Hi-Tech

Apple lansează sistemul de operare OS X Lion și noua generație MacBook Air

scris pe 20 Iul 2011 de Constantin Barbu 15451 vizualizări
lion

Cel mai nou sistem de operare pentru platforma Apple Macintosh a fost lansat astăzi, sub numele de OS X Lion. Noul sistem aduce o interfață modificată față de versiunile anterioare, mai asemănătoare cu cea de pe iPhone și iPad, dar și o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește ergonomia și funcționalitatea.

Lion include o nouă interfață de pornire a aplicațiilor, numită Launchpad, care poate fi invocată cu ajutorul unui gest tactil sau al unui icon din dock-ul din partea de jos a ecranului. Printre îmbunătățirile aduse noului sistem de operare se mai numără și un nou mod de a comuta între aplicațiile pornite, numit Mission Control, cu o ergonomie semnificativ mai bună decât în versiunile precedente, un nou sistem de partajare a fișierelor între Mac-urile conectate la aceeași rețea și un mecanism de salvare automată a mai multor versiuni ale unui fișier în lucru.

Noua interfață Launchpad

Practic, utilizatorul nu mai trebuie să salveze atunci când lucrează într-o aplicație compatibilă și are opțiunea de a reveni oricând la o variantă anterioară a fișierului în lucru.

Lion implementează de asemnea o serie de gesturi avansate pentru computerele dotate cu un touch-pad multitouch. Funcții precum comutarea între aplicații, navigarea în browser și invocarea desktop-ului sunt acum mai ușor de executat, fără nici o mișcare a cursorului și fără nici o combinație de taste. Totuși, în ciuda îmbunătățirilor aduse pentru utilizatorii obișnuiți, Lion menține toate scurtăturile din taste ale edițiilor precedente și permite configurarea unora noi, o funcție apreciată de utilizatorii avansați.

Puteți urmări o demonstrație a noilor funcții în clipul video de mai jos. Sistemul de operare este compatibil cu toate Mac-urile bazate pe procesoare Intel Core 2 Duo sau mai noi și este disponibil exclusiv ca download din magazinul online de aplicații al platformei Mac, la un preț de 24 Euro.

Noua generație de laptopuri MacBook Air aduce pentru prima dată în gama de ultra-portabile Apple procesoare Intel Core i5 și Core i7 și păstrează unitatea de stocare ultra-rapidă SSD prezentă și în generația precedentă. Designul celor două modele, unul de 11 și unul de 13 inci, a rămas aproape neschimbat, dar noile Air-uri aduc în plus un nou port ThunderBolt, cu o viteză de transfer maximă de până la 10 Gbps și o tastatură luminată.

Opțiunile disponibile pentru noile modele includ drive-uri SSD cu o capacitate de până la 256GB și procesoare cu frecvențe între 1,6 și 1,8 Ghz. Prețul de pornire rămâne de 949 de euro pentru variante de 11 inci, cu procesor de 1,6Ghz, 2GB RAM și 64Gb spațiu de stocare.

Alături de noile laptopuri, Apple a lansat și un nou model de monitor numit ThunderBolt Display cu o diagonală de 27 de inci și o rezoluție de 2560×1440 pixeli, compatibil cu standardul ThunderBolt. Practic, noul monitor poate acționa ca un multiplicator de porturi atunci când este conectat la un Mac sau PC compatibil, datorită faptului că standardul Mini DisplayPort, folosit de Apple ca interfață pentru monitoarele sale, folosește un conector identic cu cel ThunderBolt.

Astfel, prin același cablu, monitorul primește semnal video și poate transmite și date la viteze foarte mari către un mediu de stocare atașat. La fel de ușor, utilizatorul poate atașa un al doilea monitor prin simpla conectare la un port ThunderBolt liber, având astfel la dispoziție o rezoluție totală de 5120×1440 de pixeli, suficientă pentru aproape orice aplicație imaginabilă. Mai multe detalii despre noile produse pe Apple.com.

5 comentarii

 • mac-user pe 20 Jul 2011

  macbook air = extrem de inutil.

  dupa parerea mea, best value vor money este ori un 13 inchi nou, ori un 15 inchi penultima generatie. Suficient de scump cat sa nu-ti fie frica sa iesi cu el din casa.

  cat despre noul sistem de operare, multe aspecte enumerate mai sus se regasesc deja la 10.6, deci nimic nou. Modificarile fata de versiunea anterioara sunt intr-adevar interesante, dar nu consider ca merita atata publicitate.

  ideal ar fi sa fi marit viteza sistemului. cam asta ar fi singurul lucru demn de imbunatatit la osx.

  Reply
 • ana pauper pe 20 Jul 2011

  @ mac user, de la alt mac user: perfect de acord. nu prea văd rostul unui macbook air. macbook pro și cu OSX 10.6.8 ar fi perfecțiunea dacă bateriile m-ar ține 6-7 ore în loc de 3 :(

  Reply
 • Copilul Cel Istet pe 21 Jul 2011

  Oare costa la fel si daca iti faci upgrade de la versiunea curenta, si daca il cumperi nou si separat in magazin? Cam ciudata politica de preturi :D

  Reply
  • Constantin Barbu pe 21 Jul 2011

   Nu poate fi cumparat nou si separat din magazin, e distribuit exclusiv digital prin Mac App Store ca versiune de upgrade (care poate fi instalata si “curat”) :) .

   Reply
 • kLM pe 28 Jul 2011

  Unde se vand Air-uri la acele preturi pentru ca aproape sigur in Romania sunt mai mari.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului