Hi-Tech

Cloud computing pentru toată lumea

scris pe 13 Mai 2011 de Constantin Barbu 28492 vizualizări
chromeos

În viitor, computerele ar putea fi distribuite pe bază unui abonament lunar, iar problema actualizărilor hardware și software ar putea deveni istorie. Datele ar putea fi accesibile de oriunde, virușii ar putea fi eliminați total, iar distrugerea unui computer nu ar mai rezulta în pierderi masive de date. Odată cu prezentarea Chrome OS, aceste lucruri au devenit posibile. Totul sună bine, dar s-ar putea ca situația să nu fie atât de roz…

Pentru Google, prezența cât mai multor utilizatori online este esențială. Cea mai mare parte din veniturile companiei vin din publicitate online, deci cu cât mai mulți utilizatori folosesc Internetul și serviciile Google, cu atât mai bine. Crearea unui sistem de operare bazat exclusiv pe Internet nu este decât o evoluție evidentă a unei companii care încearcă să își păstreze dominanța într-un sector foarte aglomerat. Dar ce este Chrome OS și prin ce este diferit de soluțiile oferite de Microsoft sau Apple, plus multitudinea de distribuții Linux?

Sistemul de operare face parte dintr-un nou val tehnologic numic cloud computing. În acest sistem, computerul pe care un utilizator îl folosește pentru a accesa un serviciu devine irelevant, pentru că aproape toată stocarea și procesarea informațiilor are loc pe un server situat, uneori, la mii de kilometri distanță. În loc să folosească o interfață complexă, cu structuri de directoare și meniuri complicate, Chrome OS va fi aproape integral bazat pe un browser Internet. În loc să porniți un program, veți porni o nouă pagină de Internet în care programul respectiv va rula.

Fără vitezele actuale (și viitoare) ale conexiunilor la Internet, Chrome OS nu ar fi putut exista, dat fiind “muntele”  de date pe care îl accesăm și mărim fiecare dintre noi în fiecare zi. În plus, calculatoarele și sistemul de operare vor fi disponibile și pe bază de abonament, un concept radical diferit față de situația de pe piață. Pentru o taxă lunară, Google va oferi servicii complete, astfel încât utilizatorii nu vor mai trebui să își mai facă niciodată grijii că sistemul lor de operare sau calculatorul care îl rulează sunt învechite. De îndată ce un model și-a atins limitele, el va fi înlocuit cu o variantă mai nouă, fără nici o bătaie de cap din partea clientului. Lansat pentru început în Statele Unite, acest tip de abonament va costa 28$ pe lună, 336$ pe an.

Google promite utilizatorilor și că vor scăpa de multe dintre problemele care afectează, de la început sau treptat, multe dintre calculatoarele de pe piață: viruși, fiabilitate redusă, timpuri mari de pornire, performanță mediocră și care se degradează în timp.

Din cauza arhitecturii distribuite, utilizatorul poate utiliza un sistem de calcul cu performanțe scăzute, cum sunt netbook-urile relansate sub numele de “Chromebooks”, pentru a îndeplini funcții avansate. Pentru dezvoltatorii de aplicații, acest lucru poate fi o gură de oxigen necesară adesea, pentru că un astfel de sistem ar putea, teoretic cel puțin, elimina pirateria. Toate aplicațiile sunt rulate de pe un server central, iar utilizatorul plătește pentru utilizarea unei aplicații, fiind lipsit, teoretic, de alte alternative mai puțin legitime.

Dincolo de aplicații, se pune problema stocării fișierelor. Fiecare dintre noi avem cel puțin câteva zeci de gigabiți de date stocate pe calculatoarele personale: documente, fotografii, muzică, clipuri video și așa mai departe. În viziunea cloud computing, toate informațiile sunt stocate într-un “nor informatic”, pe o serie de servere ale unei companii, în situația despre care vorbim, ale Google. Avantajele sunt importante: fișierele sunt accesibile practic de oriunde există o conexiune la Internet, spațiul de stocare nu reprezintă o problemă, iar datele nu pot fi, teoretic, corupte de viruși sau distruse fizic, fiind stocate în mai multe copii redundante.  Utilizatorii pot să își distrugă computerul și totuși să nu piardă un singur bit de informație.

Dar și dezavantajele potențiale sunt semnificative. În primul rând, se pune problema confidențialității: mulți utilizatori de Internet sunt deja îngrijorați de cantitatea enormă de date pe care companii precum Google sau Facebook le dețin deja despre ei, iar oferirea voluntară a și mai multe informații este, pentru mulți, exclusă. Apoi, se pune problema unei calamități informatice: ce se întâmplă dacă serverele pe care sunt stocate datele sunt compromise într-un fel sau altul? În cazul clasic există metode, complicate și costisitoare, de a recupera datele, dar în lumea cloud computing, un dezastru informatic ar putea fi ireparabil sau imposibil de reparat în timp util. În plus, un utilizator ar putea fi afectat de probleme pentru care nu are nici o vină, ceea ce, din nou, ar putea descuraja mulți utilizatori. În urmă cu doar câteva luni, chiar unii utilizatori ai serviciului de email de la Google au descoperit ca le lipsesc mii de mesaje pentru o perioadă scurtă de timp. Într-adevăr, problema a fost rezolvată, dar dacă acest lucru nu va fi posibil întotdeauna?

Pentru moment cel puțin, nu se pune problema rulării unor programe profesionale, care încă nu pot fi implementate într-un sistem de tip cloud computing. Dacă un Chromebook este suficient de puternic pentru un utilizator obișnuit, un specialist video, de exemplu, nici măcar nu va lua în considerare o astfel de soluție. Totuși, în prezent, Google nici nu încearcă să cucerească această piață, limitându-se pentru început la aplicații mult mai simple.

Poate cea mai evidentă problemă este infrastructura încă fragilă a Internetului: ce se întâmplă atunci când utilizatorul are nevoie de un fișier stocat în “nor” și nu are o conexiune la Internet disponibilă? Serviciile 3G/4G sunt încă insuficient de răspândite pentru a transforma cloud computing-ul într-o alternativă cu adevărat viabilă.

Cu avanajele și dezavantajele menționate mai sus, cloud computing-ul și mai ales serviciile oferite de Google pe platforma Chrome OS vor ține capul de afiș al știrilor IT în perioada următoare. Dacă soluția se va dovedi una de succes, în viitor am putea vedea intrarea pe piață și a altor jucători importanți din lumea tehnologiei și, poate, chiar o schimbare radicală, la scară largă, a modului în care calculatoarele personale sunt percepute și folosite.

26 comentarii

 • None pe 13 May 2011

  Si toate datele tale personale se vor afla la km distanta .

  Si totul se va baza pe protocolul din epoca de piatra numit HTTP .

  Si toata lumea va fi mai fericita .

  Hai ca am rezolvat-o si pe asta !

  Reply
  • ION I pe 14 May 2011

   pardon… e nevoie de o singura specificare:

   “Si toate datele tale personale se vor afla la” … Google ;)

   Reply
 • Filip pe 13 May 2011

  Problema confidentialitatii nu e atat de mare cat este cea a pierderii datelor.

  Incidentul recent al Amazon S3 care a dus la nefunctionalitati pe multe site-uri (twitter, reddit, smugmug si altele) ridica intrebari destul de mari legate de cloud storage.

  Reply
 • Iulian pe 13 May 2011

  Si daca n-ai internet n-ai nici calculator. O sa fie ca telefonia mobila de la RDS: pot sa-l folosesti doar in orase unde ai acoperire de date decenta.

  O sa fie laptopul de stat in oras si laptopul de mers la tara.

  Reply
 • Adrian F. pe 13 May 2011

  Gigabytes nu gigabiti ..

  Reply
  • cata pe 13 May 2011

   De fapt Gigaocteti mai pe romaneste…

   Reply
   • Victor pe 14 May 2011

    Ca de obicei, am facut un lucru prost. Am tradus “byte”, care este o unitate de masura a cantitatii de informatie (un multiplu al bit-ului) cu “octet”, cuvant care nu are nimic in comun cu “informatia” ci reprezinta un grup de 8 elemente care pot fi “opt interpreti”, “opt electroni” etc. (vezi DEX).

    Reply
 • Flavian pe 13 May 2011

  Blogger face figuri de trei zile si nu e prima data cand se zapacesc comentarii, dispar postari sau nu mai ai acces la cont.

  Incepand cu azi dimineata lucrurile au luat-o razna de tot, platforma pare complet blocata si posturile din ultimele doua zile au disparut efectiv pe toate blogurile.

  Welcome to a centralised system… :)

  Reply
  • George pe 13 May 2011

   :) azi am vorbit cu un prieten din Bucuresti despre asta. Si l-am linistit spunandu-i ca ar putea fi un bug al lor.

   Oricum viitorul suna rau !

   Reply
 • Dem pe 13 May 2011

  Programele tehnice gen Autocad, Solidworks sau cele de grafica editare specializata, arhitectura etc vor fi tot pe cloud? ca sa am unul din astea o sa platesc ca la HBO un extra la abonament? de fapt se va plati si latimea de banda instantanee can memoria pe care o solicita de obicei placa video creste. asa ca vor fi abonamente cu cost variabil. e inca confuz… Apoi marile companii cu servere mari vor trece si ele pe sistemul cloud?

  Reply
 • Gica pe 13 May 2011

  super idee noua…

  adica nu.

  Cloud asa cum e lansat ca “noutate” acum e doar strategie de marketing si de rotujire a veniturilor. Pt ca in final, daca pui cap la cap, cine are de castigat de fapt? Clientul sau furnizorul?

  momentan singura aplicatie cloud cu adevarat in interesul clientului e torrentul :P .

  Reply
 • Gica pe 13 May 2011

  inca ceva

  abia astept ziua in care voi da bani pe calculatorul meu si-l voi baga in cloud si voi face share la resursele calculatorului ca sa ruleze aplicatia cloud pt care voi plati abonament sa o folosesc…

  Reply
 • ecou pe 13 May 2011

  De fapt ideea cloud computing nu e asa de noua, ci e o reluare si extindere a ideii de mainframe si workstation. Si unele companii mari si cu raspandire globala au implementat-o deja, pentru ca in situatia unei conectari securizate e mai usor sa iti asiguri un server decat o flota de laptopuri si desktopuri imprasitate in toata lumea. Chiar si aplicatiile mari consumatoare de resurse pot fi rulate cu performante sporite pe un server fata de un desktop, daca sunt provizionate resurse pe acel server (un server cu multe core-uri care are un grad de ocupare medie de 10-20% si memorie de zeci de Giga poate prelua mult mai bine o incarcare instantanee decat un pc obisnuit). Insa nu vad ca in viitorul apropiat firmele sa isi lase toate ouale in cosul unui furnizor tert de cloud, ci or sa existe norisori ai companiilor. Si doar pentru informatii/aplicatii neesentiale vor fi lasate sa pluteasca in retelele companiilor specializate gen google, microsoft, etc

  Reply
  • ampersand pe 13 May 2011

   Din descrirere, şi mie mi se pare mai apropiat de conceptul client-server decât de cel de cloud computing, cu atât mai mult cu cât “computing”-ul lipseşte din descriere, dominant fiind cel de acces şi stocare, plus menţiunea că terminalul utilizatorului poate fi o maşină cu slabe performanţe – un element definitoriu clientului în arhitectura client-server.

   Oricum, nu putem şti de pe acum cât de inspiraţi sunt cei de la Google cu OS-ul ăsta al lor. Pe de o parte, nu ştim cum se va îmbunătăţi tehnologia transmiterii datelor prin reţea. Pe de altă parte, mi-aduc aminte că şi Windows 2.0 pornea foarte repede şi uite la cât a ajuns un Windows NT 4.0 sau un Windows Server din cauza serviciilor.

   Reply
 • eu pe 13 May 2011

  În viitor, computerele ar putea fi distribuite pe bază unui abonament lunar: am: exact ce scriam ieri la comentarii la articolul http://www.stylereport.ro/hi-tech/chromebooks-primele-laptopuri-bazate-pe-google-chrome-os : Despre aplicatii, probabil vor fi cateva (bazice) gratis, dar pentru altele („premium”) va trebui sa platim (cum probabil va trebui sa platim pentru tot, inclusiv pentru spatiul de stocare in „nor”. Ceea ce foarte putini relizeaza este ca goagle este chiar mai harparet decat micromoale! Intradevar pretul initial pare a fi tentant (desi parerea mea e ca vor ajunge ca la telefonia mobila, iti vor da gratis laptopul in schimbul unui contract de utilizare a sistemului de operare, a aplicatiilor, etc). Pe micromoale, macar nu il interesa daca acasa ai un sistem pirat sau nu, el castiga suficient de bine de la firme incat sa neglijeze persoanele fizice. Goagl (si mar) a inteles insa ca poate castiga foarte mult si bine din oferirea unui pachet minim moca plus optionale nu foarte scumpe, dar multe. In plus, un factor deocamdata limitant este reprezentat de necesitatea unei conexiuni permanente la internet, fara de care laptopul devine un obiect de decor (probabil ca stocheaza el ceva, pe site la goagl nu sunt date specificatii tehnice, nu e clar daca are HDD). Daca nu are HDD, ar trebui sa aibă un pret din start mai mic decat concurenta „clasica”. Si tot legat de HDD atingem de fapt cea mai delicata problema: cea a datelor private si a proprietatii intelectuale. Tot ceea ce incarci in nor nu iti mai apartine si este disponibil detinatorului norului. Va rog sa cititi „termenii serviciului”. In plus nu poti sti niciodata cat de sigur sunt pastrate datele respective, pentru ca nimic nu este garantat 100%. Oricum micromoale a pierdut batalia la nivelul sistemelor de operare pentru telefoanele mobile, se vede atacat si la nivelul calculatoarelor personale. Din pacate acesta e trendul, iar gigantii (goagl, fata-carte, mar, micromoale) au doar de castigat; au suficiente metode sa se faca indispensabili. E un fel de „prima doza gratis”. Clientii vor fi bombardati cu mesaje non stop despre ce chestie misto e calcuarea in nor, ce fain e chrome os samd. Personal, daca chrome os e un fel de chrome browser (cata publicitate ii fac!) cu acces la aplicatiile goagl nu merita. Misto e ca pe situl lor spune ca laptopul vine la pachet cu 100MB pe luna. Cam cat sa bag in nor vreo 50 de poze (sa imi „salvez”), ca e sigur (pentru ca nimeni nu si-a pus in cap inca sa faca virusi/malware special pentru ei; asa era si macos pe vremuri). Pe scurt: daca chrome os se va impune, vor fi destui care vor zice: vai ce mare si tare si inspirat a fost goagl, daca nu va muri incet ca multe alte proiecte incepute extrem de impetuos si care au dat chix (spre exemplu nu m-ar mira sa relanseze defunctul google web accelerator, actualmente defunct, bineinteles pe bani, pentru a optimiza functionarea chrome os care are nevoie de legatura la net!). Depinde de procentul care il va folosi. Deocamdata eu nu intentionez sa dau banii pe asa ceva. Daca o sa mi-l bage pe gat de la birou, voi lucra cu el, daca nu, nu.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 13 May 2011

   Cele doua Chromebooks lansate pana acum vor avea 16GB de memorie flash integrata, din ce am citit in comunicatele de presa ale producatorilor. Deci o parte din date vor fi stocate si local, dar nu e clar daca va fi doar un fel de cache sau stocare permanenta.

   Reply
  • rik pe 11 Jun 2011

   super tare commentul ;) we should chat privately abotu this ;) imi place mult ce ai scris man :) spor

   Reply
 • Cristi pe 13 May 2011

  Voi astia cu cloud computing in sus si in jos. Pentru oamenii care au nevoie de procesat cantitati mai mari de date cam cum ar fi un procesor de imagine, solutia de cloud este fix pierdere de timp.

  Si daca ce a patit Sony de curand nu este o dovada clara ca iti stau mai bine datele acasa la tine pe calculatorul personal, atunci ce sa mai zic.

  Si daca ma luati cu Sony, stai domle, caz izolat. Sa ne amintim de Danger care a pierdut toate datele utilizatorilor dupa un upgrade de hardware la servere.

  [editat de Stylereport.ro]

  Reply
  • Adi pe 13 May 2011

   Nu pierd ei datele, fii pe pace.
   Doar le vor folosi “putin”. Iar daca… datele vor fi folosite in dezavantajul tau… stii ce? A fost un bug! Sau poate chiar te conving ca te-a avantajat folosirea datelor de catre ei si… stii ce? Poate chiar va trebui sa platesti in plus pentru astfel de “favor”.

   Reply
 • Bob pe 13 May 2011

  Nu numai ca-i o idee veche, dar este si un pas inapoi. De fapt reprezinta nevoia de control a resurselor de informatie si calcul. Este pura persuasiune pentru a le scoate din mainile publicului.

  Reply
 • ampersand pe 13 May 2011

  Nah, că eu de vreo 10 minute nu reuşesc să pote vedea vreun clip pe youtube, Google (owner-ul YouTube) returnează Server Error 500 sau 502…

  Reply
 • gicu din chitila pe 14 May 2011

  Nu va avea succes cloud computingu pe termen lung pentru ca nu risca nimeni sa-si pastreze informatiile la departare. Daca iti cade netu esti mort. Daca pierzi parola sau patesc ceva serverele, la fel, pierzi tot. Nu poti sa faci nimic. Folosirea sistemului Chrome va fi limitata pe masura ce lumea isi va da seama de dezavantaje. Sigur, va putea fi folosit pentru unele chestii, dar nu va inlocui Windowsul sau sistemele de operare locale. Parerea mea :D

  Reply
 • Lucian pe 14 May 2011

  Ar fi foarte frumos, dar dupa cum sunt oamenii sigur va deveni o masina de facut bani, in sensul ca la un moment dat, cand vor avea milioane de utilizatori, vor impune doar anumite aplicatii, vor distribui ce reclame voi ei. In plus toate datele noastre se vor afla la discretia lor, “securizate”.

  Reply
 • eugenb pe 14 May 2011

  Cei de la Google se arunca acum catre marea masa de utilizatori ai NET -ului. Se vede ca au terminat cu Ministerele si Autoritatile diferitelor tari si acuma vor sa treaca la … “sugerea de date” si de la persoanele private. Cei de la Yahoo (pe care vroiau sa-i bage la mijloc – ca sa aiba sa dea vina in caz ca se prindeau “musterii”) – mai cinstiti un pic decat cei de la Google, si-au dat seama la timp de “pacaleala” ce ii asteapta si s-au retras din “afacere”. Eu nu folosesc si nici nu am de gand sa folosesc Google, decat foarte putin si cand nu am incotro – Yahoo este mai sigur, dupa mine. Cele mai mari “lovituri” s-au dat pe Google de catre “smecheri” … iar probleme cu serverele au fost din cauza ca “specialisti IT” erau … incepatori sau au uitat sa-si verifice securitatea (Serverului propriu-zis) periodic.

  Reply
 • eu pe 15 Mar 2012

  si fara net.. ce rost are toate treaba?

  ma aflu pe munte… pe mare… sau pur si simplu in ROmania, unde sunt destule locatii fara gsm, fara net pe cablu etc>, acolo ce fac, ma uit la error 404?

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului