Gourmet

Pivnița de pe fundul Oceanului

scris pe 25 Feb 2013 de Dragoș Aliciu 7016 vizualizări
Gourmet - vin pe fundul oceanului

Un producător de vin american a pus la păstrare 48 de sticle de Cabernet Sauvignon în apa portului Charleston. Metoda de păstrare a băuturii devine din ce în ce mai populară printre producători după ce s-a descoperit că maturarea în apa sărată a mărilor și oceanelor schimbă în mod pozitiv gustul vinului. Poate fi apa oceanelor un înlocuitor pentru pivnițele în care se ține de obicei vinul?

Anul trecut, 11 sticle de șampanie recuperate dintr-un naufragiu în Marea Baltică s-au vândut pentru 109.280 de euro la o licitație care a avut loc în Finlanda. Pierdute pentru mai bine de 200 de ani în apa sărată, sticlele conțin cea mai veche șampanie din lume. Alte cazuri au mai fost raportate de-a lungul timpului, iar în multe dintre ele concluzia a fost aceeași: vinul este extrem de bun după ce petrece îndeajuns de mult timp în apă în condiții potrivite. Accidentul, dar mai ales suma record pentru care s-a tranzacționat băutura din povestea naufragiului, i-a atras și pe producătorii de vin care experimentează acum pentru a transforma învechirea subacvatică într-o tehnică de producție.

Conform unui articol AFP, se pare că obiceiul a mai fost folosit în secolul al XVIII-lea. Un anume baron din Bordeaux, pe numele său Louis Gaspard d’Estournel, a descoperit că sticlele de vin nevândute în urma unui voiaj dus-întors spre India și-au schimbat gustul.

În teorie, Oceanul ar trebui să fie un mediu perfect pentru păstrarea vinului. Temperaturile scăzute, absența aproape completă a luminii și mișcarea continuă a apei contribuie la asta. Practic vorbind, chiar dacă rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare, testele se află abia la început și trebuie demonstrate empiric.

Mira Winery este primul producător american care își propune să experimenteze noul mod de maturare. Cu puțin timp în urmă, Mira a scufundat 48 de sticle Cabernet Sauvignon în apele Portului Charleston din California. În primă fază, cele patru cuști din metal vor fi păstrate sub apă pentru trei luni, timp în care specialiștii în vin vor testa rezistența dopurilor din plută la presiune, comportamentul cuștilor sub apă și, nu în ultimul rând impactul asupra gustului vinului. Somelierii din Charleston au degustat vinul înainte de introducerea sticlelor și urmează să se pronunțe asupra eventualei influențe pe care o are apa sărată.

Pe bătrânul continent, experimentul a ajuns deja la sfârșit. Originar din zona Bordeaux, Chateau Larrivet Haut-Brion a fost printre primii producători europeni care s-a aventurat în testarea noii metode de maturare. Pentru scopul experimentului, recolta din 2009 a producătorului, bogată în tanini, a fost împărțită în două butoaie: „Tellus“, botezat după zeița romană care personifica pământul, a fost păstrat în condiții obișnuite, în pivnița castelului, în timp ce „Neptun“ a primit drept casă o încăpere din beton pe coasta Atlanticului. Butoiul se putea mișca liber în interiorul cofrajului, primind înăuntru apă în funcție de flux sau reflux. După o perioadă de șase luni, butoaiele au fost deschise, iar Neptun a fost declarat câștigărot, fiind considerat a avea un gust mai complex decât Tellus. Vinul păstrat în apa Oceanului a pierdut o parte din alcool, în timp ce concentrația de sodiu a crescut, adăugând o notă sărată gustului.

Evoluția proiectului desfășurat de producătorul american din California poate fi urmărită pe site-ul său oficial, Miranapa.com

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului