Gourmet

Cum să torni vin fără să scoți dopul

scris pe 08 Aug 2013 de Dragoș Aliciu 24351 vizualizări
Gourmet - Coravin

Odată cu deschiderea unei sticle de vin începe o luptă contra-cronometru. Contactul cu oxigenul este absolut necesar pentru ca băutura să-și elibereze aromele, dar o relație de lungă durată aer-vin nu e niciodată recomandată. Așa a apărut Coravin, dispozitivul care permite turnarea unui singur pahar fără scoaterea dopului.

Contactul cu aerul este unul dintre cei mai duri inamici ai vinului. Din momentul deschiderii unei sticle taninii încep să se oxideze, iar etanolul se transformă în acetaldehidă. Vinul se închide la culoare, buchetul său este acoperit de un miros de fructe fermentate și, în funcție de tipul băuturii, devine imposibil de băut într-un termen de doar câteva ore.

 Sfaturi pentru păstrarea unei sticle deschise în condiții care să-i prelungească durata de viață:

 - vinul trebuie ținut la o temperatură scăzută și trebuie evitat contactul cu lumina pentru încetinirea procesului de oxidare;

- dopul trebuie pus înapoi după fiecare turnare în pahar;

- sticla de vin trebuie ținută în poziție verticală astfel încât suprafața de contact să fie cât mai mică;

Pe piață există dispozitive speciale care au rolul de a păstra proaspăt un vin deschis pentru mai mult timp. Principiul de funcționare presupune introducerea unui gaz inert mai greu decât aerul, care nu interacționează cu vinul și care elimină oxigenul din interiorul sticlei.

Coravin funcționează într-un mod asemănător, dar ceea ce îl deosebește clar de celelalte aparate este posibilitatea de a turna vin în pahare fără nevoia deschiderii dopului. Cu ajutorul unui ac gol pe dinăuntru Coravin străpunge dopul de plută, presurizează sticla cu argon și permite vinului să curgă prin interiorul acului, în pahar. În momentul extragerii, dopul de plută se strânge și își continuă dezvoltarea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Sticla poate fi păstrată normal, iar procesul poate fi repetat fără o limită de timp până la golirea conținutului.

7 comentarii

 • gigi pe 08 Aug 2013

  Groznica problema, in sfarsit s-a gasit o solutie!!!!

  Reply
  • yOU pe 10 Aug 2013

   Eu incepusem sa nu mai pot dormi din aceasta cauza!

   Reply
  • de acord pe 14 Aug 2013

   o inventie facuta de tampiti pentru tampiti sau snobi. oricum eu consum toata stcla inainte ca relatia aer-vin sa devina prea aproiata. pour les connaisseur, ma intelegi mon cher ?

   Reply
 • Ion Popescu pe 08 Aug 2013

  Articol furat cu nerusinare, prin traducere, e drept, de pe http://www.gizmag.com – a se vedea si “Coravin 1000 lets you have a glass of wine without popping the cork” http://www.gizmag.com/coravin/28535/

  Reply
 • Rommax pe 12 Aug 2013

  Ia trimiteti o sticla de vin sa vedem daca apuca sa isi schimbe gustul si culoarea.

  Reply
 • Punisher pe 12 Aug 2013

  Uluitor, ce inventie! Probabil ca dispozitivul costa cat 1o sticle de vin de calitate! Iar o butelie cu argon cat 20 de sticle!

  Reply
  • joe pe 14 Aug 2013

   Dispozitivul e $279, iar o capsula de argon e $10 + shipping. O capsula e valabila pt 15 pahare de vin.

   Deci, nu e prea valabil pt Busuioaca de Bohotin, care poti sa o torni direct in chiuveta dupa ce scoti dopul. Iar un vin bun ($40+) de obicei nu il bei singur, si trebuie aerisit, deci e doar un moft, sau un cadou pentru cei are au de toate…

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului