Gourmet

Arta sabrării șampaniei

scris pe 16 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 22199 vizualizări
featured

Vremurile de capă și spadă sunt de mult apuse. Obiceiul deschiderii sticlelor de șampanie cu sabia rămâne însă de actualitate. Aflați din articolul următor care sunt originile unei astfel de tehnici și, de ce nu, încercați-o singuri.

Cine ar fi putut pune preț mai mare pe șampanie decât glorioasa armată napoleoniană? Nu exista băutură mai potrivită pentru a celebra succesele de pe câmpul de luptă ale husarilor francezi, cum nici azi sărbătorile importante nu trec fără a fi ajutate de clinchetul paharelor de cristal. Temuta armată a lui Napoleon Bonaparte ducea victorie după victorie și, după ce apele se calmau, bubuiturile tunurilor erau înlocuite de pocnetul sticlelor de șampanie.

Nici nu se putea altfel când lui Napoleon însuși i se atribuie vorbele: „În caz de câștig o merităm, în caz de învingere, avem nevoie de ea.“ Și cum pe lângă șampanie, sabia era cel mai bun prieten al ofițerilor, adesea ea ținea loc și de instrument de deschidere a sticlelor. Cu o singură lovitură spectaculoasă, militarul doritor de atenție reteza gâtul sticlei de șampanie. Povestea spune că tânăra văduvă Cliquot, rămasă la conducerea casei care îi poartă și astăzi numele, primea des astfel de demonstrații menite a o impresiona.

Ei bine, tehnica rămâne și astăzi sub mânuirea maeștrilor sabrori. Se folosește o sabie mult mai scurtă și, bineînțeles, neascuțită. De data aceasta „arma“ nu mai are ca scop decât decapitarea unei nefericite sticle din soiurile franceze. E complet inofensivă în rest. Un capăt ascuțit sau o lamă tăioasă oricum nu ar fi fost de ajutor pentru că și în vremurile de glorie ale acestei tehnici se folosea partea neascuțită.

E nevoie de ceva tehnică pentru a reuși deschiderea unei șampanii astfel. Nu este nicidecum cea mai indicată abordare pentru petrecerea de Anul Nou, dar dacă sunteți sigur pe talentele dumneavoastră de somelier, puteți încerca. Citiți sfaturile de mai jos și urmăriți procedura executată de un profesionist.

1. Puteți cumpăra o sabie specială. Un producător de astfel de instrumente consideră că singurul mod în care se poate savura o șampanie este în urma decapitării sticlei. Din orașul Thiers, considerat centrul cuțităriei franceze, Sabre a champagne produce săbii speciale. Dacă o astfel de unealtă, foarte asemănătoare unui cuțit, dar ceva mai lungă – 25-30cm – nu vă e la îndemână puteți folosi un cuțit de măcelărie obișnuit.

2. În ciuda faptului că mulți sabrori nu consideră necesară scoaterea învelișului dopului, ar fi bine să o faceți – o lovitură curată are nevoie de o imagine clară asupra a ce lovim, unde și cât de tare.

3. Aveți la îndemână prosoape și, bineînțeles, pahare.

4. Sticla trebuie să fie rece, cât mai rece. Se șterge de condens și se apucă bine, astfel încât să nu fie scăpată în momentul loviturii. Se recomandă un unghi de 30-45 de grade și o priză cât mai fermă, de baza recipientului.

5. Călcâiul lui Ahile al unei sticle de șampanii este punctul de îmbinare al celor două jumătăți. Toate au așa ceva și poate fi descoperit ușor prin urmărirea unei linii verticale care pleacă chiar de dedesuptul „buzei“. Lovitura trebuie să urmărească acea linie și să se oprească în capul sticlei, cel care ține dopul. Mișcarea e rapidă și, dacă e corect executată, va avea ca urmare spargerea părții de sus fără cioburi și pierderea cât mai mică de lichid.

Succes!

4 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului