Hi-Tech

Concept: Prius X Parlee, bicicleta care schimbă vitezele cu puterea gândului

scris pe 01 Aug 2011 de Constantin Barbu 10872 vizualizări
bici2

Producătorul american de biciclete Parlee, în colaborare cu Toyota și Deeplocal, o companie specializată pe interpretarea de semnale neuronale, au prezentat primul prototip al unei biciclete ale cărei viteze pot fi schimbate folosind exclusiv puterea gândului.

Prius X Parlee (PXP) este în mare parte construită ca o bicicletă obișnuită din gama superioară: cadrul este fabricat din fibră de carbon, toate piesele par să fie la locul lor, dar sub exteriorul aparent banal se ascunde o tehnologie parcă desprinsă din viitor. Sub șaua bicicletei este ascuns un receptor care primește semnale de la o cască de protecție care integrează un interpretor de semnale nervoase, schimbătorul de viteze este electronic, iar cadrul ascunde o mulțime de cabluri necesare funcționării întregului ansamblu.

Utilizatorul trebuie să “antreneze” interfața neuronală integrată în cască pentru a recunoaște comenzile de comutare a vitezei, iar din testele realizate până în prezent rezultă sistemul funcționează în majoritatea cazurilor. Bicicleta încă este la stadiul de concept, dar direcția în care se îndreaptă proiectul pare promițătoare, mai ales dacă Parlee vor găsi o metodă de a crea un model fiabil și accesibil din punct de vedere financiar. Puteți urmări evoluția proiectului pe site-ul oficial.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului