Gourmet

Paleo, bucătăria omului preistoric

scris pe 06 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 18066 vizualizări
Gourmet - Paleo

Să mănânci ca un om al peșterii nu înseamnă să mergi la restaurant însoțit de o bâtă sau să renunți complet la maniere. Paleo este un curent gastronomic care presupune folosirea ingredientelor pe care le-ar fi consumat și strămoșii noștri în Paleolitic, eliminarea cărnii procesate, a zahărului și cerealelor. În Europa, există două restaurante de acest fel.

În prezentările on-line ale curentului Paleo se folosește foarte des cuvântul „caveman“ (om preistoric, locuitor al peșterilor). E un stil de viață inspirat într-adevăr de rutina indivizilor care locuiau pământul în urmă cu până la două milioane de ani. Cu toate astea, aderarea la principiile paleo nu presupune nici renunțarea la avantajele tehnologiei moderne și nici decorarea casei în stil Flintstones, cu mobilier din piatră.

Ce este Paleo?

La modul general, paleo este un stil de viață construit în jurul unei diete formate din alimente care s-ar fi putut obține prin cules sau vânătoare și de predecesorii noștri. În general e vorba de fructe și legume neprocesate, carne de vită, pește, ouă, semințe, nuci și diferite ierburi. Nu se mânâncă lactate și, în nici un caz, gluten sau amidon, mergându-se pe ideea că, la fel ca strămoșii din Paleolitic, omul este adaptat perfect consumării unor anumite alimente. Se presupune că un regim paleo ajută la slăbirea în greutate, duce la o viață sănătoasă și la un tonus mai bun. Anumiți aderenți duc ideea mai departe însoțindu-și regimul alimentar și de un program fizic inspirat de viața unui om preistoric veritabil – ridică pietre, aleargă desculți sau se cațără în copaci pentru a se menține în formă.

Nu e obligatoriu. Plecat din Statele Unite unde există o mișcare, literatură specializată și adepți mai numeroși, curentul a ajuns și în Europa. Primul restaurant cu specific a fost inaugurat în Berlin anul trecut, iar un al doilea, denumit chiar „Palæo“ urmează să se deschidă peste câteva săptămâni în Copenhaga.

Preparatele unui restaurant paleo nu sunt cu mult diferite de meniul obișnuit al unui local. Pur și simplu bucătarii nu folosesc zahăr rafinat natural, făină de porumb sau orice alt ingredient care conține gluten sau amidon.

Meniul

Ambele localuri sunt deschise publicului larg și, fără excepție, nu își propun să aibă o abordare rigidă asupra meniului ci doar asupra principiilor „bucătăriei primale“. La Sauvage, în Berlin, legumele și fructele sunt folosite respectând sezonalitatea lor naturală, iar carnea este adusă, conform propriului site, de la ferme organice sau vânată în mediul natural al animalelor. Pentru Palæo, meniul a fost alcătuit de Thomas Rode Andersen, bucătarul cu experiență al Kong Hans, restaurant gourmet cu o stea Michelin și unul dintre numele de referință în Copenhaga.

Andersen este un pasionat al bucătăriei de gen și a abordat proiectul ca pe o provocare. „E foarte ușor să gătești friptură Tournedo Rossini. Cumperi foie gras, trufe, prăjești pâine și file de vită. Nu e deloc greu. Mult mai dificil este să faci două deserturi fără zahăr.“, spune el într-un material din The Guardian. Pentru că, chiar dacă restaurantele fac anumite concesii în pregătirea preparatelor, regula de bază exclude zahărul, lactatele, pastele și pâinea din cereale. Meniul include în schimb meatzza, o pizza din carne întoarsă invers, cu o bază din carne de vită acoperită cu roșii coapte, ciuperci murate și sos de pătrunjel. La fel, cei doi bucătari ai Sauvage servesc mâncăruri cu nume ușor de găsit și în alte restaurante. Sunt prezente musacaua vegetariană, friptura de vită cu susan și piper, tocana de iepure cu ierburi sau plăcintă de dovleac fără gluten.

Critici

Majoritatea oponenților paleo susțin că a mânca precum un om al peșterii e imposibil în prezent. Codul genetic al omului modern diferă substanțial de cel al omului din Paleolitic, la fel și modul de viață. Criticii se referă însă la exagerările unui stil de viață paleo generalizat. Ieșirea la o masă într-un restaurant paleo nu e cu mult mai diferită de experimentarea unui fel de mâncare exotic.

6 comentarii

 • Babilou pe 07 Mar 2012

  Aici gasiti chiar mai multe info: http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet

  Reply
 • Marius Delaepicentru pe 07 Mar 2012

  Tomatele au pătruns în Europa, mult după epoca de piatră. :)

  O sursă importantă de amidon pe care omul primitiv o exploata, erau castanele. Însă şi ghinda era folosită în alimentaţie.

  Boabele se zdrobeau şi se ţineau 8 zile în apă curgătoare, pentru a pierde principiile amare. Eu am însă o altă teorie, cum că îndepărtarea taninurilor şi a altor quercetine din ghindă se făcea altfel, tot cu mijloace la îndemînă, prin tratarea cu leşii.

  Reply
 • mem pe 07 Mar 2012

  Doua aspecte sunt esentiale:

  1. Trebuie sa mananci proportional cu efortul fizic pe care-l faci: efort mare, mancare multa, efort mic, mancare putina.

  2. Nu conteaza ce mananci atat timp cat ai viata activa, faci sport sau muncesti fizic.

  Copilasii obezi sunt la intersectia nefericita dintre “frecat menta pe net” si mancare hiperglucidica.

  Reply
  • Ionut pe 08 Mar 2012

   De acord cu tine… cu exceptia unui aspect f esential: miscarea nu e totul si nu e mai importanta decat alimentatia corecta. Sa presupunem ca am manaca doar junk food si am face miscare ca niste sportivi de performanta (la cate calorii are cam pe acolo ar si trebui:). Am fi sanatosi? Eu zic ca nu am prinde 40 de ani. Am facut sport de performanta, dar cand scadeam bariera unei alimentatii sanatoase scartiam din toate incheieturile. Ideea centrala a unei alimentatii tip cave/naturista/vegetariana/isihasta/vegana etc. este ca manacand alimentele (fruce, legume, seminte) netratte termic le pastrezi intreaga valoare nutritionala, enzimele pe care organismul nu le produce, eviti toxicitatea etc. Sanatate multa! :)

   Reply
 • tigertiki pe 07 Mar 2012

  Eu fac aceasta dieta de cca 2 ani, fara a trisa, pot sa confirm teoria. Iar faptul ca codul genetic al omului paleolitic difera de cel prezent, e o bazaconie… Tocmai asta e problema ca nu difera si nu este adaptat la consumul alimentelor de dupa ce a inceput agricultura acum 10000 ani.

  Reply
 • Idioteque pe 07 Mar 2012

  Si eu (noi de fapt, cu sotul) mancam conform paleo/primal diet de multisor si ne simtim excelent.

  E o modalitate logica de a manca.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului