Rezultate pentru "arhitectura"

Create Your Bucharest! – O expoziție despre viitor

În premieră pentru România, Muzeul de Artă Contemporană din Viena a invitat artiștii români să își exprime viziunea despre Bucureștiul din viitor. Cele mai interesante idei vor fi premiate și expuse în cadrul Bienalei de la Viena, într-o expoziție dedicată exclusiv concursului.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Zaha Hadid va proiecta noul stadion național din Tokyo

După clădirile proiectate special pentru Olimpiada din Londra, Zaha Hadid a câștigat și concursul pentru arhitectura noului stadion național din Tokyo care va găzdui Cupa Mondială de Rugby și, posibil, ediția din 2020 a Jocurilor Olimpice. Formele fluide, structura science-fiction sunt la locul lor, parte din semnătura autoarei.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Zaha Hadid redesenează „copacul cunoașterii“

Cel mai recent proiect Zaha Hadid Architects încorporează în aceeași clădire o arhivă, o bibliotecă și un centru sportiv. În stilul specific, arhitecta irakiano-britanică a îmbinat spectaculozitatea și detaliile practice. Din luna septembrie, orașul francez Montpellier are o clădire care dă senzația de viteză, fără a se mișca nici măcar un centimetru din loc.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Noul pavilion Porsche de la Autostadt Wolfsburg, premiat de Consiliul German pentru Design

Pavilionul dedicat mărcii Porsche din complexul expozițional Autodtadt, deținut de grupul Volkswagen, a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii de design din Germania, la mai puțin de două luni de la inaugurare.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

(P) Berlin, după aterizare: cinci opere de arhitectură modernă

Berlinul este una dintre cele mai avangardiste capitale din lume în domeniul arhitecturii. De la cupola de sticlă din Potsdamer Platz la muzeul de artă modernă Haus der Kulturen der Welt, am ales cinci destinații din capitala germană care merită văzute pe viu.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

La Rioja – vin și arhitectură de semnătură

O regiune din Spania e locul de legătură între vinul bun și arhitectura spectacol. După ce a primit creațiile lui Frank Gehry, Santiago Calatrava sau Zaha Hadid, La Rioja s-a transformat într-un adevărat pol al esteticii moderne. Iar povestea spune că totul a plecat de la o singură sticlă de vin.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Conversie urbană: săli de lectură în locul celulelor pentru deținuți

Arhitecţii Ángel Sevillano şi José Tabuyo, de la Exit Architects, au reuşit să transforme fosta închisoare comunitară din Palencia într-un centru cultural modern, printr-un proiect ambiţios sponsorizat de primărie şi Ministerul Dezvoltării din Spania.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

La Shanghai a început construcția primului “earthscraper”

Expresia “ zgârie-nori” este o traducere destul de exactă a englezescului “skyscraper”. Încă nu știm cum se traduce “earthscraper”, dar la Shanghai a început construcția primului hotel proiectat în adâncime.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Discreția ca stil arhitectural – Bogdan Babici

Valoarea estetică a unei clădiri nu ține întotdeauna de cât de mult se remarcă ci dimpotrivă, de modul în care se confundă cu mediul. Bogdan Babici este unul dintre arhitecții pentru care orgoliul profesional este subordonat esteticii. Studiul de caz: Atra Doftana, pensiunea de design îngropată.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Bună dimineața de deasupra norilor! – LEAP

Una dintre marile probleme ale expedițiilor montane, mai ales pe timp de iarnă, este că exploratorii sunt aproape întotdeauna obligați să coboare, odată ce au atins vârful unui masiv montan. O companie italiană propune o soluție care permite alpiniștilor să rămână deasupra norilor mai mult timp: o capsulă integrată, ce poate fi cărată cu elicopterul aproape oriunde, și care oferă posibilitatea de a savura succesul unei ascensiuni reușite o perioadă mult mai lungă.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Vele din sticlă și catarge din oțel, arhitectură contemporană pe Yangtze

Un complex de șase clădiri inspirate de aspectul ambarcațiunilor tradiționale chineze reafirmă interesul Chinei pentru arhitectura contemporană. Construcțiile împrumută forma curbată a velelor și, privite de la distanță, dau impresia unei flote aflate în mișcare. Chongqing Chaotianmen va grupa restaurante, cluburi spații pentru birouri și reședințe private, dar și o grădină suspendată care va funcționa ca punte de legătură pentru patru dintre ele.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Exorcizarea trecutului prin arhitectură – noua față a Georgiei

Conflictul recent Rusia-Georgia a lăsat despre cea din urmă impresia unei țări slabe și relativ subdezvoltate. Fără a intra în discuții geopolitice, din punctul de vedere al designului, lucrurile sunt complet diferite. Statul de pe coasta estică a Mării Negre are una dintre cele mai îndrăznețe arhitecturi din zonă. Exemplele, deja construite sau aflate în curs de ridicare, pot confirma acest lucru.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

O clădire construită să supraviețuiască – Centrul Civic Ofunato, Japonia

Pe 11 martie, Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. În orașul Ofunato, în nord-estul țării, aproape toate clădirile au fost șterse de pe fața pământului de un val tsunami cu o înălțime de aproape 25 de metri. O excepție a fost una dintre cele mai spectaculoase clădiri din oraș, construită pentru a fi un loc al culturii, dar transformată de împrejurări într-o arcă de beton care a adăpostit 250 de supraviețuitori.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

O pârtie de ski interioară cu o diferență de nivel de 160 de metri va fi construită lângă Stockholm

La câteva zeci de kilometri de Stockholm, o echipă scandinavă de arhitecți a proiectat una dintre cele mai mari pârtii de ski interioare din întreaga lume. Cu o formă simplă, dar extrem de spectaculoasă, noua pistă va avea o diferență de nivel de 160 de metri și o lungime de 700 de metri.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Restaurant deschis în palatul Opéra de Paris

Proiectul unui restaurant în interiorul maiestuosului Palat Garnier din Paris a adunat mai mult de 130 de ani de așteptare și trei încercări nereușite. Nimeni până la arhitectul Odile Decq nu a reușit să și ducă la bun sfârșit planul: deschiderea unui restaurant în interiorul uneia dintre cele mai grandioase clădiri de operă din lume.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Echilibru între vechi și nou – sediul renovat al unei agenții de branding

Un birou de arhitectură din Ohio, SUA, a găsit o soluție interesantă pentru combinarea arhitecturii clasice cu nevoile moderne ale unei firme de branding. Rezultatul arată că se poate ajunge la un echilibru între vechi și nou și poate fi interpretat ca o soluție viabilă și pentru problemele de același gen din România.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Stalin nu ar fi mândru de noile sedii ale poliției din Tbilisi

În anul 2005, Mikhail Saakashvili, proaspăt ales președinte al Georgiei, a decis să desființeze poliția rutieră din cauza nivelului extrem de ridicat al corupției. Aproape 30 000 de polițiști și-au pierdut locurile de muncă, iar instituția a început o transformare radicală și o reorientare spre transparență care se manifestă și în arhitectura sediilor instituției.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Londra inaugurează un nou bazin pentru Olimpiada din 2012

Capitala Angliei se pregătește cu stil pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2012. Echipa de arhitecți condusă de Zaha Hadid semnează designul celei mai recente inaugurări – London Aquatics centre, clădirea care va găzdui anul viitor mare parte dintre competițiile acvatice, de la polo la înot sincron.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Confruntarea recordurilor – Kingdom Tower, clădirea mai înaltă decât Burj Khalifa

Peninsula Arabă este locul recordurilor opulente și al unor investiții la fel de mari precum clădirile care le reprezintă. Burj Khalifa a intrat în istorie ca cel mai înalt turn din lume, dar se pregătește să devină istorie, pentru că din Arabia Saudită se ridică un rival chiar mai impunător – Kingdom Tower.

+ Citiți tot articolul Comentați acum

Renzo Piano și simbolul poporului kanak – Centrul Jean Marie Tjibaou

Complexul cultural Jean-Marie Tjibaou din Noua Caledonie este un exemplu de arhitectură ecologică înainte ca tendința „verde“ să se transforme într-un curent la scară largă. De o mare însemnătate culturală locală, clădirile îmbină valori și credințe tradiționale, îmbrăcate într-un design modern.

+ Citiți tot articolul Comentați acum
Page 1 of 212