Design

Peugeot și Pleyel reinventează pianul

scris pe 08 Oct 2012 de Constantin Bacheș 12405 vizualizări
Design - pianul schimbat

A fost nevoie de un an întreg pentru ca designerii Peugeot să găsească o reinterpetare a pianului clasic de concert. O condiție obligatorie a fost păstrarea intactă a performanței muzicale dovedită de Pleyel, partenerul proiectului și cel mai vechi producător de piane din lume.

În 2011, studioul de design Peugeot a abordat producătorul de piane Playel cu un proiect poate la fel de îndrăzneț precum asocierea celor două companii. Designerii auto și-au propus să reediteze conceptul după care pianele de concert au fost gândite și asamblate în ultimele două secole. Altfel spus, să pună într-o lumină contemporană o formă pe care o avem deja atât de bine întimpărită în minte. Chiar dacă Pleyel a mai notat în trecut parteneriate cu diferiți designeri din lumea modei și a mobilierului, nimeni nu a propus vreodată rearanjarea structurii de bază. Obiectivul Peugeot a fost să definească un obiect pe care nici producătorul de mașini dar nici Pleyel nu l-ar fi putut crea singuri.

Prima inovație majoră se leagă de coborârea mecanismului, pentru a poziționa capacul pianului în același plan cu linia claviaturii. Astfel, pentru prima oară în istoria instrumentului, audiența poate vedea artisul care cântă din orice unghi. Pentru prima dată, pianistul aude sunetul instrumentului la un nivel de fidelitate  acustică imposibil de obținut până acum.

Sistemul de deschidere al capacului care permite observarea corzilor și amplifică sunetul a fost împrumutat din lumea automobilului. Asigurându-se că nu alterează calitățile muzicale, designerii Peugeot au montat un mecanism pneumatic care permite ridicarea „capotei” cu o singură mână. Mai mult, silueta alungită dă impresia că „plutește” pe scenă prin înlocuirea celor trei picioare clasice cu unul masiv, amplasat central.

Pentru structura instrumentului și pentru placa de sunet s-a folosit lemn, dar capacul și piciorul au fost confecționate din fibră de carbon, reducând greutatea cu mult sub nivelul unui pian de concert convențional.

Modelul prezentat în premieră la Salonul auto de la Paris este funcțional și poate fi comandat de pasionații de muzică și automobile deosebite. Execuția și calitățile muzicale unice vin din tradiția manufacturii de piane Pleyel fondate în 1807. Compania este cel mai vechi producător de piane din lume și singurul din Franța concentrat exclusiv pe manufacturarea lor.

Colaborarea dintre Peugeot Design Lab și Pleyel marchează o premieră ca originalitate și ca soluții adoptate în componența modelului. În ceea ce privește „alianțele” dintre producătorii auto și manufacturile de piane, istoria recentă mai atestă parteneriatul dintre Audi și Bösendorfer, în urma căruia s-a născut un pian cu design deosebit, dar și ediția limitată BMW Seria 7 Steinway & Sons unde o serie de finisări specifice instrumentului au fost înglobate în habitaclul limuzinei.

1 comentariu

  • kata pe 09 Oct 2012

    “Timbrul” unui instrument, adica felul in care suna, depinde enorm de forma sa fizica. Acel “pian” nu are cum sa sune la fel ca unul adevarat. Va avea un sunet “nou” care poate fi interesant. Ramane de vazut daca va fi cumparat de catre muzicieni… Nu-mi plac asocierile piane/auto, fotbalisti/biblioteci etc. In rest arata interesant…

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului