Design

Restaurant deschis în palatul Opéra de Paris

scris pe 14 Sep 2011 de Dragoș Aliciu 8741 vizualizări
Design - Restaurantul L'Opera

Proiectul unui restaurant în interiorul maiestuosului Palat Garnier din Paris a adunat mai mult de 130 de ani de așteptare și trei încercări nereușite. Nimeni până la arhitectul Odile Decq nu a reușit să și ducă la bun sfârșit planul: deschiderea unui restaurant în interiorul uneia dintre cele mai grandioase clădiri de operă din lume.

Formele contemporane și arhitectura clasică nu sunt chiar ușor de îmbinat. Cu atât mai dificilă este inaugurarea unui restaurant modern în interiorul unui palat construit de Napoleon al III-lea ca simbol al reconstrucției Parisului din secolul al XIX-lea.

Comparabilă cu Scala din Milano, Opera din Viena sau Teatro Colon din Buenos Aires, clădirea care a servit ani la rândul ca opera principală de stat a Franței este un monument al grandomaniei de care numai împărații pot da dovadă. Palatul are o capacitate de 2.200 de locuri, poziționate dedesubtul unui candelabru care cântărește mai mult de șase tone. Scena este îndeajuns de mare pentru a susține 450 de artiști în același timp, iar aglomerarea de decorațiuni, picturi, heruvimi și nimfe trece clădirea ridicată în 1875 pe lista celor mai impresionante construcții baroce realizate vreodată.

Restaurantul a fost amenajat într-o opoziție evidentă de stil cu opulența ornamentelor, formele sale onduindu-se atent printre stâlpii mezaninului. Arhitecta francez Odile Decq, cel care a proiectat L’Opera Restaurant și-a făcut un scop din a evita alterarea construcției istorice în vreun fel și, de aceea, silueta unduitoare nu atinge aproape deloc de structura veche a palatului.

Cu o capacitate de 90 de locuri, etajul este susținut de picioare de oțel mascate de forma rotunjită, foarte asemănătoare unei loje de operă. Scaunele, mesele și în general tapiseria roșie aduc aminte de amenajarea interioară a sălilor de spectacol.

Sunt în total 788 mp, împărțiți în trei zone: sala principală, mezaninul și bar-lounge-ul Martini. Se adaugă o a patra zonă, terasa cu o întindere de peste 500mp, construită în inima Parisului, în afara palatului.

Meniul localului este, la fel ca și conceptul, un amestec de bucătărie clasică și preparate gândite special pentru L’Opera Restaurant. Chef-ul Yann Tanneau a adus inspirația culinară a zonei sale natale, Bretania, punând mare accent pe preparatele marine. La fel se întâmplă și în bar, unde clasicul cocktail „Martini Charles“ se numește acum „Phantom by Martini“, referință la romanul scriitorului Gaston Leroux, „Fantoma de la operă“, a cărui acțiune are loc în aceeași clădire.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului