Gourmet

Un restaurant scandinav a fost declarat cel mai bun din lume pentru al doilea an consecutiv

scris pe 19 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 20282 vizualizări
gourmet - restaurant noma

Pentru a doua oară, restaurantul Noma din Copenhaga este declarat cel mai bun din lume. Bucătarul șef René Redzepi a câștigat distincția nu prin bucătărie moleculară complicată, nici prin meniuri fusion internaționale, ci dimpotrivă, prin îmbinarea inedită a unor feluri de mâncare specifice peninsulei scandinave, un loc nu foarte ofertant din punctul de vedere al ingredientelor.

Revista londoneză Restaurant organizează clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume în fiecare an. Are o acoperire mondială și ca drept dovadă, în lista din 2011 intră și localuri din Peru, Rusia, Africa de sud sau Hong Kong. Un juriu format din 800 de bucătari, specialiști gastronomi și jurnaliști călătoresc în toată lumea doar pentru a putea comanda un anumit preparat sau pentru a face distincția între două moduri de pregătire ale unui desert. Clasamentul alcătuit în fiecare an este acceptat ca o referință în domeniu atât de bucătari cât și de publicul cititor.


Noma a apărut inițial de nicăieri, în urmă cu doar trei ani. A doua apariție în clasament, în 2010, se făcea deja pe prima poziție, în locul restaurantului spaniol „El Buli“, liderul de nedisputat după patru clasări succesive ca Nr. 1 și promotor al gastronomiei moleculare. S-ar putea spune despre restaurantul Noma că este exact opusul localului din Spania. Munca lui René Redzepi, bucătarul șef, se leagă de reanimarea produselor culinare locale, provenite din bucătăria specific scandinavă și prezentarea lor în moduri noi, inovatoare.

Creveți cu alge marine, rubarbă și ierburi

La Noma nu se găsesc ulei de măsline, foie-gras sau măsline negre ci exact opusul. Meniul a fost alcătuit din ingrediente și preparate locale, provenite exclusiv din emisfera nordică, aproape de cercul arctic: skyr (un iaurt mai gras specific populațiilor nordice), pește halibut, carne de bou moscat, ciuperci, cereale, fructe de pădure și diverse ingrediente marine. Odată cu ele a venit și o întreagă filosofie nordică de producție a mâncării, mult mai concentrată pe a economisi și pe a folosi cât mai mult posibil dintr-un produs. Noma își produce în regim propriu toate produsele afumate sau marinate, oțeturile și sucurile de fructe folosite în gătirea rețelor. Conform site-ului oficial, o masă este alcătuită din șapte feluri diferite de mâncare printre care se află crab de piatră servit alături de un muștar special, legume cu un iaurt gras, pește Sander și verbena apoi o mâncare semnătură, inventată de René.

Realizarea lui René Redzepi, chef-ul Noma, și omul din spatele succesului restaurantului, este notabilă tocmai pentru că evită pe cât posibil ingredientele și modul de a vedea lucrurile din alte exemple gastronomice. A primit locul întâi pentru doi ani la rând pentru că reușește să creeze preparate fascinante din ingrediente puține, într-un stil de a găti pe care alți bucătari l-ar putea considera auster.

Sparanghel alb fiert, cu gălbenuş de ou şi sos Woodruff

10 comentarii

  • gica nokiot pe 29 Oct 2011

    hai ma, sa fim seriosi, cand ma uit la mancarile astea, sa zicem ca nu pot sa le pun la indoiala gustul, dar nu stiu cate zeci de “portii” din astea ar trebui sa mananc ca sa ma satur.

    si mai oameni, dupa ce criterii a fost desemnat ca si “cel mai bun”? eventual pentru mancare de soareci.

    http://www.caterersearch.com/tabletalk/media/galleries/images/3854/500×400/exclusive-hotels-chefs-trip-to-noma-copenhagen.jpg

    http://therealpickygourmet.files.wordpress.com/2010/05/01052010_018.jpg

    http://gourmettraveller.files.wordpress.com/2009/12/noma_8.jpg

    http://1.bp.blogspot.com/_3-36eOxXhMk/S9gfkiOi2GI/AAAAAAAAB0Y/JZuwnT5RD9k/s1600/Noma+6-1.jpg

    Reply
    • Dragos Aliciu pe 30 Oct 2011

      As spune că titlul de „cel mai bun restaurant“ nu e echivalent cu „restaurantul care te satura mai bine“. La Noma accentul se pune pe ingeniozitatea modului de a găti, pe rezultatele spectaculoase obținute cu ingrediente relativ puține și nu foarte ofertante ca gust, aromă, textură șamd. În plus, o masă, fie ea prânz sau cină, e formată din 7-8 feluri de mâncare diferite. La un astfel de restaurant se merge în special pentru a mânca ceva care nu este atât de ușor de pregătit acasă, pentru a experimenta viziunea despre gastronomie a unui profesionist, pentru a mânca pur și simplu altceva. Nu este nici împinge tava, nici all you can eat..

      Reply
      • gica nokiot pe 30 Oct 2011

        da ma, eu inteleg ce spui dar uitandu-te la pozele pe care le-am pus in commentul de mai sus ti se pare ceva extraordinar? tot ce mi se pare extraordinar in pozele alea e ca bucatarul pare a-si bate joc de clienti snobi.

        am postat pe articol pentru ca am mancat intr-un restaurant similar din Copenhaga in urma cu cativa ani, si am primit tot felul de ciudatenii din astea in farfurie. si pot spune cu mana pe inima ca erau doar ciudatenii. nici bune, nici rele, nici te satura nici te incanta, arata doar SF si atat!

        ce a fost cert a fost ca au costat o gramada de bani, bani care probabil mare parte se duc in articole din astea care fac reclama si momesc turistii curiosi :D

        sincer si eu m fost tentat sa ma duc sa degust acolo dar dupa ce am cautat pe net un pic despre mancarile ce le prepara acolo, am recunoscut imediat pattern-ul.

        in concluzie: la pomul laudat nu merge cu sacul desfacut :)

        mai era un top in care Finlanda era desemnata tara cea mai buna de locuit din lume :) ))) sa fim seriosi, o tara in care 80% din an ploua sau e inorat, oamenii sunt niste tristi cu acte in regula, criminalitatea (aia reala, nu aia de pe hartii) este la cote alarmante (peste 1 milion de apeluri la 112 pe an la populatie de 5 milioane, masini si apartamente sparte la modul constant), 30% din populatie “disabled” din cauza alcoolismului cronic, e desemnata cea mia buna de locuit.

        si ce e mai hilar e ca urma Canada tot in top :) ))

        oricine a calatorit suficient in lumea asta si nu doar facand turism, observa cum topurile astea sunt un bullshit incredibil.

        Reply
        • gica nokiot pe 30 Oct 2011

          a, ce am uitat sa precizez e ca eu personal as merge la un restaurant din asta doar daca as fi deja satul, as avea nevoie de o ambianta placuta si de un snack din asta ciudat ca sa mai incerc ceva nou.

          pentru ca adevarul e ca un restaurant din asta e stilat. face orice in afara de mancare, dar o face cu stil :D

          cred ca mai degraba ar putea fi bagat intr-ul top de bucatarie artistica. o arta in genul celor care fac gadgeturi mecanice fara nici o functionalitate practica dar care arata foarte bine si spectaculos la muzeu.

          Reply
          • RMR pe 27 Jan 2012

            Gica,

            Ce vei intalni la Noma, la El Bulli sau la Alinea e arta culinara. Mancarea ca mediu artistic. Diferenta intre mancarea de acasa sau de la restaurantul de cartier unde mananci cand nu vrei sa gatesti si cea dintr-un restaurant din cele mentionate e uriasa. Pentru multi, 99.99…% din populatie, e de neinteles. Ca orice arta, trebuie intai sa ai capacitatea sa o intelegi ca sa poti sa o apreciezi. Cateodata, in meniurile un astfel de restaurante se face arta de dragul artei, fara acoperire. Dar, pot sa-ti spun din proprie experienta, ca in majoritatea cazurilor, vei afli ce inseamna geniul culinar frecventand asemenea stabilimente. E important pentru un om obisnuit sa afle sau sau sa inteleaga ce inseamna geniul culinar? Merita banii? Tu decizi. [editat de StyleReport.ro]

            Reply
  • chef pe 08 Nov 2011

    Voi stiti ca Danemarca nu e in peninsula Scandinava, da?! Sau nu ati frecventat geografia la scoala?!
    Cat priveste Noma, si Redzepi face gastronomie moleculara dar e, spre lauda sa, nationalist. Rezultatul notabil nu este clasarea pe prima pozitie a top50 SPellegrino ci faptul ca incearca sa aduca in constiinta danezilor ideea unei mancari sanatoase, sustenabile – din resurse locale.

    Reply
    • Constantin Barbu pe 08 Nov 2011

      Specificul restaurantului este scandinav, chiar daca Danemarca nu este in peninsula Scandinava.

      Reply
      • chef pe 08 Nov 2011

        Noma este un restaurant cu specific nordic. Ca Scandinavia e si ea, precum Danemarca, in nordul Europei e partea a doua. In toate iesirile in presa, precum si in cele doua carti ale sale, Redzepi spune clar ca bucataria lui este una locala, folosind eminamente materii prime locale si plecand de la reinterpretarea gastronomiei nordice. Chiar ati gresit spunand ca e scandinava.

        Reply
  • Tocilarie Spa pe 04 Jul 2012

    Restaurant foarte scump, rezervari cu cel putin o luna mai devreme. Asta daca vrei sa impresionezi!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului