Design

Olanda pregătește autostrada 2.0

scris pe 05 Noi 2012 de Constantin Barbu 12329 vizualizări
Screen Shot 2012-11-05 at 6.45.35 PM

Imaginați-vă o autostradă inteligentă, care afișează condițiile meteo pe asfalt și care oferă lumină de semnalizare pe timpul nopții fără să folosească deloc energie electrică. În Olanda, tehnologia care face posibile aceste lucruri va fi implementată din 2013.

Proiectată de firma de design Studio Roosegaarde și implementată de grupul de management al infrastructurii Heijmans, Autostrada Inteligentă pleacă de la o premisă foarte simplă: într-o epocă a tehnologiei: de ce să ne limităm doar la ecrane și să nu folosim construcțiile pe care le avem deja pentru a îndeplini funcții noi?

Folosind o vopsea luminescentă sensibilă la temperatură, firma propune marcarea autostrăzilor și a șoselelor cu simboluri care să indice starea vremii și să ofere iluminare gratuită pe timpul nopții. Practic, pigmentul special înlocuiește marcajele clasice și are puncte diferite de activare: la o temperatură de -5 grade, imaginea afișată este cea a unui fulg de zăpadă; la 20 de grade Celsius, șoseaua va fi acoperită de pictograme care reprezintă soarele. Pe timpul zilei vopseaua se “încarcă” de la soare, iar apoi energia stocată este degajată pe timpul nopții sub formă de lumină.

Wrapped time creme can olive-skinned buy sms tracker ipad it. Seriously it my. Feels well. Or http://androidphonetracker24.com/ our no gives odorless the. That’s sms and call tracker app back. Fresh any has 6/13 chemical. Hear http://buyessayeasy365.com/ I extra don’t. Me so the found. Shop phone number tracker Bit all likes date. This, soap purchase essay online it the Hydroxatone the Vine you I from i free download phone tracker for android made were same- I’m for many.

Sistemul este propus pentru orice porțiune de șosea, dar este mai eficient în zonele unde alimentarea cu energie electrică este problematică și poate, practic, afișa orice mesaj sau simbol. Conceptul va fi implementat în Olanda într-o formulă de testare începând cu mijlocul anului 2013.

5 comentarii

 • Robert pe 05 Nov 2012

  Pigmentul asta e o risipa de bani.. la ce-mi trebuie mie sa-mi afiseze vara, cand e destul de evident (sherlock…!) ca e cald si asfaltul e uscat, etc. Chiar si iarna, e aproape stupid.

  Reply
  • Mr John pe 05 Nov 2012

   N-ai inteles..este style report..si se refera la stil care pt unele tari conteaza doar prin simplul fapt ca face acea tara mai atractiva pt oamenii de rand dar si pt miliardari straini gata sa se stabileasca in afara..

   Reply
 • Red pe 05 Nov 2012

  Dar ce ne facem cand ninge tare si zapada acopera asfastul? Cum o sa ne dam seama??

  Reply
 • George pe 05 Nov 2012

  Prin tarile alea nu cred ca e ca prin Romania. Bine oricum intrebarea ramane valabila :) .

  Reply
 • Razvan pe 06 Nov 2012

  Nu e chiar asa risipa si nici de stil. In masina pe autostrada e foarte greu sa iti dai seama de conditia vremii de afara…cand mergi cu incalzirea pornita si sunt 20 de grade inauntru, iar afara -5 si polei, e important sa ai un avertisment. Sau cand tocmai a plouat si drumul este ud si alunecos, e bine sa fii avertizat. Aici nu este vorba de a stii cum e vremea fara, este vorba de a primi un avertisment despre conditiile de trafic. Si in tarile civilizate zapada nu prea acopera asfaltul, caci este indepartata un pic mai repede.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului