Spumantul preferat al Spaniei – vinul cava

Lipsit de strălucirea și recunoașterea mondială de care se bucură șampania, vinul spumant spaniol „cava“ câștigă totuși un public din ce în ce mai numeros. Propune în schimb o calitate asemănătoare și un gust aparte, totul la un preț mult mai accesibil.
Spania este un producător de vin recunoscut, iar Cava nu e nicidecum singurul spumant din lista de vinuri a țării iberice. Dar, la fel ca șampania franceză care provine exclusiv din regiunea Champagne, cava nu poate fi produs în altă parte decât în Catalunia, și mai ales în regiunea Pendes, la vest de Barcelona.
Istoric vorbind, producția de vinuri cu oarecare efervescență a fost atestată în nord-estul Spaniei încă din secolul al XIV-lea. Țăranii foloseau peșteri pentru îmbătrânirea băuturii, iar denumirea latină a grotelor – „cava“ – a rămas să reprezinte și soiul de vin spumant. Producția organizată nu a apărut decât 400 de ani mai târziu, când viticultorul Josep Raventos a încercat să copieze succesul regiunii Champagne. Abia recent, după încă 300 de ani, vinul cava de calitate superioară începe să fie luat în considerare ca o alternativă reală la șampanie.
Cu toate că ambele sunt vinuri spumante produse prin metoda champenoise a dublei fermentări, cava și produsul îmbuteliat în Franța se diferențiază însă printr-un detaliu esențial: strugurii. În timp ce francezii folosesc în special soiuri de chardonnay, pinot noir și pinot meunier, în Spania, cupajul se face din strugurii albi parellada, macabeo și xarel-lo, soiuri foarte aromate, cu un gust puternic specific. Mustul de la diferitele soiuri este lăsat să fermenteze și amestecat până când poate începe maturarea. Apoi, cupajul este pus în sticle peste care se adaugă zahăr și drojdie. După o
perioadă care durează de la 9 luni la 3-4 ani, dopul și sedimentul depus pe el este eliminat alături de o mică porțiune din vin. Cantitatea pierdută este înlocuită ulterior cu un vin identic și un dop nou care se montează cu ajutorul unei mașini speciale.
La fel ca la șampanie, diferitele tipuri de cava se diferențiază prin gradul de dulceață Cantitatea de zahăr adăugată diferențiază 7 tipuri de vin spumant, de la 3g/litru în varianta Brut Nature, brut, sec, seco, semisec, semiseco (mediu) și 50g/l pentru sortimentul Dulce.
Cava e recomandat ca unul dintre cele mai „prietenoase“ vinuri cu mâncarea. Conținutul slab de alcool îl face potrivit cu mâncărurile iuți, iar aciditatea scăzută arată o compatibilitate bună cu preparate bogate în grăsime.
Așa că data următoare când sărbătoriți un eveniment special în familie, în loc de șampanie încercați o sticlă de cava. S-ar putea să vă surprindă.
Nu va recomand CAVA. Nu este altceva decat un vin spumos de foarte proasta calitate. Mai bune sunt spumantele Romanesti garantat. Locuiesc in Catalunya,Barcelona unde se bea cava asa ca stiu ce spun.
Asta e singurul tau argument anti-cava: faptul ca iti faci nevoile in aceeasi zona geografica in care se consuma cel mai mult vin cava. Presupun ca te pricepi foarte bine si la fotbal, ca doar p-acolo joaca F.C. Barcelona.
ce nu inteleg eu in acest articol este fraza urmatoarea: “Lipsit de strălucirea și recunoașterea mondială de care se bucură șampania…”
Cum adica se bucura de “lipsa de stralucire si recunoastere…” Suna a nonsens sa te bucuri ca nu ai ceva valoros…. Am impresia ca cel care a scris articolul nu l-a citit suficient de mult inaite sa il publice…
In cazul tau trebuie sa-l citez pe Caragiale: “Amice, esti idiot!”
Nelu a încercat deja Cava şi se pare că îl contrazice pe autorul articolului de mai sus: conţinutul de alcool pare a fi în realitate chiar foarte mare!
Adriene,o fi proasta cava, dar trebuie sa admiti ca localnicii sunt de treaba daca si tu poti trai acolo. [editat de StyleReport.ro]