Gourmet

(P) Buticul de ciocolată – Venchi

scris pe 18 Iul 2011 de StyleReport.ro 27629 vizualizări
venchi

Dacă sunteți un împătimit al dulciurilor, veți găsi în capitală câteva locuri în care oferta e concentrată pe ciocolată gourmet. Printre ele, unul dintre reprezentanții cu istorie, Venchi, un magazin cu atât mai atrăgător cu cât își completează „expoziția“ de produse fine și cu gelato, un tip de înghețată specific italian, realizat exclusiv din produse naturale.

Un singur loc din București are dreptul de a revendica istoric cea mai mare aglomerare de cafenele, magazine de lux, hoteluri și cofetării. Calea Victoriei a fost artera cea mai importantă a capitalei interbelice și își recâștigă strălucirea, acoperindu-se din nou de gloria unor nume cu tradiție. În segmentul de bulevard din apropiere de Piața Victoriei, un magazin continuă tradiția italiană a ciocolateriei. Numele Venchi este unul dintre cele mai vechi din patria mamă în domeniul ciocolatei premium, iar în România, prima cioccogelaterie deschisă până acum.

Buticul bucureștean este o premieră nu doar pentru peisajul capitalei, dar și pentru producător, fiind cel dintâi magazin care își deschide porțile în afara Italiei. În Piemonte, zona de nord a țării, Venchi are o tradiție de 133 de ani în găsirea și producerea unora dintre cele mai interesante forme și combinații în care se găsește ciocolata. Silvano Venchi era doar un tânăr de 20 de ani cu un vis acoperit din plin cu praf de cacao. Lucrase ani la rând în atelierul unui ciocolatier piemontez și, descoperindu-și pe deplin chemarea, decidea să pornească pe cont propriu. Cu două cuve din bronz, în propriul său apartament din Torino, Silvano trata ciocolata ca pe ingredientul secret al unei alchimii complicate. Își oferea creațiile cunoscuților, le înregistra reacțiile și își adapta produsele în funcție de ele. Din momentul în care singur și-a considerat ucenicia încheiată, Silvano deschidea un magazin pe via delgi Artisti. Până la schimbarea de secol, venise deja cu prima capodoperă, Nougatine, o bomboană crocantă cu alune din Piemont, caramel și un înveliș din ciocolată fină neagră. Vândut de pe rafturile magazinului turinez, produsul devenea un succes instantaneu, iar Venchi era numele care îl însoțea îndeaproape.

Marca a ajuns în București în 2008, stabilindu-se într-un local chic și foarte primitor. Deși inițial magazinul doar vindea ciocolată și gelato italiană gourmet, mai târziu, succesul de public i-a făcut pe proprietari să aducă și câteva mese în interior, iar pe timp de vară să-și invite clienții pe terasa din față. Conceptul cioccogelateriei a primit astfel și o dimensiune foarte personală, mult mai apropiată de public. De altfel, în fiecare joi, magazinul Venchi organizează „Aperitivo“, mici întâlniri informale în care oamenii pot conversa liniștiți în compania unor produse italiene și, evident, a ciocolatei.

Trecând pragul buticului din Calea Victoriei e ușor de înțeles de ce ai vrea să revii. Atmosfera călduroasă a decorului te îmbie să te așezi pe canapeaua moale sau pe unul dintre scaunele „de regizor“ care așteaptă lângă masă. Sertarul mare cu bomboane te face să te simți ca un copil pofticios, iar cuvele cu gelato se așază în vitrină ca un curcubeu înghețat, cu peste 60 de arome: cafea, ciocolată, fistic, portocală, fragi, iaurt și multe, multe altele.

Există o diferență între ciocolata în producție de masă și cea numită gourmet. În cazul italienilor de la Venchi, regulă valabilă de altfel pentru orice producător premium, rețeta de producție a bomboanelor, batoanelor și tabletelor se face doar cu ingrediente naturale, fără adăugiri sintetice. Ciocolata trebuie să fie făcută din cel puțin 95% unt de cacao, lipsesc conservanții, iar fructele sunt cât se poate de naturale. Se simte imediat, de la prima gustare a unei bomboane cu fructe, aroma distinctă a drajeului din interior. Pe ideea amestecului de ingrediente naturale, compania a dezvoltat ulterior și ciocolata cu ardei iute, „trabucurile“, batoane de forma unor țigări de foi sau mândria Venchi, chocaviarul. Cu o consistență extrem de fină, chocaviarul ți se topește în gură fără a fi grețos sau greu de digerat. Delicatesa este foarte asemănătoare ca aspect cu icrele negre de sturion, de unde și similaritatea de nume, iar lista de ingrediente presupune un amestec de cacao din America de Centrală și de Sud, acoperit cu un strat de ciocolată de concentrație 75%. Urmează bomboanele cu rom, pralinele cu fistic, ciocolata extrafondantă, sau Chocolight, un sortiment fără zahăr adăugat.

Același tratament natural îl primește și variațiunea de înghețată numită gelato. Am insistat pe a-i spune așa pentru că există o diferență între înghețata obișnuită și „gelato-ul“ italian. Fabricată cu lapte, gelato este bătută cu o viteză mai mică astfel încât conține 25-30% aer în loc de procentul întâlnit de 50%. Culoarea nu se obține ca urmare a adăugării unor nuanțe sintetice ci prin amestecul de fructe proaspete, fiind considerabil mai pală decât înghețata obișnuită. În vitrina Venchi veți găsi gelato cu fistic, ciocolată albă și mentă, ciocolată cu ardei iuți, mascarpone și straciatella, zmeură sau căpșuni, lămâie și gianduja, o ciocolată dulce amestecată cu pastă de alune. Un amănunt interesant este că temperatura de servire este mai mare decât la înghețată, astfel încât aroma naturală a ingredientelor se simte mai bine.

Programul MasterCard Elite oferă deţinătorilor de carduri MasterCard Premium şi Corporate experienţe memorabile de fiecare dată când apelează la serviciile comercianţilor parteneri. Lista acestora este variată, incluzând magazine de lux – îmbrăcăminte, bijuterii, parfumuri sau mobilier, saloane de înfrumuseţare, restaurante şi ciocolaterii cu tradiţie. La cumpărăturile efectuate cu un card MasterCard Premium (Gold, Platinum, World®, World Signia® sau Corporate®), clienţii beneficiază de reduceri de până la 25%, de consiliere, bonusuri sau cadouri din partea casei, negociate în cadrul unei reţele exclusiviste de parteneri.

Lista completă a locațiilor partenere o găsiți aici.

 

13 comentarii

  • Loa pe 18 Jul 2011

    O sa-mi las tot salariul aici… Abia astept sa intru in Raiul de cicolata!

    Reply
  • Lucia pe 19 Jul 2011

    Doriti sa deschideti magazin si in LUGOJ? Astept raspuns pe e-mail. Cu mutumiri!

    Reply
  • grijuliu pe 19 Jul 2011

    Am fost ieri sa vizitez minunatul butic! Preturi socant de mari pentru bomboane de ciocolata ok din punct de vedere al calitatii, dar nu exquisite (280 RON pentru un kilogram, bomboane de ciocolata multe dintre ele decolorate de la caldura si cu edulcoranti!!!, cele asa-zis fara zahar)! Si ce e cel mai fain, nu accepta plata cu CARDUL!!!! Spun ca au mici probleme cu POS-ul, hehehehehe…..De bon fiscal sa nu mai vorbim, lipseste cu desavarsire! Si apropos, au 3-4 sortimente de bomboane si tot atatea de inghetata…

    In fine, poate sunt eu exagerat!!!

    Reply
    • Lucia pe 19 Jul 2011

      pacat

      Reply
    • monica pe 19 Jul 2011

      si noi am fost dezamagiti. am mers sa bem o cafea, nu aveau meniu, au spus ca au cafea si atat… nu aveau mai nimic. nu cred ca ma mai duc :(

      Reply
    • Mihai Stefan pe 20 Jul 2011

      Pentru un “Supliment MasterCard Elite” mi se pare ironic sa nu accepte plata cu cardul :) ) sau poate nu era MC?

      Reply
  • Bogdan pe 19 Jul 2011

    Tentant, dar probabil nu-i pentru muritorul de rand

    Reply
  • Mihai Stefan pe 20 Jul 2011

    In alta ordine de idei, era foarte ok calitativ la inceput, a scazut foarte mult insa calitatea in special de anul asta. De la un butic, ce-i drept foarte scump, dar prietenos a devenit un fel de foaier de teatru de provincie. Nu mai stii daca vine vin, cafea sau ciocolata… cate putin din fiecare, nimic consistent, iar majoritatea ciocolatii sta cam mult pe-acolo.

    Peste toate am remarcat ca s-a extins mult in ultima perioada, ceea ce mai explica diluarea calitatii.

    Review intr-un cuvnat: Pacat. Merita mentionat totusi ca cicoloata Venchi, dincolo de magazinele partenerilor din Romania este fantastica. Iar Gelato inca este hit-ul locului, nu ciocolata, cafeata sau te miri de mai vand ei acolo.

    Reply
  • dany pe 21 Jul 2011

    Uau, am fost aseara acolo si aveau inghetata de nuga! Am fost mai demult si aveau nuga simpla, acum au combinat-o cu inghetata, mi se pare genial… eu, cel putin, nu am mai gasit asa ceva prin oras.

    Apoi, locatia este foarte intima (am mancat inghetata acolo) si este o Cioccogelaterie, nu o cafenea. Astfel ca nu au nevoie de meniuri, toate produsele cu informatiile de rigoare sunt la vedere. Conceptul de cioccogelaterie este italian si presupune vanzarea de ducliuri reci (gelato) si calde (sortimente de ciocolata solida sau ciocolata calda) in acelasi spatiu.

    Oamenii care te servesc sunt foarte prietenosi, poti sa-i intrebi orice si iti prezinta fiecare produs in parte, daca vrei. Revin de peste un an la Venchi tocmai din aceasta cauza: ma simt ca intre prieteni.

    Reply
  • bella pe 21 Jul 2011

    Eu cumpar mereu bomboane fara zahar de la ei, pentru bunica mea care este diabetica…e innebunita dupa ele. Chiar mi se pare ca au destule sortimente de bomboane, la fel si de inghetata. M-am uitat pe etichete si nu am gasit bomboane sau tablete de ciocolata care sa contina gluten. Incerc sa mananc cat mai sanatos si acum verific etichetele cu strictete…

    Locatia este linistita, pe calea victoriei (un punct in plus pentru ca este aproape de biroul meu :)

    Reply
  • ADITZU pe 21 Jul 2011

    Daca te uiti la preturile Venchi din aeroport sau alte magazine multibrand de peste hotare, o sa vezi ca preturile din magazinul de pe Victoriei sunt decente. Mai bine profitam de faptul ca avem de unde sa alegem produse de calitate in orasul asta si nu mai cautam nod in papura.

    [editat de StyleReport]

    Reply
  • Andra pe 02 Aug 2011

    Lauda de sine nu miroase a bine! Aviz amatorilor! Nu recomand!

    Reply
  • Culinar pe 22 Mar 2012

    Ce bine arata! Mi se face pofta pe ciocolata.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului