Design

Vele din sticlă și catarge din oțel, arhitectură contemporană pe Yangtze

scris pe 05 Dec 2011 de Dragoș Aliciu 12967 vizualizări
Design - Quingchong

Un complex de șase clădiri inspirate de aspectul ambarcațiunilor tradiționale chineze reafirmă interesul Chinei pentru arhitectura contemporană. Construcțiile împrumută forma curbată a velelor și, privite de la distanță, dau impresia unei flote aflate în mișcare. Chongqing Chaotianmen va grupa restaurante, cluburi spații pentru birouri și reședințe private, dar și o grădină suspendată care va funcționa ca punte de legătură pentru patru dintre ele.

Biroul de arhitectură Safdie Architects a anunțat cel mai nou proiect, un complex cu utilitate mixtă care va fi construit în Chongqing, China. Deși ansamblul de clădiri se află încă în faza de randare computerizată, existența Marina Bay Sands din Singapore, operă a aceleiași echipe de arhitecți, confirmă posibilitatea construirii unui asemenea colos.

Chongqing este o localitate a cărei primă atestăre datează din anul 316 înaintea erei noastre. Unul dintre cele cinci centre naționale din China (metropole remarcabile ca dezvoltare din punct de vedere economic, politic, sau cultural), orașul este așezat la intersecția fluviilor Yangzte și Jialing și servea în trecut ca avanpost al puterii imperiale. Proiectul arhitectural a încercat să surprindă trecutul important al orașului, făcând trimitere în același timp și la tradiția comercială a zonei.

Inspirația a pornit de la imaginea unei flote de nave tradiționale chineze privită din depărtare. Cele șase clădiri construite din oțel și sticlă sunt arcuite pe verticală, iar privite de la distanță lasă impresia unor veliere aflate în mișcare. Turnurile din față măsoară fiecare 358m înălțime și vor găzdui mai multe hoteluri, reședințe private și spații pentru birouri. În spate, dispuse într-o suprafață care totalizează 930.000 mp se află patru clădiri mai mici, două dintre ele conectate la turnurile principale printr-o punte suspendată la 248m înălțime. În aceeași parte a construcției sunt proiectate să funcționeze numeroase cluburi și restaurante, piscine și grădini precum și recepțiile hotelurilor aflate în construcțiile dinspre apă.

La baza complexului, arhitecții biroului Safdie au prevăzut spații cu scop cultural, un teatru, o sală de conferințe precum și pontoane pentru folosirea ambarcațiunilor care navighează pe cursul fluviului Yangtze.

Investiția totală se va ridica la 3.1 miliarde dolari, conform biroului de arhitectură, iar construcția se va realiza cu participarea a trei dintre cele mai mari companii asiatice din domeniu.


1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului