Gourmet

O sticlă de whisky distilat în 1883 va fi scoasă la licitație

scris pe 08 Sep 2011 de Constantin Barbu 12830 vizualizări
erez-2

Una dintre cele mai rare băuturi din lume, o sticlă de whisky Glenlivet distilat în anul 1883 și îmbuteliat în 1931 va fi scoasă la licitație în Edinburgh pe data de 12 octombrie, la un preț de 15 000 – 20 000 de lire sterline.

Conform casei de licitații Bonhams, sticla a aparținut inițial căpitanului William Smith Grant, strănepotul fondatorului distileriei Glenlivet, una dintre cele mai apreciate din lume. Martin Green, specialist în whisky, a declarat că ”este un eveniment rar ca o băutură atât de veche și cu o proveniență atât de prestigioasă să fie scoasă la licitație. Whisky-ul poate fi băut fără nici o problemă, dar la un cost de câteva sute de lire sterline per gram, este destul de probabil ca băutura să rămână nedesfăcută”.

Distileria The Glenlivet a fost fondată în Scoția în anul 1824 și este renumită pentru whisky-ul single malt pe care îl produce. La ora actuală este pe poziția a doua în topul global al producătorilor de whiksy și pe locul întâi în mai multe piețe importante din lume.

7 comentarii

 • omoni pe 08 Sep 2011

  nu cred ca e asa vechi- pe atunci nu erau sticle cu forma asta, doar daca a fost pastrat in butoi dar si asa, ar putea avea gust de la doaga. Nu mai stiu cum sa fraiereasca si sa castige bani usor, din grandomania celor cu bani.

  Reply
  • andrei MM pe 25 Oct 2012

   Defapt forma sticlei nu e noua, calitatea sticlei se observa cand o tii in mana, atunci o sa observi bule de aer in compozitia sticlei, pentru ca pe vremea aceea nu s-a turnat, sticla a fost suflata.

   Reply
 • eu pe 09 Sep 2011

  sorry dar nu are nici o treaba cu brandul The Glenlivet. Mai documenteaza ca scrieti numai tampenii.

  In Scotia toate whisk-urile purtau extensia de Glenlivet, si este deosebire imensa cu brandul The Glenlivet. Mai invatati din istoria marcilor.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 09 Sep 2011

   Puteti argumenta?

   Reply
  • andrei pe 13 Sep 2011

   @eu, gresesti, sticla chiar apartine distileriei Glenlivet si e imbuteliata sub marca The Glenlivet.

   “The distillery was founded in 1824 by George Smith. It was not the first licensed distillery in Scotland: many distilleries such as Ardbeg, Lagavulin and Royal Brackla were founded earlier. The current distillery was built in 1858 at Minmore, near where the rivers Avon and Livet meet. In 1884, the Smiths won exclusive rights to the name The Glenlivet, enabling them to protect their trademark against encroachment by other, lesser quality whiskies. The whisky originates in the Glen of the Livet, and two other distillers, Tamnavulin and Braeval, are also in the area, with the latter also owned by Pernod. In the Avon valley, the Tomintoul distillery also uses the term “Glenlivet” on its label. The nearest town to the Livet glen is Tomintoul, Scotland, which is approximately ten miles (16 kilometres) south. In 1977 the distillery was purchased by the North American alcohol giant Seagram, which has heavily promoted it in the American market; it is now the most widely sold single malt Scotch in the USA” (singlemaltsdirect.com)

   Reply
 • Dodo pe 02 Oct 2012

  Pai daca nu o bei care este spilul? Sa o tii de bibelou in vitrina (sau la banca) sa te lauzi cu ea si dupa aia, cand ai nevoie de bani, sa o pasezi la urmatorul ca sa faca si el la fel?

  Reply
 • andrei MM pe 25 Oct 2012

  “Dodo” nu este necesar sa o bei, achizitionarea ei este o investitie, sunt convins ca sticla o sa se vanda pe bani grei.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului