Design

Republica lui Fritz Hansen

scris pe 04 Mai 2011 de Constantin Barbu 5926 vizualizări
hansen

Suntem în anul 1847, în Danemarca. Dincolo de deschiderea primei berării Carlsberg și a primei căi ferate din țară, inaugurată de regele Christian al VIII-lea, un an la fel de obișnuit ca oricare altul. Tot în acest an, într-un orășel de pe o insulă din largul coastelor Danemarcei se naște Fritz Hansen, unul dintre cei mai importanți promotori ai designului și al modului de viață danez.

În vreama adolescenței, tânărul Fritz devine ucenicul unui tâmplar local, dar la vârsta de 25 de ani decide să plece în capitală, la Copenhaga, și să își deschidă propriul atelier. În scurt timp, el își obține “Certificatul de statut burghez” ca meșter tâmplar, specializat în fabricarea de dulapuri. Urmează deschiderea primului său magazin-atelier, la început de dimensiuni modeste, dar poziționat bine, în apropierea reședinței familiei regale daneze, Palatul Amalienborg.

După 24 de ani petrecuți în Copenhaga, Hansen își extinde afacerea în orașul Lillerød, la nord de capitală, și în doar doi ani reușește să își deschidă și o fabrică de cherestea. În 1899, fiul său, Christian Edvard Hansen, preia conducerea afacerii de familie, care în acest moment are peste 50 de angajați.

Trei ani mai târziu, Fritz Hansen moare, la doar 55 de ani, pe fondul unor probleme de sănătate cronice. În același an apare și generația a treia a familiei Hansen, prin fiul lui Christian Edvard, Paul Fritz. Pe fondul curentului funcționalist de la începutul secolului, compania Hansen începe să se transforme dintr-o mică manufactură într-un producător industrial de mobilă. În perioada de glorie a funcționalismului și a curentului Bauhaus, compania înființată de Hansen senior începe să experimenteze cu materiale noi și cu tehnici industriale revoluționare pentru acea vreme, care îi permit să creeze designuri cu totul noi.

În 1915, compania produce primul scaun fabricat din lemn îndoit de abur, devenit iconic pentru Fritz Hansen, și începe să producă serii de mobilier din oțel tubular inspirate de operele arthiectilor Marcel Breuer și Ludwig Mies van der Rohe.

Fiii lui Christian Hansen, Poul Fritz și Søren Christian,  intră și ei în afacerea familiei în anul 1928 și marchează începutul unei alte epoci importante în istoria companiei. Șase ani mai târziu, compania cooptează arhitectul Kaare Klint și tânărul designer Arne Jacobsen, primii doi vizionari dintr-un lung șir de artiști angajați de companie.

De atunci și până în prezent, marca Fritz Hansen, sau Republica Fritz Hansen, cum este denumită în mod oficial compania, a reprezentat unul dintre vârfurile designului scandinav. Mobilierul companiei este prezent în galeriile mai multor muzee de artă modernă, notabile fiind MoMA New York (Metropolitan Museum of Modern Art) și Muzeul Guggenheim, dar și în Hotelul de Gheață de la Jukkasjärvi, din apropiere de Cercul Polar. Detalii complete pe fritzhansen.com

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului