Hi-Tech

Canon G1X – cel mai performant aparat de fotografiat compact digital din istoria companiei

scris pe 09 Ian 2012 de Constantin Barbu 19553 vizualizări
G1X featured

Canon G1X este primul aparat de fotografiat compact de la Canon care folosește un senzor de dimensiuni mari, similar cu cel din aparatele de fotografiat profesionale ale producătorului japonez. Noul senzor are o dimensiune de 18.7mm x 14mm și o rezoluție de 14 megapixeli și promite o calitate mult mai bună a imaginii decât aparatele compacte clasice, mai ales în situații de fotografiere cu lumină puțină.

Cu cât suprafața fizică a unui senzor este mai mare, cu atât pixelii individuali au la rândul lor dimensiuni mai mari și performanțe mult mai bune, mai ales în condiții de iluminare slabă. Aceasta este motivația pentru care un telefon cu o cameră foto de 12 megapixeli nu va fi niciodată egalul unui dSLR cu aceeași rezoluție. Mai jos puteți găsi o mică schemă care detaliază cele mai comune dimensiuni folosite pentru senzori în industria fotografică.

Pentru noul G1X, Canon a ales să folosească un senzor mai mare decât rivalul Nikon 1, comparabil ca dimensiune cu aparatele de fotografiat Micro 4/3. Comparativ, senzorul este de 6,3 ori mai mare decât cel folosit în vârful gamei de aparate compacte Canon de până acum, modelul G12.

Spre deosebire de competiție, producătorul japonez a ales să nu includă și opțiunea unor obiective interschimbabile, ci un singur obiectiv cu zoom optic 4X, echivalent unui 28-112mm f2.8-5.8 în formatul clasic de 35mm.

Aparatul va folosi un procesor Digic 5, la fel ca aparatele din gama pro ale Canon, și va putea capta imagini până la o sensibilitate ISO 12800. Construcția este realizată integral din metal, iar accentul este pus pe ergonomia controlului. Mai multe rotițe oferă acces la parametrii esențiali de fotografiere, iar încadrarea se poate face fie prin intermediul ecranului rabatabil, fie prin vizorul optic integrat. Dincolo de fotografii, aparatul va putea înregistra și clipuri video în format FullHD 1080P.

Pe de alta parte, zvonurile spun că anul 2012 va aduce și primul sistem compact cu obiective interschimbabile de la Canon, compatibil cu montura EF, folosită și pe aparatele dSLR. Până la confirmarea (sau infirmarea) acestor informații, noul G1X va fi disponbil în această primăvară și va costa aproximativ 800$. Prețurile pentru Europa nu au fost anunțate până la momentul publicării acestui material.

2 comentarii

 • zed pe 10 Jan 2012

  scump, chiar f scump.

  Reply
 • Claudiu pe 13 Jan 2012

  Scump dar face banii.
  Are calitatile unui dsrl numai ca il poti baga in buzunar. usor de transportat, performer allarounder.
  Aparat de backup pentru un profesionist.
  Cred ca e cel mai bun compact creat vreaodata.
  Litera X din coada vine de la aniversarea de 10 ani a popularei clase G. G1 si acum e de vanzare pe amazon. :)
  Canon a facut bine ca a ramas la sistemul clasic cu pentaprisma si nu a ales micro43 pentru ca cine cumpara un compact nu cumpara si cara dupa el alte obiective.
  Daca vrei asta iti ies un dsrl serios cu obiective pe masura.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului