Gourmet

Repetiție pentru un revelion de 5 stele

scris pe 31 Dec 2011 de Constantin Bacheș 8184 vizualizări
feat revelion

Agitația cinei festive într-un hotel de 5 stele începe cu peste 6 luni înainte de ultima zi a anului și nu se încheie decât atunci când toți clienții sunt mulțumiți. Am fost în bucătăria unuia dintre cele mai prestigioase hoteluri din București pentru a lua pulsul pregătirilor. Gazda noastră – maestrul bucătar Bernd Kirsch.

Dincolo de muzică, cluburi sau chiar concerte în aer liber, trecerea dintre ani poate lua și chipul liniștit al unei cine cu pretenții. Este exact abordarea pe care a preferat-o unul dintre cele mai importante hoteluri de 5 stele din București. De ce? Pentru că Bernd Kirsch, maestru bucătar la București încă de acum 4 ani, este din această vară  responsabil și pentru conceptele evenimentelor. Așa că, am spune noi logic, pune răsfățul papilelor gustative pe primul plan în contextul distracției de Revelion.

Planul gândit încă din vară este unul aparent simplu. Oaspeții sunt găzduiți în cele trei restaurante ale hotelului unde au de ales între un meniu special sau o comandă a la carte. Astfel se obține o atmosferă plăcută și relaxată. Atât în ceea ce îi privește pe clienți dar și pe oamenii din bucătărie care au de executat un program aproape normal. După meniul cu 4 sau 5 feluri, invitații trec în lounge unde ciocnesc un pahar de șampanie la miezul nopții și pot dansa pe muzica unui DJ adus special pentru petrecere. Nimic nu pare lăsat la voia întâmplării. Este și normal dacă luăm în calcul originea germană a personjului-cheie din schema de organizare.

„Am planificat în mod special meniurile pentru toate cele trei restaurante împreună cu fiecare Sous-Chef. La bază a fost ideea de a face altceva în comparație cu ce s-a întâmplat în anii trecuți, când s-au organizat una sau două petreceri în sălile principale. M-am gândit că nu a fost neapărat stilul nostru, pentru că noi suntem un hotel modern. Mi se pare mai interesant să ne folosim toate restaurantele pe care le avem decât să organizăm altele. Pentru fiecare meniu am vrut să păstrăm ideea restaurantului. Așa că pentru Prime am conceput un meniu sofisticat, compus din cinci feluri, dar la un preț rezonabil. Pentru Citta, care este un restaurant cu specific italian, am planificat un meniu cu 4 feluri, iar pentru Bistro, pe care l-am redeschis recent ca restaurant belgian, tot patru feluri, dar la un preț mai mic. Pentru toate meniurile am dorit să urmăm conceptul restaurantelor dar să rămânem la un nivel corect ca bani. Fiecare fel aduce însă un plus în materie de ingrediente față de restul anului, are ceva special tocmai pentru că este o cină specială.”

Ca exemplu, pentru restaurantul italian s-au ales un Carpaccio de vită cu rucola, parmezan și trufe proaspete, tagliatele cu creveți și ciuperci și, la felul principal, vită irlandeză. „Îmi place vita argentiniană dar am decis să schimbăm datorită climatului politic și economic de acolo. Niciodată nu știam cu exactitate dacă și când vom primi transportul de carne. Apoi am citit un articol despre vita irlandeză și despre faptul că fusese premiată în fața vitei argentiniene. M-am interesat la furnizorul nostru din Germania și el ne-a confirmat că poate să ne livreze vită din Irlanda.” La desert au fost pregătite câteva specialități surpriză. Bernd consideră desertul o parte importantă pentru că vine la sfârșitul mesei și are puterea să influențeze părerea despre toate celelalte feluri. „Este la fel ca la micul dejun. Este posibil să fi avut o noapte bună, dar dacă la micul dejun nu ai mâncat bine vei pleca cu o părere proastă despre hotel.”

Totul a fost organizat în avans și asta se vede și se simte privind modul în care Bernd povestește degajat scenariul trecerii dintre ani. „Nu ne permitem să ne trezim în luna decembrie că nu știm ce să facem. Între lunile august-septembrie am pus deja totul cap la cap cu ajutoarele de bucătar, adunând idei venite de la managerii  restaurantelor. A urmat o planificare de buget, câți  bani vom cheltui și cât vom cere pentru fiecare meniu. Pentru mine este foarte important să nu las oaspeții să plătească distracția. Este ceva ce noi oferim!”

Bufetul a implicat foarte multe pregătiri într-un timp foarte scurt. Acum, odată cu noul concept, există mai mult timp pentru pregătirea cinei. Lecțiile par făcute și învățate pe dinafară. Unele ingrediente necesare cinei festive sunt deja în hotel iar altele urmează să ajungă pe 28 și 29 decembrie atât de la furnizori din afara țării cât și de la interni.

Bernd Kirsch

După un parurs care a inclus 6 ani petrecuți la Abu-Dhabi, 3 ani în Spania și un an la Londra, la Dorchester, Bernd a ajuns în România pentru a deschide noul hotel al rețelei. „Sunt la București de aproape cinci ani, încă din perioada premergătoare deschiderii hotelului. Înainte de asta am deschis locația din Berlin așa că eram familiarizat cu conceptul.”

„Comparând momentul la care am venit cu ce se întâmplă acum, totul evoluează foarte bine. Îmi aduc aminte când făceam, la început, mâncarea pentru banchete. Puneam curry și toată lumea mă întreba de ce fac asta. În prezent nu mai pot să îl scot de la brunch pentru că primesc plângeri. La fel s-a întâmplat și cu plăcinta cu rață care este mereu cerută de clienți. Deja vin la brunch pentru anumite mâncăruri pe care nu le mai pot scoate din meniu. Întotdeauna îmi place să duc lucrurile și mai departe și simt cum România se schimbă.”

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului