Gourmet

Ento Box – cum ar putea intra insectele în dieta occidentală

scris pe 31 Ian 2013 de Constantin Barbu 7004 vizualizări
e

Pentru o parte din cele 7 miliarde de oameni de pe glob, ideea unui prânz care are în componență insecte este ceva cât se poate de obișnuit. Pentru cei din lumea occidentală, în schimb, ideea este străină și adesea respingătoare. Un grup de studenți britanici încearcă să schimbe acest lucru printr-un proiect spectaculos de design.

Poiectul Ento a fost pornit de patru studenți la Royal College of Design and Art din Londra, care, alături de un prieten bucătar, au pornit în căutarea unei soluții pentru problema din ce în ce mai mare a securității alimentare globale. Odată cu creșterea populației și a nivelului de trai la nivel global, presiunea pusă pe mediul înconjurător de nevoia oamenilor pentru proteine va continua să crească. Deja, conform paginii oficiale a proiectului, o mare proporție din resursele agricole ale globului sunt dedicate animalelor domestice. O utilizare extrem de ineficientă, au spus inițiatorii proiectului. Alternativa? Proiectul Ento propune introducerea insectelor în alimentația occidentală. Insectele sunt mult mai eficiente în a converti furajul în proteine decât animalele crescute în prezent la scară largă, iar resursele necesare creșterii lor sunt semnificativ mai mici.

O singură problemă: foarte puțini oameni din lumea occidentală sunt dispuși să încerce măcar o alimentație care să includă insecte. Soluția salvatoare ar putea veni din zona artelor și a designului. Cei patru membri ai proiectului Ento au creat o serie de rețete și metode de preparare și ambalare a produselor din insecte care fac acest nou tip de mâncare mult mai accesibil, la nivel mental cel puțin. Odată ambalate în forme familiare (sau total nerecognoscibile), insectele nu mai reprezintă o problemă pentru majoritatea oamenilor.

Așa s-a născut Ento Box, care își derivă numele din cunoscutul Bento Box japonez. O masă-la-cutie care include legume, sosuri și cubulețe premodelate din insecte, Bento Box ar putea fi primul pas spre integrarea insectelor în dieta occidentală. Dincolo de această primă mișcare, cei patru inițiatori ai proiectului Ento speră să poată introduce și elemente de origine entomologică în rândul ingredientelor obișnuite pentru prepararea mâncării. Mai multe detalii pe pagina oficială a proiectului.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului