Design

Vedeta coșurilor de gunoi

scris pe 22 Apr 2011 de Constantin Bacheș 6982 vizualizări
vipp

Obiectele pe care le așezăm cu inspirație sub birou sau le ascundem în mobila de bucătărie au și o rudă nobilă. Cu pedală. Cel mai mândru dintre coșurile de gunoi este de origine daneză și a fost inventat din întâmplare. Pe numele lui, vipp.

Holger Nielsen, inventatorul vipp, era un artizan de vase din metal, originar din micul oraș danez Randers. Intrarea lui în afaceri pare să se datoreze unei coincidențe. În 1931 Nielsen a câștigat un automobil la o tombolă și l-a vândut pentru că nu avea permis de conducere. Cu banii obținuți astfel și-a cumpărat un strung și a pornit pe cont propriu. În 1939, Holger s-a căsătorit cu Maria, o coafeză din zonă și, la scurt timp după, soția a decis să-și deschidă un salon în Randers. Își roagă soțul să îi amenajeze mobilierul și, printre altele, îi cere și un coș de gunoi cât mai practic.

Din dorința de a-și impresiona frumoasa soție, Holger ajunge la o soluție nemaiîntâlnită până atunci – un recipient de metal al cărui capac poate fi acționat cu piciorul prin intermediul unei pedale. Soția este mai mult decât încântată, iar obiectul devine în scurt timp principala atracție a salonului. Clientele încep să comande un coș identic, mai ales pentru soții medici care au nevoie să arunce obiecte la gunoi fără să se murdărească pe mâini. Începe producția pe o scară mai largă și vipp devine echipament standard pentru toate cabinetele din Danemarca.


În 1992, la 78 de ani, Holger moare și, surprinzător pentru toată lumea, afacerea este preluată de cea mai tânără dintre fete, Jette. Decizia e luată însă într-un moment în care mama sa, Maria Nielsen, se pregătea să vândă afacerea. La acel moment, coșurile vipp erau comercializate doar pentru piețe specializate. Cum însă Jette crescuse într-o casă în care coșurile cu pedală erau peste tot, noua proprietară crede că și alte persoane își vor dori un obiect atât de interesant, dincolo de mediul profesional. Renunță la cariera din resurse umane și începe să promoveze intens vipp ca pe un obiect de design. Până la urmă, ideea de a asocia un coș de gunoi cu magazinele de mobilier și accesorii de interior se dovedește un succes.


Vipp ajunge în 1996 la Paris, Londra și alte orașe importante. În 1998, în afacere se implică și cea de a treia generație a familiei, iar vipp devine un simbol de ingeniozitate, cu o formă emblematică și o finisare exemplară. În prezent, compania este reprezentată la nivel global iar colaborările cu designeri de renume fac parte din calendarul obișnuit. În fiecare an, vipp lansează ediții limitate ale căror culori și texturi transformă obiectele utilitare în obiecte de artă apreciate de colecționari. Deși oferta de produse este în prezent diversificată, valorile de bază rămân reprezentate cel mai bine prin coșul de gunoi, cu un nivel impecabil al calității și aproape aceeași formă ca la momentul în care era doar o necesitate pentru salonul de frumusețe. Mai multe pe www.vipp.com

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului