Design

Zaha Hadid redesenează „copacul cunoașterii“

scris pe 25 Sep 2012 de Dragoș Aliciu 12298 vizualizări
Design - hadid

Cel mai recent proiect Zaha Hadid Architects încorporează în aceeași clădire o arhivă, o bibliotecă și un centru sportiv. În stilul specific, arhitecta irakiano-britanică a îmbinat spectaculozitatea și detaliile practice. Din luna septembrie, orașul francez Montpellier are o clădire care dă senzația de viteză, fără a se mișca nici măcar un centimetru din loc.

Am mai scris despre stilul extrem de fluid abordat de Zaha Hadid. Cu o experiență de 32 de ani în domeniu, nu se poate spune că vreuna dintre lucrările arhitectei de origine irakiano-britanică a trecut neremarcată.

E unul dintre motivele pentru care Hadid a primit în 2004 distincția Pritzker, premiu care ar putea fi echivalat cu Nobelul pentru arhitectură. Datorită arhitecturii ei impresionante Zaha Hadid a fost angajată să proiecteze o clădire ieșită din comun în Montepellier, departamentul Herault din sudul Franței. Construcția a primit numele„pierresvives“ – pietre vii – după un citat al scriitorului Francois Rabelais din „Le Tiers Livre“ și a fost prezentată dincolo de nevoia unui spațiu funcțional, ca un loc de inspirație pentru comunitate.

Dincolo de poezie, Zaha Hadid a avut de rezolvat o problemă dificilă: concentrarea a trei zone aproape complet diferite sub un singur acoperiș. Cu 60 de km de arhivă deținută de autoritățile locale, nevoia pentru un centru sportiv și a unei biblioteci „pierresvives“ s-a conturat încă din faza de proiect ca o construcție de dimensiuni impresionante.

Hadid a rezolvat problema imaginându-și proiectul ca pe un „copac al cunoașterii“ culcat la pământ. Forma clădirii se unduiește de-a lungul aripilor, scoate în evidență anumite volume și le ascunde pe altele despărțind corpurile din beton prin suprafețe vitrate de culoare verde. Acest joc între beton și sticlă a fost înclinat astfel încât „pierresvives“ pare să plece din loc în orice moment.

Cu o suprafață netă de 26.000 mp, împărțită pe 5 etaje, clădirea a avut nevoie de 20.000 mc de beton și 3.000 de tone de oțel pentru a fi ridicată.

2 comentarii

  • ciombe pe 26 Sep 2012

    Dar nu era interesant sa ne spuneti si cat a costat! Sa vedem si noi o comparatie cu biblioteca de sticla a lu’ AEDIFICIA de 70 mil de EURO!

    Reply
  • ciombe pe 26 Sep 2012

    a costat 125 mil EUR!
    Deci cei de la AEDIFICIA ar trebui sa infunde PUSCARIILE!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului