unui convertor de la semnal digital la semnal analogic de bună calitate. Alternativa acestor standarde ar fi tehnologii precum Kleer audio, o soluție digitală integrată de transmisie audio digitală care, cel puțin la ora actuală, oferă unele dintre cele mai bune rezultate, fiind capabilă să transmită fără probleme chiar și semnal audio necomprimat. Problema acestui standard este natura lui închisă și costurile de licențiere, pe care mulți producători de echipamente audio au ales să le ocolească.

Capitolul în care firul câștigă indiscutabil bătălia este cel al alimentării. Amplificatorul integrat al difuzoarelor wireless cere conectarea la o sursă de curent și deci, într-un fel sau altul legarea la o priză. Multe dintre modelele disponibile pe piață au însă loc pentru baterii și, câteva dintre ele beneficiază chiar de exemplare reîncărcabile.

Verdictul final este unul indecis. Majoritatea audiofililor vor vota clar împotriva lipsei firului, declarându-se cu mâna pe inimă susținătorii culorilor negru și roșu care se găsesc la majoritatea portorilor de semnal audio. Principalul motiv pentru care cineva ar spune „pas“ unui sistem audio wireless este cel spus și mai sus: interferențele. Semnalul audio trece prin multiple transformări care îi scad calitatea. De la digital la analog, de la analog la FM, sunetul transmis pe calea aerului nu mai are aceeași calitate. Reconversia se face de altfel încă o dată atunci când semnalul ajunge la boxe. Bateriile sunt bune, nimeni nu susține contrariul, dar nu suportă efortul unei redări la putere mare pe perioade mai lungi de timp. Răspunsul la rezolvarea acestei probleme se află tot în panoul de 220V, din păcate.

Decizia aparține în final utilizatorului. Sunetul mai slab e mai bun decât niciun sunet, iar dacă circumstanțele o cer, un sistem wireless poate fi o soluție bună. Trebuie notat însă că dacă visați să vi se scoale părul pe mâini în amintirea concertului Roger Waters, wireless nu vă ajută. Mai aveți puțină răbdare.

11 comentarii

 • hash pe 16 May 2011

  nu prea inteleg. dece nu s-ar realiza o transmisie digitala a sunetului?

  FM e tehnologie din epoca de piatra.

  cred ca documentarea articolului e slaba.

  Reply
 • bbk pe 16 May 2011

  Nu prea cred in wireless.
  Din ce am auzit, se discuta la nivel european ca sa se interzica wi-fi si 3g in zona scolilor.

  Am router wi-fi la care i-am dezactivat emisia, si folosesc firele. Erau alte functionalitati ale routerului care nu le gaseam la alte modele.

  Plus, ca atunci cind ai de tranferat o cantitate mare de informatie, cei 54 Mbiti ai unui router e mult mai slab decit 100/1000 cit ai pe fir.

  Ar trebui sa lasam wifi si alte chestii wireless pe afara, sau in sali mari, sau mall-uri, iar in casa sa stam linistiti, fara sa fim radiati din toate partile.

  Din moment ce tragi firul de la perete, de la priza, pina la boxa, poti sa mai tragi inca un fir pe linga.

  Iar cei care proiecteaza case si apartamente ar putea lua in calcul montarea unor paturi de cabluri, care sa treaca pe linga prize, astfel incit sa poti trage pe acolo si alte fire, cum ar fi cabluri de boxe, internet, tv cablu sau altele.

  Reply
 • Oprea pe 16 May 2011

  wireless,WiFi,BlueTooth, telefoanele mobile sunt comode daca nu iei in considerare ca sunt mai scumpe decat firele. Dar pretul platit abia in viitor o sa-l vedeti. Nu va spune nimeni deocamdata ca energia electromagnetica degajata de aceste rahaturi este foarte nociva. Cancerul a ajuns ceva cotidian. Nu degeaba se spune in Biblie ca “Proştii îs fericiţi”

  Reply
 • fny.ro pe 17 May 2011

  Dupa ce am citit:

  Chiar și cele care „împachetează“ energia la pachet…

  m-am oprit si am renuntat :) Impachetati-va si voi la pachet si rectificati exprimarea…

  Reply
 • Ioan pe 17 May 2011

  Intrebare: daca vecinul meu are boxe fara fir e posibil ca el sa auda convorbiri telefonice de-ale mele? Multumesc.

  Reply
 • nnm pe 27 Nov 2012

  “Majoritatea audiofililor vor vota clar împotriva lipsei firului”… Daca esti cu adevarat audiofil, nici vorba sa vrei o boxa fara fir… Ca sa obtii o calitate buna fara fir ai nevoie de o latime de banda foarte mare, de un procesor puternic, si de un DAC de calitate. O astfel de boxa ar costa mult, mult mai mult decat sistemul audio (calitatea unui sistem digital consta exact in calitatea DAC-ului, partea de citire si procesare digitala nu ridica probleme). Iar alimentarea de la baterii e o gluma…
  In general boxele wireless sunt mofturi pentru amatorii de gadgeturi (iFools & Co) nicidecum pentru cunoscatori sau audiofili.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului