Gourmet

Carmangeria spectacol – Victor Churchill, Sydney

scris pe 03 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 15198 vizualizări
featured

O carmangerie din Sydney, Australia, are în spate 135 de ani de istorie și un design care ar putea să servească drept studiu de caz pentru orice magazin de modă cu prestanță. Dacă ideea unui showroom de cărnuri vă sună cel puțin interesant, urmăriți fotogaleria din articol.

Am vorbit până acum de restaurante ieșite din comun. The Folly din Londra sau viziunea lui Sergey Makhno pentru un local din Kiev sunt exemple fabuloase de design atipic pentru localurile în cauză. Ne așteptăm la încăperi amenajate exemplar din partea unei reprezentanțe a unei firme de modă, dar o măcelărie „design icon“ este un exemplu unic, cel puțin până acum.

Victor Churchill este fără îndoială o carmangerie rară. Probabil singura din lume care ține vizite organizate pentru grupuri de câte opt persoane. Probabil singura din lume care are ce să arate celor care îi trec pragul, altceva decât carne tranșată.

Întregul design aparține unui atelier specializat care a urmărit îmbinarea tradiției istorice a magazinului cu materiale și linii de inspirație modernă. Dreamtime Design, companie care semnează de altfel și alte lucrări la fel de impresionante, a păstrat orice trimitere la trecut din vechiul aranjament. Un perete ascuns, descoperit în timpul reamenajărilor, a rămas nefinisat tocmai în ideea în care evocă perioada de dinainte de 1900 din viața localului.

În același mix au fost adăugate și influențe tradiționale europene. Fațada respiră același aer cu intrările magazinelor londoneze. În spatele geamurilor, o vitrină refrigerată afișează cărnuri de pui și porc pe care angajații le schimbă în fiecare zi. Fiecare pas în interiorul clădirii indică un detaliu finisat cu grijă exemplară. Pereții sunt acoperiți cu lemn, podeaua fabricată din marmură Calcatta, iar tavanul poartă amprenta unor artiști care au lucrat de mână toate decorațiunile. Continentul european coordonează autoritar dotările măcelăriei. Tăietoarele provin de la firma olandeză Berkel, considerate de experții Churchill „legendare“, în timp ce rotiseria Labesse Giraudon este un import special din Franța.

Dincolo de spectacol, Victor Churchill este un furnizor cât se poate de serios. Adună cele mai apreciate cărnuri din Australia precum vita Blackmore Wagyu sau porcul Korbuta, un accent puternic fiind pus pe modul cât mai natural în care sunt ținute și hrănite animalele. Priceperea măcelarilor este transmisă mai departe doritorilor prin cursuri gourmet despre tranșarea cărnii și aprecierea calității ei. Idei despre prepararea acesteia sunt disponibile în workshop-urile săptămânale susținute gratuit de bucătari asociați, iar asta fără a mai socoti sesiunile de degustare a produselor, sau scurte lecții de bucătărie pentru copii, organizate sub numele „Les petits chefs“.

Carmangeria în sine numără anii de la 1876 încoace, perioadă în care a schimbat mai mulți proprietari și în care a rămas legată, măcar cu numele, de familia Churchill, cea care i-a deschis porțile. În prezent, Victor și Antony Puharich, deținătorii celui mai mare distribuitor de carne pentru restaurante de lux din sud-estul Asiei sunt cei care folosesc magazinul ca unicul showroom de carne din lume.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului