Gourmet

Lungul drum al macaronului către celebritate

scris pe 13 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 20263 vizualizări
Gourmet- Laduree

Fără macaron, prăjitura colorată cu înveliș crocant și cremă la mijloc, Ladurée ar fi rămas o patiserie obișnuită pariziană. Nici o rușine, având în vedere că francezii oricum sunt cei mai buni patiseri, dar orice alt deznodământ dincolo de succesul de talie mondială la care a ajuns fursecul în cei peste 100 de ani de existență ar fi fost un compromis dezamăgitor pentru firma franceză.

Cu toate că italienii au inventat mica prăjitură rotundă, francezii sunt aceia care au făcut-o cunoscută peste tot în lume. Ușor de intuit, există o legătură lingvistică între pastele făinoase denumite chiar și în română macaroane și numele prăjiturii, tradus în engleză „macaroon“ sau franceză „macaron“. Iar asta, pentru că în Italia Evului Mediu, maccaroni nu desemna doar pastele ci avea și sensul de „gălușcă“. Un timp, i s-a spus chiar și „Buricul călugărului“, datorită formei și mai ales mânăstirilor catolice în care se gătea în primă fază.

Amaretti, forma italiană a macaronului, probabil destul de asemănătoare cu produsul din Evul Mediu

Trecerea desertului în Franța s-a făcut odată cu căsătoria dintre regele Henri al II-lea și nobila italiană Caterina de Medici care venea în Paris cu un alai întreg de servitori, printre care și câțiva patiseri. Foarte asemănătoare cu ce am numi astăzi pricomigdale, prăjiturelele, un ansamblu de migdale, ouă și zahăr deveneau populare în țara ei de adopție.

Patiseria Ladurée Rue Royale nr. 16, Paris

Forma de astăzi e însă ceva mai recentă. Pe rue Royale nr. 16, la începutul secolului al XX-lea, patiseria Ladurée devenea locul de întâlnire al doamnelor pariziene aflate în căutare de socializare. Femeile nu erau primite neînsoțite în numeroasele cafenele din Paris dominate de bărbați, iar de aceea, salonul de ceai deschis în cadrul patiseriei făcea parte din locurile preferate de întâlnire pentru doamne la începutul secolului al XX-lea. Patiserul șef a vrut să le ofere clientelor sale și o prăjitură deosebită, așa că a avut ideea de a uni două fursecuri macaron și de a umple spațiul dintre ele cu o cremă concepută tot de el.

Invenția culinară devenea un succes aproape imediat, răspândindu-se cu rapiditate și în țările vecine, dar mai târziu și în cadrul unei rețele Ladurée extinse peste tot în lume și cu reprezentanțe deschise în Anglia, Irlanda, Japonia, Liban, Luxemburg sau Turcia.

În fiecare an pentru onorarea inventatorului formei actuale a macaronului, Pierre Desfontaines, patiseria prezintă o nouă nuanță și, implicit, o nouă aromă

8 comentarii

 • Daniel pe 14 Oct 2011

  In clasa I, la Constanta, mancam in fiecare dimineata o pricomigdala de la Dobrogea, costa 1 leu.
  Am ramas cu o slabiciune pentru pricomigdale, care treptat in anii 80 au disparut.
  Pe urma au reaparut sub barbarismul “macarons”, la fel ca si popcornul. Sunt delicioase, delicioase, delicioase dar tot pricomigdale sunt. Am intotdeauna langa cafea (cel putin) una.
  PICROMIGDÁLĂ ~e f. 1) Migdală cu gust amar. 2) Produs de patiserie preparat din albuș amestecat cu zahăr și migdale (sau nuci). [G.-D. picromigdalei; Var. pricomigdală] /<ngr. pikramígdalon

  Reply
 • Eu Ioana pe 14 Oct 2011

  Le-am vazut numai prin poze.
  Unde pot sa si gust jucariile astea? Mie imi seamana a yo-yo :)

  Reply
  • Andy pe 14 Oct 2011

   Daca esti din Bucuresti e un mall la Cotroceni si acolo e o patiserie frantuzeasca a lui Paul. Acolo gasesti.

   Reply
  • Simona Deleanu pe 23 Oct 2011

   Ioana, gasesti macarons in Bucuresti in cele doua patiserii Paul (cea de la P-ta Dorobanti si cea de la parterul AFI Palace Cotroceni) si la magazinul specializat Macarons Madame Lucie (http://www.madamelucie.ro/home.html), tot in apropierea pietei Dorobanti. Se mai gasesc niste copii de macarons in Carrefour, dar sunt ingrozitoare si la Mega Image, in vitrina cu produse congelate, dar nu stiu cum sunt.

   Reply
 • alexandra pe 14 Oct 2011

  Macarons fff bune sunt la Madame Lucie in Dorobanti. Tipul care le face e un francez.

  Reply
 • Archibald pe 14 Oct 2011

  Problema este ca pricomigdalele nu aveau crema si nu erau obtinute prin unirea a 2 bucati.

  Reply
 • mihaitza pe 14 Oct 2011

  macarons nu sunt pricomigdale. Fursecul de la macaron se topeste in gura, iar crusta, care este un pic mai tare, se sfarama si se amesteca cu crema, care incepe sa isi lase aroma…. hmmm… foarte bun. Macaron de la Paul sunt bune, dar cum Paul este franciza, sunt un pic industriale.
  Eu am mancat cele mai bune macaron la Reims, o mica cofetarie specializata in macaron si inghetata… nu o ocolesc niciodata cand ajung pe acolo.

  Reply
 • Lavinia P. pe 14 Oct 2011

  Asa este. Macaronul e diferit de pricomigdala. La pricomigdala se folosesc nuci in loc de migdale, dar au gust similar.
  Tot in Bucuresti se mai gasesc ‘macaroane’ si la Starbucks, din Piata Victoriei si sunt destul de ieftine, vreo 5-6 lei/bucata (marime medie).

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului