Gourmet

Cafea la vid – Bodum PEBO

scris pe 25 Mai 2012 de Constantin Barbu 16674 vizualizări
feat bodum

Dincolo de modalitățile clasice de preparare a cafelei există un întreg univers de procedee artizanale, mai simple sau mai complicate, care pot oferi rezultate cel puțin la fel de bune. Una dintre aceste metode neobișnuite este prepararea băuturii folosind vidul.

Bodum PEBO este poate cel mai cunoscut aparat de preparare a cafelei în acest mod. Construcția sa este foarte simplă și nu implică decât un număr foarte redus de piese: două vase din sticlă, o coloană verticală din același material, o garnitură din cauciuc și un filtru.

 

După cum se poate vedea și din clipul video de mai sus, în vasul superior se pune cafeaua, iar în cel inferior apa. Baza ansamblului este încălzită, iar apa urcă în vasul din partea de sus, odată cu creșterea temperaturii. În acest fel, apa fierbinte extrage toată aroma din cafeaua măcinată și apoi este trasă înapoi în recipientul inițial de vidul rămas după încălzire.

6 comentarii

 • D. pe 25 May 2012

  “folosind presiunea vidului.”

  Nu exista presiunea vidului.
  Presiunea cauzata de vid (afirmatie doar partial gresita, dar mai interpretabila)
  sau pur si simplu
  “folosind vidul”

  Si nu se poate face referinta la presiunea ca valoare.

  Reply
 • Lucian pe 25 May 2012

  Dar “este atrasa inapoi de forta vidului” e si mai tare!!

  Ce introduce nou fata de mult-mai-binecunoscutul Moka italian (http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot)???

  Reply
 • sintrax pe 25 May 2012

  Tocmai azi i s-a spart fiicei mele vasul de sus si trebuia cautat unul de schimb sau un aparat nou. Pentru primul sunt ceruti 40 €, intreg costa 70. Cand compar cu cei nici macar 10 € pe care l-am cumparat acum vreo 10-12 ani (pe atunci se numea SANTOS) ma intreb cine s-a ramolit in asa hal, cumparatorul sau producatorul/vanzatorul?
  Masina e o copie foarte sumara a celebrei SINTRAX de Jenaer Glaswerk (Schott) obiect de colectie, un model a fost in folosinta la matusa mea in anii ’50.

  Reply
 • Lucian pe 26 May 2012

  Eu, ma vad nevoit sa repet, nu vad nimic deosebit fata de moka italieneasca. Si acolo vaporii de apa trec prin cafea si iau toate aromele, apoi ajung in vasul colector. Si e din metal (deci nu se sparge) si e mult mai ieftina. Si e, mai ales, de traditie. Nu exista italian sa nu aiba asa ceva in casa.

  Reply
 • Alina pe 28 Jun 2012

  ok, despre asta chiar nu stiam :) o sa incerc si eu neaparat!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului