Viitorul designului de bucătării, prevăzut din anii ’60

Spații prin excelență utilitare, bucătăriile au trecut printr-un upgrade stilistic important în ultima perioadă. Pentru un producător italian nimic din ce s-a întâmplat dincolo de anii ’50 nu a venit ca o surpriză… doar a fost unul dintre susținătorii schimbării.
La fel ca mare parte dintre companiile producătoare de mobilier, Snaidero s-a folosit de colaborări cu designeri din exterior pentru a-și modela liniile de bucătării. Alegerile profesioniștilor au fost însă mai mult decât inspirate astfel încât obsesiile estetice și practice pe care marca s-a străduit să le impună au devenit în timp standarde pentru întreg domeniul.
1. Spazio Vivo, design Virgilio Forchiassin 1968 / 2.Cruscotto, design Angelo Mangiarotti 1973 3. Krios, design Giovanni Offredi 1984 4. Tempo, design Michele Sbrogio 1986
Snaidero Home Way – Linia Young Living
Snaidero Florence – Colecția Classic Living
Multifuncționalitatea exista în colecțiile mărcii încă din 1968, la fel ergonomia și simplitatea formelor sau separarea zonelor de lucru dintr-o bucătărie. Designuri din anii ‘80 sunt încă potrivite pentru mobilarea unei case în anii 2000. De aceea, adevăratele upgrade-uri ale companiei pentru colecția din 2012 sunt legate aproape exclusiv de materialele folosite și de grija pentru mediu. În rest, abordarea modernă, minimalistă, formele surprinzătoare au rămas o constantă.
Snaidero Ola 20, design Pininfarina – Linia Uncharted living
În prezent, colecțiile se împart în funcție de modul în care clienții se raportează la mobilier. Anumite piese fac apel la un design exuberant, altele se recomandă ca forme de exprimare individuală, în timp ce „Modern living“ și „Classic Living“ se dezic de „eleganța glossy“ mergând pe alegeri sigure și practice.
Bucataria moderna este creatia unei femei-arhitect pe nume Margarete Schütte – Lihotsky. A creat in 1926 bucataria Frankfurt, care este baza conceptuala a tuturor bucatariilor modernitatii.
Din tot ce-am citit eu pina acum, bucataria moderna, mica, eficienta a fost promovata de Catherine Beecher si sora sa Hariet Beecher Stowe (autoarea romanului Coliba Unchiului Tom) mari sufragete in secolul 19. Primul plan de bucatarie eficienta a aparut pe la mijlocul secolului 19 pe principul enuntat de Catherine: “a place for everything and everything in its place”. Le Corbusier pare sa fi preluat acest concept pe care l-a promovat la rindul sau, dar el este mai cunoscut in acest sens decit cele doua surori.
http://en.wikipedia.org/wiki/Margarete_Sch%C3%BCtte-Lihotzky