Design

Obiectele care își aleg singure forma – proiectul Rising

scris pe 28 Feb 2012 de Dragoș Aliciu 10586 vizualizări
Design - Robert van Embricqs

Robert van Embricqs nu este un nume cunoscut pe scena designului. Are însă toate șansele de a deveni unul dintre cei mai apreciați designeri olandezi odată cu dezvoltarea pieselor de mobilier care pot fi restrânse la o singură placă de lemn. Scaunul și masa Rising sunt aplicații extrem de simple, dar proiectul anticipă și dezvoltări ulterioare la fel de spectaculoase.

Licențiat al Academiei de design Gerrit Rietveld din Amsterdam în 2010, Robert van Embricqs și-a început cariera extrem de promițător câștigând din primul an o distincție internațională Red Dot, precum și un premiu local – „Woodchalenge 2011“. Proiectul care i-a adus primele aprecieri, un simplu scaun, a pornit de la o întrebare extrem de întâlnită în lumea designului: Cât de mult poare permite un designer obiect să-i dicteze forma cea mai simplă pe care o poate avea?

După ce a tăiat câteva linii paralele într-un dreptunghi de lemn și le-a secționat doar parțial în câteva puncte, Robert a ridicat bucățile și le-a lăsat să se susțină. Era prima ediție a scaunului „Rising“, un concept a cărui formă finală nu s-a lăsat intuită până la final nici măcar de propriul creator.

Ideea a evoluat ulterior și sub forma unei mese. Dispuse oblic, liniile alcătuiesc picioarele obiectului de mobilier, realizând în același timp și un joc interesant de paralele. Fiecare încheietură mobilă este securizată prin balamale special create, structura fiind susținută de încrucișarea bucăților de lemn.

Designerul studiază construcțiile flexibile de mai mult timp, masa și scaunul fiind doar aplicarea lor la scară mică. Altfel, aceeași idee se regăsește sub formă de concept pe site-ul propriu ca soluție pentru crearea unor construcții temporare care, după terminarea evenimentului, să fie pliate înapoi în pământ.


1 comentariu

  • Dr Doc pe 29 Feb 2012

    Ideea este extraordinar de buna pentru structurile care vor fi construite pe planetele pe care vom ajunge. O asemenea geometrie, plus materialele noi, plus tehnologiile noi de obtinere a acestora, ‘la sursa’.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului