Design

Regele ratanului – Kenneth Cobonpue

scris pe 22 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 10996 vizualizări
featured

Din mâna unui designer filipinez ies cele mai spectaculoase piese de mobilier exterior pe care, ne încumetăm să spunem, le-ați văzut vreodată. Kenneth Cobonpue este reprezentantul noului val de design asiatic și unul dintre conducătorii plutonului.

Lemnul minune provenit din zone tropicale, ratanul, este un nume generic ce ascunde aproape 600 de specii de palmieri. Prelucrarea ușoară, regenerarea relativ rapidă și rezistența deosebită l-au propulsat în lista materialelor cele mai populare în producția de mobilier din țări precum Indonezia sau Filipine.
O scurtă vizită într-un magazin de mobilier exterior nu are cum să nu vă scoată în cale cel puțin o piesă confecționată din ratan. La fel ca în multe alte industrii tradiționale, calitatea produselor din ratan variază însă enorm de la producător la producător. Micii meșteri artizanali propun un anumit standard în timp ce viziunea unor designeri precum Kenneth Cobonpue diferă complet.

Kenneth și-a început parcursul profesional în America, studiind designul în cadrul institutului Pratt din New York. Mama lui, ea însăși un designer respectat în Filipine, l-a îndemnat să aprofundeze subiectul mobilierului interior, așa că fiul a obținut o diplomă de prelucrare a lemnului și pielii în Florența pentru ca ani mai târziu să devină expert în marketing-ul asociat mobilei.

Întors în țara natală, Cobonpue a început să primească premiu după premiu. Mulți alți producători folosesc ratanul, dar niciunul nu a reușit să-l „toarne“ în formele pe care le imaginează filipinezul. Țări precum Japonia și Singapore i-au acordat premii pentru activitate, a fost numit unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noului val de design asiatic, iar vedetele vestice au apărut alături de creațiile sale. Mobilierul filipinezului apare în scene din Ocean’s 13, într-un videoclip Maroon 5 sau în serialul CSI: Miami.

Cobonpue a prezentat în Milano o mașină modelată din ramuri de ratan, bambus și oțel. Vehiculul nu are motor, nu este un autovehicul în toată regula, dar arată cât de departe poate merge imaginația celui care a fost numit „Regele ratanului“.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului