Gourmet

Oamenii de știință și distilierii scoțieni au reprodus gustul unui whisky descoperit după un secol petrecut în Antarctica

scris pe 07 Ian 2012 de Dragoș Aliciu 11783 vizualizări
Gourmet - whisky reprodus dupa 100 de ani

Trei sticle de whisky care au aparținut unora dintre primii expediționari britanici la Polul Sud au fost folosite pentru a copia aroma unui clasic scoțian din zona Highlands. Îmbuteliat în 1907 de Mackinlay & co distilatul a fost obținut prin cupaje și reproducerea condițiilor de fabricare și maturare. Produsul final este un amestec de whiskyuri din diferite zone ale Scoției supranumit „Enduring spirit“ – spirit nemuritor.

În 1907, britanicul Ernest Shackleton alături de echipaj au pornit la bordul navei Nimrod în una dintre primele expediții private către Polul Sud. Printre proviziile expediționarilor s-au aflat și 25 de lăzi de whisky comandate special, care i-au ajutat să facă față temperaturilor scăzute. Cu toate astea, în 1909, aventurierii au fost nevoiți să abandoneze misiunea, la 100 de mile distanță de atingerea Polului Sud. În graba retragerii, trei lăzi cu sticle învelite în hârtie și protejate cu fân au fost lăsate în urmă, îngropate sub cabana pe care o foloseau ca adăpost.

Expediția condusă de Sir Ernest Shackleton între 1907 și 1909 a fost a treia călătorie britanică spre Polul Sud

La 100 de ani de la inițierea expediției, în 2007, două dintre ele au fost descoperite într-o stare excelentă de conservare de o misiune a NZAHT (New Zealand Antarctic Heritage Trust – organizație caritabilă care se ocupă cu refacerea, protejarea și prezervarea bazelor antarctice britanice). Cu toate că distileria Mackinlay & co nu mai este activă de foarte mult timp, deținătorii numelui Mackinlay au recuperat câteva sticle prețioase și, în urma unor analize amănunțite, le-au folosit pentru a obține un produs care, spun ei, are același gust ca distilatul original.

Echipajul expediției Shackleton a comandat 25 de sticle Mackinley & Co, fiecare dintre ele acoperite de o etichetă special desenată

Alcoolemia de 47 de grade a whiskyului găsit între ghețuri a fost îndeajuns de ridicată ca acesta să nu înghețe chiar și la temperaturile de sub 32 de grade. Analiza de gust și miros a arătat că produsul este încă bun pentru consum, iar experții laboratorului Whyte & Mackay, Dr. James Pride și maestrul distilier Richard Paterson (pe care StyleReport a avut plăcerea de a-l intervieva) au descris aroma ca un amestec de „măr zdrobit, pară, ananas proaspăt cu note de rumeguș de stejar, fum, vanilie, caramel și nucșoară“. S-a determinat că distilatul fusese învechit în butoaie de stejar american alb, iar malțul fusese afumat cu turbă extrasă dintr-o anumită regiune a Scoției, ceea ce îl făcea similar ca gust cu whiskyul produs la distileria Glen Mhor.

Distilatul păstrat în sticle din 1907 până în 2007 a fost supus unor analize de gust și miros pentru a stabili exact modul în care a fost produs. Ediția de sticle de whisky apărută ulterior reproduce pe cât posibil gustul original.

Cum producătorul Glen Mhor a fost dărmat în 1986, baza cupajului a fost extrasă din butoaiele distileriei Dalmore, vecin care a preluat o parte din stocuri în momentul desființării. Notele florale au fost adăugate de la whiskyuri din zona Speyside a Scoției și completate de distilați aparținând Highlands.


Produsul obținut se numește Mackinlay’s Rare Old Highland Whisky și conform producătorului reproduce fidel gustul whiskyului de pe corabia lui Ernest Shackleton. Este disponibil pentru cumpărare în cadrul magazinului online pentru un preț de 81,63 lire sterline. Cât despre distilatul original… cu excepția mililitrilor extrași pentru testare, sticlele s-au întors în cabana expediționarilor din Antarctica.

2 comentarii

 • ionica pe 09 Jan 2012

  Bautura cu … gust … de …
  Astazi toate bauturile de consum sunt contrafacute si au numai .. gust, dar fara savoarea naturalului.
  Din anii ’70 de cand s-a dat “verde” la industria alimentara artificiala si plina de substante chimice unele mai periculoase ca si celelalte, totul are .. gust .. dar in rest nimic.
  Maine poimaine vom avea si copii cu … gust si miros de copil, dar acesta nu va mai fi un sufletel minunat ci un robotel plasmuit in nu stiu ce laboratoare malefice, scuze genetice.

  Reply
 • adi pe 10 Jan 2012

  tot mai bun e un rom cubanez invechit in butoaie de stejar…

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului