Design

Viaduct abandonat, transformat într-un complex rezidențial vertical

scris pe 10 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 24160 vizualizări
featured

Un proiect arhitectural propune reamenajarea unei construcții abandonate din regiunea Salerno-Reggio Calabria, Italia. Aflat încă la stadiul de concept, satul vertical ar putea deveni realitate în doar câțiva ani.

Porțiuni din autostrada Salerno-Reggio Calabria urmează a fi dezafectate de către autoritățile italiene. De-a lungul drumului se află și câteva construcții vechi a căror durată de viață e apropie de final. Și totuși, banii care ar trebui cheltuiți pentru demolarea structurilor vor fi folosiți pentru a le reinventa.

În urma unei competiții de design organizate de statul italian, proiectul câștigător a venit din partea unei echipe formate din OFF architecture, PR Architect și Samuel Nageotte. Cele trei birouri de arhitectură propuneau păstrarea structurii vechi și construirea unui complex rezidențial peste și în componența podului. Îmbunătățiri substanțiale vor fi aduse rezistenței construcției, iar în final rezultatul se preconizează a fi spectaculos.

Construit într-o regiune superbă, înconjurată de mare și munți și populată din plin cu faimoasele pere bergamote, viaductul urmează să încorporeze spații de locuit și centre medicale, cinematografe și hoteluri, suprapuse în stâlpii de susținere. Partea superioară va fi folosită ca loc de plimbare în timp ce punțile aflate mai jos vor oferi infrastructura către orașele din apropiere.

Competiția de design a demarat în luna februarie a lui 2011 sub numele de Solar Park South, o întrecere între cele mai potente case de arhitectură internaționale care să furnizeze ideea salvatoare pentru viaductul italian. Chiar dacă pare un scenariu science fiction, proiectul a fost tratat cât se poate de competent, cu studii extinse despre impactul asupra mediului și oportunitățile de dezvoltare oferite zonei. Constructorii își propun să păstreze cât mai mult din structura preexistentă, aflată în stare destul de bună, și să limiteze numărul de materiale noi folosite la minimum. Mai mult, satul trebuie să fie complet autonom din punct de vedere energetic, folosind ca surse apă de ploaie și gaz provenit din arderea deșeurilor.

Proiectul își propune să devină o atracție turistică importantă a zonei Calabre și, conform planului de execuție, își va aștepta primii chiriași începând in 2015.

4 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului