Design

Un icon de design ajuns la 50 de ani

scris pe 17 Aug 2012 de Constantin Bacheș 6033 vizualizări
Design - scaunul oxford

Gândit inițial pentru a servi în sala de mese a colegiului St. Catherine din Oxford, scaunul cu spătar ridicat a devenit ulterior unul dintre iconurile designului contemporan. Ideea originală îi aparține arhitectului Arne Jacobsen iar producătorul este Fritz Hansen din Danemarca.

Deși aparent un articol banal față de alte piese de mobilier, scaunul definește cel mai bine stilul unui designer dar și stilul vremurilor în care a fost creat. În cel mai bun caz, un proiect corect are menirea să reunească în același loc criterii estetice dar mai ales cerințe funcționale.

Scaunul Oxford a apărut ca răspuns la cerința colegiului St. Catherine din Oxford care lua ființă acum cinci decenii. Scaunul gândit de Arne Jacobsen în 1962 urma să deservească principala sală de mese. Fabricat inițial dintr-o singură bucată de furnir laminat de stejar englezesc, modelul se distingea prin spătarul înalt și ocupa o poziție privilegiată la masa principală din sală. Aici, la un nivel superior celorlalte mese și scaune, stăteau așezați directorul și profesorii, în timp ce eleviilor le erau destinate mai multe mese lungi și mai joase. Deși o școală modernă, colegiul prelua un model de așezare inspirat din cel al universităților găzduite de mănăstiri în Evul mediu.

La Oxford, modelul de scaun și schema de amplasare la masa înaltă au rămas la fel și constituie atât un simbol al stabilității colegiului cât și o dovadă pentru identitatea producătorului. În producția de serie, scaunul Oxford se fabrică în versiune tapițată complet și se întâlnește cel mai des în săli de conferințe și birouri.

Pentru a marca 50 de ani de la înființarea colegiului St. Catherine și de la introducerea scaunului Oxford, Fritz Hansen lansează o versiune care reproduce finisarea originală din lemn, cu tapițerie doar pe șezut și spătar.

 

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului