Design

Stație de procesare a cărbunelui, convertită în muzeu

scris pe 05 Iul 2011 de Constantin Barbu 7739 vizualizări
ruhrmuseum

În una dintre primele regiuni industrializate din istoria Europei, zona Ruhr din Germania, o veche stație de spălare a cărbunelui a fost converită într-un muzeu dedicat istoriei zonei. Noul edificiu nu este concentrat exclusiv pe moștenirea industrială a zonei, ci pe întreaga poveste a regiunii, de la formarea substratului geologic, în urmă cu milioane de ani, și până în prezent.

Situat în Zollverein, una dintre primele și cele mai importante așezări industriale din Europa, muzeul face parte dintr-un complex care a fost declarat patrimoniu cultural al UNESCO în urmă cu zece ani, ca recunoaștere a importanței pe care a avut-o zona în progresul Europei încă din secolul al XVIII-lea.

Clădirea, structurată pe trei etaje, conține trei secțiuni distincte, dar care nu sunt separate în nici un fel: Present – care ilustrează situația curentă din regiune, Memory – despre perioada pre-modernă, pre-industrială a zonei Ruhr-ului, și History – care trece vizitatorul prin evenimentele care au marcat ultimii două sute de ani.

Toate cele trei nivele conțin o combinație de artefacte care ilustrează istoria naturală și umană a regiunii, dispuse în vechile hale dezafectate ale stației de spălare a cărbunelui. Utilajele și instalațiile industriale au fost păstrate și restaurate pentru a nu afecta personalitatea locului. Muzeul Ruhr-ului nu este doar o clădire  veche remodelată, ci este o structură care și-a păstrat sufletul inițial. Spațiile funcționale sunt folosite ca metafore pentru perioadele prezentate: de exemplu, secțiunea Memory este găzduită parțial în vechile spații de depozitare a cărbunelui, lipsite total de ferestre, pentru a ilustra printr-o metaforă natura lumii pre-industriale – închisă, lentă, lipsită de multe dintre perspectivele oferite de lumea modernă.

Cel mai ușor mod de a ajunge la noul muzeu este prin orașul Essen, iar biletele includ și o vizită la Red Dot Design Museum, care conține unele dintre cele mai frumoase exemple de design din ultima perioadă. Mai multe detalii pe ruhrmuseum.de.

1 comentariu

  • Dinu pe 05 Jul 2011

    In ardeal sunt o gramada de cladiri industriale lasate in paragina. Unele dintre ele cu o vechime de cateva secole. In zona Anina, sau Hunedoara unde a fost gasita acel furnal din secolul 9. Atata istorie intr-un perimetru asa mic. Pacat ca nu exista si ‘vointa politica’, ca sa nu ai zic constiinta/cultura minimala.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului