Gourmet

Cel mai vechi restaurant din Franța – La Tour d’Argent

scris pe 05 Sep 2011 de Constantin Barbu 21387 vizualizări
tour dargent

A adus furculița în Franța. A fost reconstruit de șeful bucătăriilor imperiale ale lui Napoleon. A ospătat trei împărați. Este mai vechi decât multe state de pe harta globului. Și folosește un instrument de gătit cel puțin neobișnuit: o presă destinată extragerii esenței de rață. Este vorba despre cel mai vechi restaurant francez, La Tour d’Argent.

În 1582, în timpul domniei regelui Henric al III-lea, un mic han a fost construit pe un teren din apropierea unei mănăstiri de călugări Bernadini. Ridicat în stil renascentist, hanul a început in scurt timp să fie frecventat de crema societății pariziene, inclusiv de rege și de curtea sa. La Tour d’Argent a fost primul restaurant francez care a introdus furculițele, o invenție italiană mai veche, într-o încercare de a păstra gulerele complicate ale mai-marilor vremii de un alb imaculat. Cel de-al patrulea Henric, uimit de noua invenție (și de pateul de egretă, renumit în acea vreme) a fost cel care a pus cu adevarat localul pe harta culinară a Parisului, dându-i propria emblema si titlul de “Cuisinier-oyer-traiteur”.


Distrus aproape complet în timpul Revoluției Franceze, restaurantul a fost reconstruit de catre Lecoq, șeful bucătăriilor imperiale ale lui Napoleon. După reconstrucție, pentru La Tour d’Argent a urmat o nouă perioadă de glorie: puține localuri din lume se pot lăuda cu prezența a trei împărați și viitori împărați, simultan, sub acoperișul lor. În timpul Expoziției Mondiale de la Paris din 1867, țarul Alexandru al II-lea, fiul său, țareviciul Alexandru al III-lea, Willhelm I al Prusiei și Otto von Bismarck, Cancelarul de Fier, au luat masa la restaurantul parizian. Meniul servit iluștrilor oaspeți încă este vizibil, înrămat pe un perete la parterul clădirii.

În secolul al XX-lea, restaurantul a aparținut familiei Terrail, care încă se află la cârma localului. André Terrail a predat conducerea fiului său Claude în 1947, iar acesta a dus restaurantul la un nou nivel, sub motto-ul “nimic pe lume nu este mai serios decât plăcerea”. Sub conducerea sa, La Tour d’Argent și-a deschis o filială la Tokyo, a câștigat (și a pierdut) trei stele Michelin și și-a consolidat poziția legendară între restaurantele franceze. Cum spuneam mai sus, restaurantul avea trei stele Michelin în anul 1996, dar în doar zece ani a rămas cu una singură.

Nu putem spune care va fi evoluția localului în viitor, dar fundațiile solide îl recomandă pentru o renaștere. Nu ar fi prima dată când La Tour d’Argent renaște din propria cenușă, chiar dacă de această dată nu la propriu. E suficient să ne gândim la colecția de vinuri deținută și ne facem o impresie despre calibrul restaurantului – peste 15.000 de sortimente, cu un depozit de aproape jumătate de milion de sticle, cu o valoare estimată de peste 25 de milioane de euro.

Specialitatea casei este Canard à la presse, un tip de rață gătită într-un mod cel puțin spectaculos: mai întâi, sunt scoase pieptul și ficatul, iar restul păsării este pus într-o presă specială, care extrage toată “savoarea” din partea rămasă. Sosul rezultat, o combinație nu foarte apetisantă de sânge și măduvă, este apoi filtrat și folosit pentru prepararea unei fripturi și este considerat ca fiind una dintre cele mai rafinate delicatese ale bucătăriei franceze. Puteți urmări modul de funcționare al “presei de rață” în clipul video de mai jos.

Prețul unui meniu “Grand Menu Tour d’Argent” este de 180 de euro, fără băuturi incluse, iar rezervările și lista completă a meniului sunt disponibile pe site-ul oficial.

1 comentariu

 • George pe 06 Sep 2011

  Asa da restaurant, nu chiciurile din metal si sticla care isi aroga numele de “moderne”.
  Restaurantul reprezinta un loc in care trebuie sa te simti bine, nu sa te sperie arhitectura izvorata dintr-o minte bolnava.

  Este vremea sa ne oprim din mintit si sa nu ne fie teama in a evita lucrurile urate.
  Uratul nu este arta, este doar o mizerie pe care un cor de falsi specialisti o proslavesc.
  Uratul ramane urat intotdeauna, niciodata din mizerie nu se va face nimic frumos.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului