Hi-Tech

Concepte dintr-un viitor nu foarte îndepărtat – Electrolux design Lab 2011

scris pe 19 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 9990 vizualizări
fea

În fiecare an, concursul Electrolux Design Lab invită concurenți din toată lumea să-și imagineze viitorul aparatelor electrocasnice. Ediția 2011 tocmai a ajuns în faza finalei, sub tema „Mobilitate inteligentă“ fiind alese printre altele o mașină de spălat portabilă, un cuptor cu microunde în variantă de buzunar și aspiratorul capabil să urmărească gesturile proprietarului pentru a face curățenie.

Lansată în 2003, competiția de design se bucură de un succes din ce în ce mai mare, mai ales având în vedere că doar anul acesta s-au înscris 1.300 de concurenți din întreaga lume. Proiectele, ajunse în fazele finale ale concursului sau nu, indică un viitor destul de interesant despre ce înseamnă evoluția aparatelor electrocasnice.

Tema centrală din 2011 a fost „Mobilitate inteligentă“, un concept care a cerut participanților soluții inovatoare pentru frigidere, aparate de spălat haine sau farfurii, toate la dimensiuni mult mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit.

După sortarea proiectelor admise, în faza finală au ajuns opt produse cu potențial mare de a face parte și dintr-o casă obișnuită, nu peste mult timp.

Robo Tap

Țara: Coreea de sud
Designer: Gyu Ha Choi
Școala: Handong Global University

Aspiratorul capabil să evite singur obstacolele unei încăperi există de ceva vreme. Robo Tap preia conceptul și îl îmbunătățește, dându-i proprietarului posibilitatea de a comanda exact zona în care își dorește ca „roboțelul“ să-și facă treaba. Printr-o telecomandă atașată de încălțăminte utilizatorul poate direcționa aspiratorul printr-o bătaie dublă în podea. Anularea comenzii se face prin încă două bătăi din picior, iar cu una în plus, i se ordonă revenirea la rutina normală de curățare.

Plita cu inducție și control inteligent

Țara de origine: Finlanda
Designer: Tommi Moilanen,
Școala: Aalto University School of Art and Design

O soluție potrivită pentru persoanele care călătoresc mult, plita cu inducție încălzește mâncarea în orice loc e nevoie de ea, fiind controlată prin intermediul unui telefon mobil inteligent. Aplicația de smartphone controlează temperatura, înregistrează programele de încălzire folosite în trecut și anunță utilizatorul când procesul s-a încheiat.

Aparatul mobil de curățat petele

Țara de origine: Slovacia
Designer: Adrian Mankovecky
Școala: Academia de arte și design din Bratislava

Formată din două părți componente, „mașina de spălat“ portabilă se așază de o parte și de cealaltă a materialului murdar. Se alege programul de curățare, iar aparatul intră în funcțiune folosind ioni negativi și abur pentru a îndepărta pata.

Funda

Țara de origine: Australia
Designer: Enzo Kocak
Școala: Universitatea Monash

Foarte populare în ediția din 2011, aparatele cu dublu scop, de încălzire și răcire au fost propuse în număr mare juraților competiției. „Ribbon“ este de departe cea mai interesantă soluție, o bandă care se înfășoară pe vasul a cărui temperatură trebuie schimbată. Cele două fețe ale benzii pot fi folosite alternativ pentru încălzire și răcire. Extrem de maleabilă, banda poate fi răsucită și manevrată în orice mod imaginabil, ba chiar împăturită și folosită ca o plită electrică. La fel ca toate celelalte aparate, folosește energie provenită de la baterii, iar controlul se face prin butoane atașate pe margine.

Blenderul Smoobo

Țara de origine: Noua Zeelandă
Designer: Roseanne de Bruin
Școala: Universitatea Massey

Singurul proiect care nu folosește energie electrică provenită de la priză, blender-ul Smoobo este o mingiuță în interiorul căreia se pun ingredientele pentru smoothie, o băutură înghețată făcută cu fructe tocate extrem de fin. De fiecare dată când mingea este lovită de pământ sau de un perete bateriile chinetice transformă mișcarea în energie pentru mișcarea lamei din interior.

Cuptorul Sous-vide

Țara de origine: Ungaria
Designer: Adam Miklosi
Școala: Universitatea de vest din Ungaria – Institutul de arte aplicate

Inspirat de curentul preparării în stil „slow food“, Sous vide este un aparat care gătește mâncarea după standarde sănătoase. Cuptorul poate fi configurat prin Internet și telefoane inteligente astfel încât să prepare ingredientele ținute în pungi vidate la o temperatură predeterminată pentru un număr de ore mult mai mare decât cel întâlnit la cuptoarele obișnuite și la un număr de grade considerabil mai mic, în jur de 60°C.

Cuptorul cu microunde portabil

Țara de origine: SUA
Designer: Matthew Schwartz
Școala: Universitatea Long Beach California

O reinterpretare a cuptorului cu microunde clasic, inventat în 1955, Onda este de până la 10 ori mai ușor decât aparatul original. Poate fi ținut într-o singură mână și, cel puțin în teorie, se achită de aceeași datorie ca și vărul său îndepărtat. Mâncarea trebuie să fie pusă în recipiente speciale la care aparatul poate fi conectat foarte ușor, dar este o evoluție considerabilă și cu siguranță una dintre soluțiile mobile, așa cum și-au dorit și organizatorii.

Prăjitorul de covrigi

Țara de origine: Canada
Designer: Kent Madden
Școala: Universitatea Carleton

Soluția portabilă de prăjit covrigi vine din Canada și, în ciuda faptului că poate părea mai puțin importantă decât celelalte aparate din listă, e utilă pentru un mic dejun rapid. Covrigul cu o gaură în mijloc se plasează între brațele aparatului, care îl rotește trecându-l treptat printr-o sursă de cădură.

Cei opt finaliști își vor susține proiectele în cadrul unei festivități ținute la Londra, pe 7 septembrie. Lucrările lor vor fi judecate de către un juriu format din personalități ale designului mondial precum Cecilie Manz, Hayes & James Slade sau Henrik Otto, dar și oficiali ai companiei Electrolux.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului