Design

Conversie urbană: săli de lectură în locul celulelor pentru deținuți

scris pe 17 Apr 2012 de Bogdan Ștefănescu 8855 vizualizări
feat palencia

Arhitecţii Ángel Sevillano şi José Tabuyo, de la Exit Architects, au reuşit să transforme fosta închisoare comunitară din Palencia într-un centru cultural modern, printr-un proiect ambiţios sponsorizat de primărie şi Ministerul Dezvoltării din Spania.

Cele patru aripi din cărămidă ale clădirii iniţiale, construită în secolul 19 în stil neo-mudéjar, au fost încadrate de pavilioane cu structură metalică şi acoperite cu sticlă. Ele au fost gândite pentru a lăsa cât mai multă lumină naturală să pătrundă între pereţii groşi ai închisorii. În aceeaşi idee, în procesul de restaurare s-a renunţat la acoperişul vechi, cu ţigle, şi a fost înlocuit cu unul din zinc cu luminatoare largi.

Noul centru cultural se dezvoltă în jurul unei spaţiu de recepţie amplasat la intersecţia celor patru aripi, care funcţionează ca un centru nervos al întregii clădiri.De aici vizitatorii se pot îndrepta către sălile de concerte sau spaţiile expoziţionale din anexele nou construite sau pot alege să viziteze zona în care erau închişi deţinuţii, transformată acum în bibliotecă. La etaj sunt două hale întinse care pot găzdui diverse evenimente.

Întreaga construcţie are peste 5000 mp, iar costul total al proiectului a depăşit 9,5 milioane de euro, fiind suportat de primăria din Palencia şi de guvernul spaniol.

 

Palencia este un mic oraş din nordul Spaniei, capitala provinciei cu acelaşi nume din regiunea Castile-Leon. Exit Architects este o firmă de arhitectură din Madrid care are în portofoliu, în principal, locuinţe şi clădiri publice pentru care a câştigat 25 de premii în ultimii zece ani.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului