Băuturi fine

Metaxa, o călătorie de 130 de ani în Țara Simțurilor

scris pe 03 Iul 2018 de Constantin Bacheș 7186 vizualizări
METAXA_deschidere

Există un farmec aparte în jurul celei mai faimoase băuturi grecești. Și asta pentru că Metaxa nu este doar despre a bea. Dimpotrivă. Este o călătorie care te poartă în cele mai frumoase locuri și care te aduce alături de personaje de legendă.

Par vorbe mari în legătură cu o băutură alcoolică, mai ales în vremurile noastre când marketingul atinge culmi neimaginabile. Avalanșa de mesaje social-media pare să dilueze și să distorsioneze realitatea pentru ca publicul să își „consume” mai departe viața de zi cu zi cu zâmbetul pe buze. Metaxa se ambiționează totuși să rămâne fidelă pasiunii de la care a început totul. Spyros Metaxa și-a dorit un gust imposibil de confundat și a pornit de la ingrediente pe care numai Grecia le poate dărui lumii. Pare că ar fi un coniac, dar în realitate este imposibil de comparat pentru că rețeta originală face din Metaxa o călătorie unică. De aici și ideea că Spyros Metaxa a fost un vizionar om de afaceri dar, înainte de orice, rămâne în istorie un explorator cu sete de cunoaștere. Fiecare aromă provine dintr-un loc aparte unde se pare că Zeii au lăsat un strop de inspirație. Este de ajuns să te gândești la vinurile Muscat din insula Samos. Adică insula unde s-a născut Zeița Hera dar și insula care poate face strugurii atât de dulci încât dulceața să se transmită mai departe în fiecare picătură de Metaxa.

La 130 de la înființare, Metaxa își continuă explorarea în Țara Simțurilor și alege trei exploratori de referință mondială pentru a-i duce povestea mai departe. Mai exact, și-a dorit trei viziuni diferite față de ideea de a explora dar care au la bază aceeași sete pentru cunoaștere.

Mike Horn este un explorator care împinge capacitatea umană dincolo de limitele cunoscute și preferă să fie singur în aventurile sale. Pe lista recordurilor, în 2017 apare ca primul om care a traversat Antarctica pe la Polul Sud, în timp record fără nicio asistență. În 1997, tot fără asistență, a parcurs înot fluviul Amazon, de la izvoare la gura de vărsare, iar doi ani mai târziu a reușit prima circumnavigare a Pământului de la Ecuator cu mijloace fără motor. Mike Horn are astăzi 51 de ani și continuă să exploreze la fel de energic. În desfășurare are o expediție de la un Pol la altul pe apă, o expediție pe uscat de-a lungul Asiei de Sud-Est și multe alte aventuri care îl vor purta în Pakistan, în Oceanul Arctic și în Groenlanda. Totul i se pare posibil după ce a reușit să supraviețuiască în Antarctica. Legătura cu Metaxa a venit din ideea unei băuturi imposibil de încadrat în vreo categorie anume. La fel cum se simte și el ca explorator.

Laura Bingham crede în explorarea prin ea însăși. La numai 25 de ani, se numără printre cei mai curajoși aventurieri din lume. În 2016 a traversat America de Sud cu bicicleta, fără bani, iar în 2017, în timp ce era însărcinată în luna a 8-a, a traversat cu bicicleta Irlanda pentru a promova și susține misiunea Children’s Air Ambulance. De curând și-a mai trecut în CV o poveste despre curaj – a ajuns singură până la cel mai îndepărtat izvor al fluviului Essequibo din Guyana de unde a coborât cu caiacul. Se simte aproape de Metaxa pentru că îi oferă senzații noi, neașteptate, la fel cum i se întâmplă și în călătoriile pe care le iubește atât de mult.

Guillaume Nery este cel mai important explorator contemporan când vine vorba de adâncurile oceanelor. Și totul se întâmplă în armonie cu natura, fără niciun mijloc artificial de susținere. La numai 20 de ani, în 2002, Guillaume a obținut recordul de scufundare liberă ajungând până la 87 de metri. În 2011, a devenit campion mondial la scufundare liberă, iar cel mai bun record personal este de 126 de metri prin scufundare liberă cu greutate constantă. De aici și plăcerea de a se asocia cu Metaxa – o băutură naturală care își dezvăluie aromele fără a recurge la niciun mecanism artificial. La fel ca și scufundările sale.

Călătoria prin Țara Simțurilor continuă alături de The Clumsies, cel mai renumit bar din Grecia si al șaselea cel mai bun bar din lume. Metaxa a ales acest parteneriat pentru că The Clumsies este faimos pentru cocktailurile oferite dar și pentru modul în care explorează știința mixologiei prin sesiunile la care participă cei mai renumiți barmani.

În 2018, alături de The Clumsies, Metaxa explorează frumusețile Greciei cu o rețetă în care pune la un loc o ambarcațiune clasică, cinci barmani renumiți, trei insule din arhipelagul Cicladelor și trei experiențe memorabile.

Prima oprire este la Mykonos, unde aniversarea a 130 de ani de la înființarea Metaxa ia forma unui cocktail party. Printre invitați se află și Masterul Metaxa, Constantinos Raptis, al cincilea Master Metaxa de la începuturi până în prezent. Echipajul va ajunge apoi pe insula Antiparos, un colț de rai liniștit unde oaspeții sunt întâmpinați de cocktailuri direct pe plajă, într-un peisaj natural aproape neatins de civilizație. Pentru a treia destinație, povestea Metaxa și The Clumsies se scrie pe insula Paros, în principalul oraș – Naoussa. Din decorul desprins direct din cărțile poștale grecești, atenția se concentrează pe gustul unic al unei cine tradiționale, găzduite de cel mai faimos restaurant al zonei.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului