Hi-Tech

Blackberry Z10 – un nou început sau capăt de drum?

scris pe 07 Mar 2013 de Constantin Barbu 28206 vizualizări
bb

În urmă cu doar câțiva ani, telefoanele Blackberry dominau piața smartphone-urilor. În prezent, companie se luptă pentru relevanță într-o lume pe care Apple și Google au transformat-o radical. Blackberry Z10 ar putea (sau nu) fi soluția pe care firma canadiană o caută. Aflați mai multe în review.

Software

Pentru Blackberry, hardware-ul folosit pentru Z10 este doar o mică parte a revoluției prin care vor să salveze compania. După mulți ani în care telefoanele cu taste au dominat portofoliul companiei, Blackberry trece în extrema cealaltă, cu un nou sistem de operare optimizat pentru ecrane tactile. De la prima atingere, interfața noului sistem de operare OS 10 este complet nouă: elementele de design vetuste sunt înlocuite de linii curate, moderne, iar lipsa totală a tastelor de control poate fi considerată de la un punct încolo un atu.

Primul ecran, cel de stand-by, găzduiește notificările curente, data, ora și un buton dedicat pentru camera foto, poate fi deblocat print-o mișcare de sus în jos, care aduce la lumină interfața principală a sistemului de operare. Într-un mod oarecum similar cu Windows Phone de la Microsoft, BB OS 10 are o dispunere orizontală. Primul ecran pe care îl vede un nou utilizator este cel al aplicațiilor pornite: patru dreptunghiuri cu mici preview-uri ale programelor pornite permit comutarea relativ rapidă între aplicații sau închiderea rapidă a oricărui program pornit. Meniurile specifice fiecărei aplicații sunt invocate printr-un swipe sus-jos din partea superioară a ecranului.

Un swipe lateral în partea stângă invocă lista aplicațiilor instalate, iar unul în partea dreaptă duce direct în noul Blackberry Hub, o interfață centralizată de management al mesageriei de toate tipurile.

Email, Facebook, BBM, SMS, mesagerie vocală, apeluri, toate sunt disponibile într-un nou nod central, permanent accesibil de oriunde din sistemul de operare. Utilizatorul are opțiunea de a vizualiza toate interacțiunile în același loc sau diferențiat în funcție de natura lor, iar implementarea noului sistem face totul să pară extrem de logic și ordonat.

Dacă vorbim de mesagerie, trebuie menționat noul Blackberry Messenger, care aduce o serie de funcții noi, pe care le-am dori și pe alte platforme. În primul rând, BBM suportă acum video-conferințe și audio-conferințe directe cu alți utilizatori de terminale Blackberry de ultimă generație, plus clasicele mesaje text, pentru toți utilizatorii BB existenți. Calitatea convorbirilor este excelentă, chiar și pe conexiuni 3G, iar indicatorul de disponibilitate al contactelor din agendă este extrem de util. Clientul de email este în continuare foarte bun, la fel cum este și integrarea cu Facebook, atât pentru chat cât și pentru contacte și eveniment. Per ansamblu, Blackberry rămâne un instrument de comunicare excelent și în noua generație.

Per ansamblu, sistemul de operare funcționează foarte bine, fără probleme de performanță sau dificultăți ergonomice grave, fiind situat aproape de nivelul platformelor concurente. Marea problemă a noului BB OS 10 este lipsa aplicațiilor: de la Instagram (problema noastră principală), la Pulse (unul dintre cele mai populare agregatoare RSS)  la YouTube (care este reprezntat de un link catre pagina mobilă a serviciului), multe aplicații comune pe alte platforme lipsesc. Blackberry world, magazinul de aplicații al sistemului de operare, este în acest moment destul de sărac în programe, o problemă care ar putea ține departe mulți utilizatori noi.

Aici este, din punctul nostru de vedere, problema cea mai mare a BB OS 10: compania risca sa intre intr-un cerc vicios, in care utilizatorii nu cumpara telefoanele din cauza lipsei de aplicatii, iar dezvoltatorii nu programează noi funcții datorită lipsei utilizatorilor. Totuși, compatibilitatea parțială cu aplicațiile Android ar putea rezolva destul de ușor portarea acestora pe noua platformă. În același timp, telefonul include majoritatea programelor esențiale: browserul este rapid și redă corect paginile accesate, clientul de Facebook este rapid și funcțional, iar utilizatorii de FourSquare, LinkedIn și Twitter au și ei parte de aplicații dedicate. În plus, Angry Birds Star Wars este gratuit în Blackberry World.

Un plus important al noului Z10 este tastatura: în mod previzibil, mulți utilizatori actuali de Blackberry sunt îngrijorați de eliminarea butoanelor în favoarea unei tastaturi software, mai ales după modelul Storm, care nu a fost în nici un caz pe gustul tuturor. După o săptămână de testare, putem spune că Z10 are una dintre cele mai bune tastaturi software de pe piață, iar sistemul de predicție a cuvintelor face tastarea o experiență extrem de rapidă. Practic, telefonul oferă alternative utilizatorului pentru cuvinte posibile în funcție de primele câteva litere, iar o mișcare a degetului în sus completează automat cuvântul dorit. Sistemul funcționează excelent, cu sugestii pertinente în marea majoritate a cazurilor, iar modul acesta de a tasta devine în scurt timp obișnuință.

Pe de altă parte, absența totală a suportului de hărți GPS pentru România este dezamăgitoare. Da, există câteva alternative bazate pe Google Maps, dar aplicația preinstalată este pur și simplu inutilă pentru utilizatorii români.

Hardware, design, autonomie și ergonomie

Terminalele Blackberry din segmentul superior au fost întotdeauna extrem de bine construite, iar noul Z10 nu este diferit în acest sens: telefonul cu o diagonală de 4.2 inci este construit din plastic și are o grosime de 9 milimetri, cu o greutate de 137 de grame. Calitatea construcției este foarte bună, iar capacul care acoperă bateria este fabricat dintr-un plastic ușor cauciucat, care dă o aderență foarte bună aparatului. Dincolo de un logo cromat și de ansamblul cameră+blitz, spatele aparatului nu conține nici un alt element. Părțile laterale ale aparatului găztuiesc botoanele de volum, portul de încărcare și o ieșire miniHDMI, plus un port obișnuit de căști și butonul de pornire în partea superioară a aparatului.

Surprinzător pentru un smartphone acutal este lipsa totală a butoanelor pe fața aparatului: nici un buton, clasic sau capacitiv, nu este disponibil pentru utilizatori, sistemul de operare fiind în schimb bazat pe o serie de gesturi, despre care vom vorbi în cele ce urmează. O cameră pentru video-conferințe și un LED multicolor pentru notificări, clasic Blackberry, completează lista elementelor de pe fața principală a aparatului.

Ca dotări hardware, Z10 este, într-un final, la un nivel competitv cu piața: procesor dual-core la 1.5Ghz, 2GB memorie RAM pentru aplicații și 16GB spațiu de stocare, care pot fi extinși cu până la 32GB prin slotul microSD existent. Display-ul are o rezoluție de 1280×768 de pixeli și o densitate de 356 pixeli per inch, iar calitatea afișării este foarte bună, cu unghiuri destul de largi de vizualizare și culori reproduse corect. La capitolul sunet, difuzorul integrat oferă un nivel destul de puternic al volumului.

Autonomia noului Blackberry Z10 a fost de aproximativ 2 zile în testele noastre, una foarte bună pentru un smartphone, dar pe care o credem motivată de unele lipsuri software despre care am discutat deja. Ca ergonomie, Z10 este un telefon bine gândit, care poate fi operat cu o singură mână, dar care are nevoie de un timp destul de mare de învățare: lipsa unui buton de revenire la meniul principal este deranjantă inițial, dar gesturile devin obișnuință după o perioadă.

Telefonie

Calitatea apelurilor telefonice a fost foarte bună, atât pentru cele primite, cât și pentru cele efectuate, iar în ceea ce privește semnalul nu am întâmpinat probleme cu Blackberry Z10.

Camera
Senzorul de 8 megapixeli de pe spatele aparatului oferă imagini clare și are un timp de declanșare foarte redus. Per ansamblu, calitatea imaginilor a fost foarte bună, dar lipsa unor aplicații de photo-sharing (din nou spunem Instagram) ar putea avea un impact semnificativ în decizia de cumpărare a multor utilizatori. Puteți vedea câteva imagini captate cu noul Z10 în galeria de mai jos.
Concluzie
Ca hardware și design, noul Blackberry Z10 este o apariție interesantă, dar nu foarte surprinzătoare. Ca software în schimb, noul smartphone vrea să ocupe o poziție importantă în aceeași bătălie pentru cotă de piață în care Microsoft nu reușește să câștige teren de doi ani de zile. Un smartphone nu mai este judecat doar după dotările hardware, ci mai ales după aplicațiile pe care le poate rula. Realist vorbind, în acest moment numărul aplicațiilor de top disponibile pe Z10 este extrem de mic, iar mulți dezvoltatori încă nu au luat o decizie în legătură cu platforma. Dacă aveți nevoie de un telefon performant, dar nu și de foarte multe aplicații, Z10 ar putea fi o alegere bună. Tastatura, autonomia, funcțiile excelente de comunicare și securitatea reidicată îl recomandă pentru utilizatorii business care folosesc în acest moment terminale Blackberry mai vechi. Dacă, pe de altă parte, căutați o experiență similară cu cea de pe Android sau iOS, încă nu este cazul: Z10 este în acest moment mai mult un feature-phone cu potențial de a deveni un smartphone puternic decât un competitor real pentru Apple, Samsung, HTC sau alți mari producători.

31 comentarii

 • Laurentiu pe 07 Mar 2013

  La ce-i foloseste unui utilizator (business) de smartphone instagram-ul ?
  Pulse, hai sa zicem ca ar fi o carenta (desi de la o editie la alta e tot mai prost facut).

  Reply
  • Constantin Barbu pe 08 Mar 2013

   Este foarte clar ca telefonul nu este unul orientat exclusiv catre business. Tocmai aceasta este schimbarea, din acet motiv am ales sa il testam. Telefoanele Android, Windows Phone si iOS nu sunt “telefoane business”, dar totusi multe companii au ales sa le foloseasca. Din acest motiv s-a reorientat si Blackberry.

   Reply
 • Eugen pe 07 Mar 2013

  Lol, o sa redau un comentariu al unui utilizator de pe pagina lor oficiala de FB : “Instagram is a FB for people who don`t know how to write/read” :) )

  eu din cate am inteles, undeva saptamana care vine sau cealalta, vor fi lansate si aplicatiile Skype, Instagram etc/

  Dar atentie! OS10 de pe Z10 are deja un programel care poate edita poze, poate face filmulete dupa`(Story Maker)

  Cat de YT, browserul deschide site-ul in format normal, nu mobile

  Reply
 • Eugen pe 07 Mar 2013

  Intrebare:
  Stiti cand va fi prezent pe piata in Ro? Care operator il va avea primul?

  Reply
 • Stefan pe 07 Mar 2013

  Prietene ai dat-o in bara cu acest review:
  - telefonul suporta card de memorie de pana la 64GB
  - 45% din cei care au cumparat telefonul pana acum au fost detinatori de iPhone si Android
  - in Canada si UK stocul din magazine se epuizeaza in medie la 2 zile dupa ce a fost improspatat
  - nu ai prezentat TimeShift camera
  - nu ai mentionat ca respectiva camera are click to focus
  - camera vine cu filtre similare Instagram
  - nu ai mentionat ca filmeaza FullHD la 30 de cadre si ca la redare poti face in film pinch to zoom. Asta spune ceva despre performanta aparatului.
  - nu ai prezentat tastatura si gesturile asociate
  - nu ai mentionat ca are cel mai tare browser vezi testul de pe html5test.com
  - nu ai mentionat ca nu mai este nevoie de un abonament de date special pentru BlackBerry. Merge cu orice abonament de date. Mailul se sincronizeaza cu ActiveSync.
  - carcasa este din aluminiu anodizat la fel ca iPhone5. Spatele este din plastic cauciucat pentru ca are o antena NFC. Incarci aplicatia dedicata cu bani si poti plati la Cora de ex doar atingand telefonul de un terminal special.
  - rezolutia ecranului este peste iPhone5
  - este un terminal 4G
  - cel mai mult am apreciat afirmatia referitoare la feature phone. Daca utilizezi doar Facebook si citesti 2 mailuri pe zi de pe contul de Yahoo atunci nu ai nevoie de acest telefon. Este in primul rand un terminal business cu functii multimedia. Ceva ce nici Android sau iOS ca platforme nu au reusit pana in prezent.

  In concluzie un review scris in pauza de masa (a se vedea si multiplele greseli de tastare)

  Si o explicatie: sunt developer din 2007 pentru toate platformele mobile deci stiu ce vorbesc. Detin toate smartphone-urile de top pentru fiecare platforma intrucat am nevoie de ele in ceea ce fac.

  Si o info direct de la sursa – BB10 va aparea la Vodafone RO in luna Aprilie.

  Pentru cei care nu mai au rabdare se poate comanda din UK la un pret de approc 2500 RON cu transport inclus prin curierat rapid (livrare in 12 ore)

  Reply
  • Constantin Barbu pe 08 Mar 2013

   Sa le luam pe rand:
   - telefonul nu suporta pana la 64GB memorie prin carduri microSD, conform site-ului Blackberry (Removable microSD memory card – slot under battery door (Up to 32 GB)) – http://us.blackberry.com/smartphones/blackberry-z10/specifications.html ;
   - 45% din cei care au cumparat telefonul pana acum au fost detinatori de iPhone si Android – cat inseamna 45%? daca exista cifre privind vanzarile, din pacate nu le-am
   - corect, nu am pus accent deosebit pe camera;
   - click to focus este o functie standard pe toate platformele moderne, de mai multi ani;
   - cand am vorbit despre Instagram ne refeream la potentialul de sharing si de comunitate; filtrele sunt doar un aspect al aplicatiei;
   - toate smartphone-urile moderne filmeaza clipuri FullHD la 30 de cadre pe secunda, nu este o functie deosebita;
   - ba da, am vorbit despre tastatura si despre gesturile asociate;
   - am mentionat ca functioneaza bine, testele sintetice nu sunt potrivite pentru StyleReport.ro;
   - e foarte bine ca nu mai e nevoie de abonament pentru BB, dar asta e departe de a fi un punct forte; e un bug-fix :) ;
   - carcasa este din plastic, nu din aluminiu anodizat – scheletul este metalic, adevarat; serviciile de plata prin NFC nu exista in Romania in acest moment, deci nu putem confirma daca functioneaza sau nu;
   - ok, rezolutia este peste iPhone 5 – exista telefoane cu rezolutie peste iPhone 5 de dinainte de iPhone 5;
   - nu am putut testa functionalitatea 4G;
   - raman la parerea ca in lipsa multor aplicatii populare, telefonul nu este un smartphone in adevaratul sens al cuvantului.

   Multumim pentru critica, in unele puncte ati punctat foarte bine, dar ramanem fermi de partea pozitiei exprimate in recenzie.

   Reply
   • SemperFI pe 08 Mar 2013

    Faptul ca nu mai foloseste serviciul BIS (Blackberry Internet Service) eu il vad mai degraba ca un dezavantaj. Probabil au renuntat la el in speranta atragerii unui numai mai mare de end useri si nu din cauza presupuselor limitari ale tehnologiei. Oricum … odata ce incerci modelele de Top de la BB cu greu mai revii la alte telefoane. Abia astept sa schimb BB-ul meu 9860 pe un Z10 cand o sa apara in RO.

    PS … am inteles ca din aprilie va fi disponibil atat la Vodafone cat si la Orange… nu stiu insa la ce preturi.

    Reply
   • mortal pe 08 Mar 2013

    si totusi sunt 64Gb !
    specificatii complete aici: http://www.gsmarena.com/blackberry_z10-5251.php

    Reply
   • Stefan pe 09 Mar 2013

    Instagram este confirmata de producatori si de altfel circula o versiune de test.
    WhatsApp apare saptamana aceasta poate fi deja descarcata versiunea beta daca esti parte din programul lor.

    Prin definitie un smartphone este un telefon care ofera acces mobil la e-mail, calendar, Internet si in plus rukleaza aplicatii. BB10 face deja toate acestea in unele cazuri la superlativ. Lipsa momentana a unor aplicatii pentru pustime nu inseamna ca este un feature phone.

    Reply
   • Stefan pe 09 Mar 2013

    Ca jurnalist puteti verifica daca exista cifre referitoare la succesul platformei inainte de a emite pareri pe baza lipsei cifrelor:
    “Sunil Dutt, managing director for BlackBerry India, says that the number of BlackBerry switchers in the country has been significant. Said Dutt, “In a couple of markets where we launched first, about 45 percent of people who bought BB10 devices were unique customers who were using phones of some other brand.””

    Reply
    • Constantin Barbu pe 11 Mar 2013

     In continuare nu sunt mentionate cifre, ci doar procente dintr-un total nedeclarat. Nu neg veridicitatea lor, dar ar fi interesant de vazut care sunt cifrele. 45% dintr-un milion e cu totul altceva decat 45% din 1000.

     Reply
  • florin pe 14 Mar 2013

   Amice, ar fi fost fair din partea ta sa raspunzi dlui Barbu si sa recunosti ca tu ai dat-o in bara cu ceea ce ai raspuns. Nu doar ca raspunsul tau este usor arogant, dar ceea ce ai scris nu are suport.
   Inca odata citesc aceleasi supozitii despre cat de prost este ios si Android fata de alt sistem de operare.
   Ai argumente palpabile, sau este doar parerea ta?

   Spui ca esti developer… OK, ce aplicatii ai facut, ce ai publicat in Google Play si/sau in App Store? Sunt curios pentru ca as descarca si eu aplicatiile respective sa vad ce pot face.

   Asa cum remarca si dl Barbu, 45% dintr-o populatie de 1000 oameni nu este tot aia cu 45% dintr-o populatie de 1.000.000 oameni, sau poate 100.000.000 oameni.

   “nu ai mentionat ca filmeaza FullHD la 30 de cadre si ca la redare poti face in film pinch to zoom. Asta spune ceva despre performanta aparatului”
   Halal developer daca e de parere ca o facilitate software implementata pe camera video/foto denota “performanta telefonului” :)

   Si inca ceva… Site-ul asta nu este un site exclusiv tehnic, si nu cred ca este oportun sa fie scrise toate (dar absolut toate) elementele pe care le stii tu sau altul.
   Intotdeauna se va gasi vreun Ghita care sa remarce altceva lipsa.

   BB10 pare un produs reusit, dar este prematur sa ne dam cu parerea despre succesul acestuia, deste eventualele probleme hardware si/sau software.

   Reply
 • veninusrl pe 07 Mar 2013

  citez din articol: Ca ergonomie, Z10 este un telefon bine gândit, care poate fi operat cu o singură mână, dar care are nevoie de un timp destul de mare de învățare: lipsa unui buton de revenire la meniul principal este deranjantă inițial, dar gesturile devin obișnuință după o perioadă.” asta e conditionarea IOS si Android, butonul meniu sau butonul “retur”! O zi, doua de utilizare sunt suficiente pentru schimbarea obiceiului, chiar daca la prima abordare este putin derutant, intr-adevar!

  Reply
 • MCL2k6 pe 08 Mar 2013

  Mda, cele mai mari minusuri sunt lipsa Instagram si a aplicatiei native Youtube? Pai nu ati zis, ca Z10 suporta Adobe Flash 10 si HTML5. Atunci la ce bun o aplicatie Youtube?
  Ah, si unul dintre cele mai pozitive lucruri este gratuitatea Angry Birds? Duuhhh…

  Reply
  • Constantin Barbu pe 08 Mar 2013

   Toate platformele moderne suporta HTML5, iar Adobe Flash nu mai poate fi considerata o tehnologie de viitor, fiind inlocuit chiar de HTML5. Instagram, Pulse si alte aplicatii care lipsesc sunt problema, cu adevarat. Simplul fapt ca telefonul ofera suport pentru tehnologii suportate de toti competitorii (ok, cu exceptia Flash) nu este un atu, este un lucru pe care il consideram standard.

   Reply
   • Stefan pe 09 Mar 2013

    HTML5 este o tehnologie implementata de toate browserele mobile intr-o masura mai mica sau mai mare. In acest moment browserul BB10 ofera cel ami bun suport lasand in urma la mare distanta iOS si Android.
    Rezultatele aici:
    http://html5test.com/compare/browser/bb10/android40/ios60.html

    Reply
    • florin pe 14 Mar 2013

     Stefan, respect pentru browserul BB care are un scor deosebit conform site-ului pe care l-ai mentionat.
     Totusi, un browser nu inseamna exclusiv HTML5.
     Succesul unui browser se bazeaza pe popularitatea acestuia, pe cota de piata.

     Da, ok… are functii pentru HTML5 deosebite, dar… who cares?
     Il face asta pe BB10 sa fie un produs mai bun decat alte produse concurente?

     Scrii ca rezolutia BB10 este peste cea a lui iphone 5. OK, si? Ar trebui mentionate toate smartphone-urile care au rezolutie inferioara lui BB10? Si ar trebui sa fie mentionate si toate smartphone-urile cu rezolutie superioara?

     Reply
 • MCL2k6 pe 08 Mar 2013

  Problema e ca nu se preteaza a fi un telefon pentru hipsteri, si atata tot…

  Reply
 • marius pe 10 Mar 2013

  Smartphone-ul care va avea vanzari record in acest an va fi dupa parerea mea Nokia Lumia 520. La un pret de 140 de euro la liber si dotari premium (procesor 1 Ghz dual core la 512 MB, ecran supersenzitiv, camera 5 MP, Windows Phone 8, Here Maps – cea mai buna aplicatie de mapping mobil, memorie interna de 8 Gb si slot pt card de pana la 64 Gb, noul model Nokia este cu adevarat de nota 10. O sa bata mar si Blackberry si Samsung si iPhone la vanzari. Mai vorbim pe 31 decembrie

  Reply
 • Alin Lua pe 13 Mar 2013

  Dupa numarul de comentarii e clar ca BlackBerry are fani si toate sansele sa reuseasca sa fie o alternativa la iOS si Android, iar de ce nu? In timp sa lupte cu ei de la egal la egal.

  Reply
 • florin pe 14 Mar 2013

  MCL2k6, cum? “unul dintre cele mai pozitive lucruri”?? :)
  Dar se poate ca ceva sa fie mai putin pozitiv?
  Oameni buni, e chiar asa de grea limba romana?? Presupun ca sunteti vorbitori nativi, ceea ce face ca asemenea greseli de exprimare sa fie inadmisibile, daca doriti sa fiti credibili…

  O aplicatie youtube ofera functii superioare (si nu “mai superioare”) decat cele pe care le ai atunci cand utilizezi youtube in browser.
  Poti face liste de clipuri, poti crea usor comentarii, pe Android ai widgeturi, etc.

  Lipsa anumitor aplicatii nu reprezinta un capat de cer, dar asta limiteaza experienta utilizatorului.

  Reply
 • florin pe 14 Mar 2013

  Dl Barbu, veti face un review si pentru Samsung S4, cu previziuni asa cum o faceti de fiecare data inaintea lansarilor produselor Apple?
  Din ce imi aduc aminte, anul trecut nu a existat nicio prezentare live a evenimentului lansarii produsului Samsung Galaxy S3, si atunci ati scris ca ati avut niste probleme tehnice.

  Cum va fi anul acesta? Veti avea iarasi probleme tehnice, sau veti face ceva asa cum o faceti de fiecare data la diferitele lansari de iphone sau ipad?
  Seria Galaxy de la Samsung are un prea mare succes pentru a fi ignorata…

  Multumesc…

  Reply
 • Cristian pe 15 Mar 2013

  Sunt utilizator de business si am avut pe mana mai toate platformele mobile, cele mai multe inainte de lansarea oficiala in Romania, chiar acum ma joc cu un Z10.
  La prima impresie imi place mai mult decat iphone 5, m-am acomodat usor fara butonul de back, tastaura e dementiala pentru un fost user de qwerty, iar hub-ul e ce am cautat de multi ani la noile lansari. Restul functiilor sunt irelevante pentru ca nu le folosesc mai mult de 1% din zi. Nu am dus dorul aplicatiei de enel sau mobile banking.
  Verdictul meu este ca va succes pe gama business si va fi peste fi un concurent foarte serios pentru ios si droizi, mai ales impreuna cu BES 10. Nu il recomand celor care cauta sa omoare timpul, poate peste catveva luni cand vor apare mai multe aplicatii, fiind singurul dezavantaj pe care il consider in acest moment si care va disparea dupa ceva timp.

  Reply
  • alext pe 13 Apr 2013

   Da Cristi, ai perfecta dreptate, si eu sunt ca tine, user de business, bag de toate, dar nu am priceput de ce naiba imi trebuie tampenia aia de Instagram ? La ce naiba iti trebuie ? Faci naibii niste poze idioate si gata, oricum ies praf(sunt si fotograf amator…). Pozele cu teefonul sunt in general utilitare, le bagi pe un what’s app si ai terminat. In rest nimeni si nici reviewerul nu a spus de tehnologia microkernel a softului QNX cu care ruleaza OS10. Si ca faptul ca fiecare aplicatie are cota ei fixa de RAM si ca daca crapa nu blocheaza tel-ul ? Asta stiti ? Da cele max 8 aplicatii (cine ar avea nevoie de mai multe ?) Care pot ramane deschise in background si astfel te misti cu viteza sunetului ? Le-a testat cineva in practica ? Apropo am ars-o android timp de 2 ani si m-am intors fericit pe BB9900 (sic !) Fiindca ne-au obisnuit cu “back-ul” nu inseamna ca aia e realitatea ! Si de cate ori ni s-a spus ca nu consuma resurse si ca la fiecare editie se va fluentiza…da, daca cresti corurile si ram-ul poate…nu v-ati saturat de atatea bullshit-uri atat marca android cat si cele de la iSheep ? Nu e cazul sa incercam ceva cu adevarat bun si natural ? Ps pt cine nu stie unde mai gaseste QNX : in 100 de marci de masini si in peste 50 % din procesele industriale critice. Asta va spune ceva ? Ei bine acum 2 ani BB a cumparat firma care a facut acest soft si este acum proprietatea lor exclusiva! Eu abia astept sa iau Z ul…sa mai scada un pic la pret…

   Reply
 • Als pe 24 Aug 2013

  http://instagrambb.com/

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului