Gourmet

Delicatese în cochilie – stridiile

scris pe 25 Iun 2012 de Dragoș Aliciu 17605 vizualizări
Gourmet - stridii

Zeița Afrodita a ieșit din mare pe carapacea unei stridii atunci când l-a născut pe Eros. Casanova mânca cel puțin o duzină la fiecare masă, iar Henric al Angliei se încredea într-atât în proprietățile lor benefice încât a înfulecat singur 400 de bucăți. StyleReport merge dincolo de povești și vă prezintă câteva informații utile despre ce sunt și cum se consumă stridiile.

Scoicile fac parte din alimentația umană încă din perioada Neolitică, în toate zonele maritime în care se puteau dezvolta. Carapacea tare era perfectă pentru a fi transformată într-o unealtă, iar de la utilitate la consum frecvent nu a fost decât un singur pas.

În perioada Antichității, colonii întregi de sclavi romani erau trimise să adune stridii de lângă coastele britanice, din zona Italiei sau Franța. Obiceiul fusese preluat de la vechii greci și se spune că împărații latini plăteau captura prin aur de aceeași greutate. Francezii și italienii nu s-au dezis niciodată de la consumarea stridiilor, iar imigranții olandezi au participat la răspândirea obiceiului de consum în SUA. Cu excepția perioadei antice, până în secolul al XIX-lea, scoicile erau considerate preparate obișnuite și se vindeau la prețuri obișnuite. Combinația între poluare, supraexploatare și distrugerea habitatului natural le-a transformat astăzi în mâncăruri rare, chiar și la un secol după apariția ostericulturii.

De câte feluri sunt stridiile?

Stridia este un nume comun pentru un anumit tip de moluște bivalve care se găsesc în apa sărată a mărilor și oceanelor la adâncimi de până la 8 m. Pentru a se hrăni, ele filtrează apa prin intermediul branhiilor, reținând planctonul și organismele mici, și redirecționându-le către orificiul bucal. Scoicile comestibile fac parte din familia Osteridae și cel mai ușor se împart în trei categorii mari: Olympia, Pacific și Atlantic, cu variațiuni de nume specifice fiecărei coaste de unde sunt recoltate.

„Pacific“ sunt stridii de dimensiuni mari, recunoscute ca cele mai cultivate din lume și un sortiment din ce în ce mai popular atât în Europa cât și pe coasta de vest a Americii. Sunt originare din Japonia și coasta Chinei, au dimensiuni potrivite, o consistență cremoasă și un gust dulceag de intensitate moderată. „Olympia“ se găsește pe întreaga lungime a coastei de est SUA, din Alaska și până în Mexic. Are o aromă puternică, descrisă foarte adesea ca un gust metalic, iar „Atlantic“ se recunoaște datorită aromei sărate, puternice, asemănătoare cu algele sau spanacul.

Cum se mănâncă?

Stridiile proaspete trebuie să fie vii înainte de a fi consumate și pentru a le verifica valabilitatea există un singur standard: cochilia trebuie să fie închisă perfect. Cele deschise sunt în mod cert moarte și trebuie aruncate. Pot fi consumate vii, direct din cochilie, după deschiderea cu un cuțit special și tăierea mușchiului aductor, stropite doar cu puțină zeamă de lămâie și servite pe un pat de gheață pisată. Există și varianta sosurilor speciale, mignonette, cu salsa de mango sau piersici sau caviar. Gătirea se poate face prin pregătire la aburi, pe grătar, coapte, fierte sau în diferite feluri de supe.

Trebuie spus că în anumite cazuri s-au constatat îmbolnăviri din cauza infectării cu o bacterie numită Vibrio vulnificus. În timp ce consumul de stridii este complet interzis persoanelor cu probleme de ficat sau un sistem imunitar scăzut, conform site-urilor de specialitate, consumatorii sănătoși, fără probleme anterioare, nu au de ce să își facă foarte mari probleme. Se combină bine cu vinuri albe seci precum Chablis, Chardonnay, Sauvignon Blanc sau șampanie.

Beneficii

Obsesia împăraților romani pentru proprietățile lor afrodiziace pare a se confirma în epoca modernă. Studiile arată că moluștele bivalve sunt bogate în aminoacizi care cresc nivelul de hormoni sexuali, iar cantitatea mare de zinc pe care o conțin este un ajutor pentru bărbați în producția de testosteron. Dincolo de asta sunt bogate în fier, calciu, seleniu, vitamina A și vitamina B12.

1 comentariu

 • ion pe 26 Jun 2012

  “Stridiile proaspete trebuie să fie vii înainte de a fi consumate și pentru a le verifica valabilitatea există un singur standard: cochilia trebuie să fie închisă perfect. Cele deschise sunt în mod cert moarte și trebuie aruncate.”

  Aici nu stiu ce sa zic.. am auzit si eu ca se mancanca si vii, iar cand sunt stropite cu lamaie se misca putin.. dar n-am avut sansa niciodata sa le mananc asa, desi le-am incercat de la Cafe de la paix din Paris, trecand prin Nisa si Saint Malo pana in Miami si revenind in Bouzigues (capitala lor).. si in mod cert se mananca si moarte, deschise (dar inca proaspete).

  se mai practica sa se manance si cu putina ceapa rosie la fel de putin otet.

  google/search/images: huitres
  sau http://www.bouzigues.fr/

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului