Hi-Tech

Blackberry Z10 și Q10: ultima șansă pentru o marcă iconică

scris pe 30 Ian 2013 de Constantin Barbu 11299 vizualizări
blackberryz10blackengfront4glte

RIM a lansat miercuri noul terminal Blackberry Z10, bazat pe un sistem de operare care rupe linia terminalelor produse până acum de companie. Noul smartphone renunță la tastatura QWERTY și folosește un ecran tactil HD de 4.2 inci.

Z10 este bazat pe sistemul de operare Blackberry 10, care promite să aducă terminalele canadiene la un nivel competitiv cu telefoanele bazate pe Android, iOS și Windows Phone. Primul șoc pentru veteranii platformei este lipsa totală a butoanelor de pe fața aparatului: operarea se face integral prin intermediul touchscreen-ului, fără să fie necesar nici măcar un buton de revenire la ecranul principal.

Ca dotări hardware, Z10 folosește un procesor dual-core la 1.5Ghz și beneficiază de 2GB de memorie RAM. Stocarea integrată este de 16GB, iar utilizatorii au posibilitatea de a o extinde prin cartele de memorie microSD de până la 32GB. Ecranul are o rezoluție HD (1280 x 768 pixeli), cu o denistate de 356 de pixeli per inch, superioară celei de pe ecranele Apple Retina. Camera integrată are o rezoluție de 8 megapixeli și poate înregistra și semnal video FullHD, iar bateria de 1800 mAh poate fi înlocuită de utilizatori, pentru o autonomie crescută.

Pentru cei care au nevoie totuși de o tastatură completă, RIM, care și-a schimbat cu ocazia lansării și numele în Blackberry, a lansat modelul Q10. Telefonul are o rezoluție de 710×710 de pixeli și aceleași specificații cu modelul Z10.

Dacă la nivel hardware noile Blackberry-uri pot concura cu telefoanele de top de la ceilalți mari producători, la nivel software compania încă trebuie să demonstreze că este o alternativă viabilă, mai ales pe o piață pe care inclusiv Microsoft are dificultăți în a concura. Puteți urmări mai jos o prezentare video care detaliază noile funcții și noua interfață care va însemna Blackberry în viitor.

Telefonul va fi disponibil în prima parte a acestui an la un preț încă nespecificat.

6 comentarii

 • Mr John pe 30 Jan 2013

  Pt moment am crezut ca este un iphone deghizat..citind articolul m-am linistit

  Reply
 • Marius Mailat pe 30 Jan 2013

  2 mici adaugari:

  1. firma nu se mai numeste RIM , noul nume este BlackBerry
  2. sistemul de operare este QNX, blackberry 10 e platforma de deasupra ei

  Reply
 • Tudor pe 30 Jan 2013

  Personal apreciez ca cel mai bun telefon de afaceri este BB. Autonomie buna, rapid si fara fite. Iphone este pentru terasa.

  Reply
 • Denis pe 31 Jan 2013

  De cînd există cuvîntul ”iconică”, în limba Română? Cred că trebuie scris “O marcă de referință”. Consultați DEX-ul. Scrieți corect în limba română!

  Reply
 • Străistaru Eugen pe 31 Jan 2013

  are multitasking, poti rula in paralel cate aplicatii vrei, poti sa rulezi un video, in timp ce scrii un email si sa mai ai deschis si un joc si un browser in acelasi timp, poti instala mai multe aplicatii in acelasi timp, BBM care merge prin internet si nu are nici o treaba cu operatorul de telefonie mobila are acum si functie de videochat, in care poti sa faci si screensharing, ca un fel de teamviewer etc…..
  ti-am zis, o sa sparga piata cu telefoanele astea, numai sa faca reclama multa sa stie lumea de ele…..Iphonurile nici nu intra in calcul….si din cate stiu de la varul meu, care intelege foarte bine platforma lor QNX cu HTML 5 etc….cica bate si androidul

  Eu am o versiune premergatoare OS10 pe tableta Playbook, si rulam pe browser vreo 7 tab-uri + aplicatia de facut poze, plus joc, plus un film deschis si fara nici o problema, pot face streaming online fara nici un fel de probleme, nu am nevoie sa intalez nu stiu ce aplicatie pentru asta, are totul built in, paginile se incarca in formatul normal, nu in cel mobile…etc

  Reply
 • Alex pe 27 Feb 2013

  Dupa toate aparatiile astea in materie de telefoane, desi am S2, asa imi e dor de un telefon gen nokia 6310i. Aveam puncte stranse la operatorul meu si puteam sa-mi iau un telefon gratis, am cautat 2 zile si n-am gasit un telefon care sa fie 100% telefon cu baterie de o saptamana, si sa se miste in meniuri INSTANT nu cu lag-uri, nu cu deblocari touch-screen, nu cu o mie de butoane gen blackberry…nostalgia :)

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului