Design

Stalin nu ar fi mândru de noile sedii ale poliției din Tbilisi

scris pe 23 Aug 2011 de Constantin Barbu 17184 vizualizări
georgia

În anul 2005, Mikhail Saakashvili, proaspăt ales președinte al Georgiei, a decis să desființeze poliția rutieră din cauza nivelului extrem de ridicat al corupției. Aproape 30 000 de polițiști și-au pierdut locurile de muncă, iar instituția a început o transformare radicală și o reorientare spre transparență care se manifestă și în arhitectura sediilor instituției.

În timp, poliția rutieră a fost reconstituită, cu oameni tineri care primesc salarii mult mai mari decât predecesorii lor, dar guvernul fostei republici sovietice nu s-a mulțumit cu atât: clădirile poliției, altădată construite în stil sovietic, au fost reproiectate pentru a reprezenta aspirațiile generației noi.

Mai multe secții din capitala Tbilisi au primit fațade transparente, construite integral din sticlă, care să transmită un mesaj clar: nu avem nimic de ascuns. Dacă reforma a reușit sau nu a reușit, rămâne de văzut pe termen mai lung, dar un lucru este sigur: noile clădiri arată extrem de frumos.

Principiul transparenței este aplicat și în cazul mașinilor de patrulare folosite de poliți rutieră: toate vehiculele instituției sunt obligate să își semnaleze prezența prin intermediul girofarului, indiferent dacă sunt angajate într-o misiune sau nu.

5 comentarii

 • Vasiliu Mircea Paul pe 23 Aug 2011

  Uluitor ! Noi de ce aflam asemenea “detalii” cum ar fi desfiintarea completa a politiei rutiere georgiene ABIA DUPA 6 ANI ? Pentru ce NICI UN INTELECTUAL DE MARCA roman nu a propus NICIODATA nimic cit de cit similar ? Fiindca ASTA INSEAMNA REFORMA cu adevarat, nu scarpinaturile sub barbie de la noi.

  Reply
  • Dorelus pe 23 Aug 2011

   ..pentru ca ‘noi’ ne uitam la antene si (i)realitati

   Reply
  • adi pe 24 Aug 2011

   amice, poate nu stiai tu… eu, de exemplu, stiam… si nu au fost 30 de mii de politisti rutieri, ca tara aia nu are mai mult de 5 milioane de locuitori si 70 de mii de kilometri patrati, iar sosele au destul de putine… dar oricum, au fost vreo 3-4 mii de politisti. in alta ordine de idei, nu au stat foarte mult fara politie, ca au venit in locul lor absolventii scolii de politie.

   Reply
 • Dorelus pe 23 Aug 2011

  Mai mult citeam undeva despre felul in care a starpit coruptia din georgia.. a data afara pe unde a putut si a angajat de la zero… iar intr-un domeniu, daca nu ma insel ceva cu verificarea restaurantelor, ceva din domeniul sanatatii publice.. pentru ca nu a putu angaja imediat pe altii a desfiintat pur si simplu serviciul rugand cetatenii sa se informeze singuri cu privire la felul in care pastreaza curatenia restaurantele si sa ii amendeze singuri boicotandu-i, asta pana la remedierea situatiei.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului