Design

O clădire construită să supraviețuiască – Centrul Civic Ofunato, Japonia

scris pe 22 Noi 2011 de Constantin Barbu 11516 vizualizări
feat jp 1

Pe 11 martie, Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. În orașul Ofunato, în nord-estul țării, aproape toate clădirile au fost șterse de pe fața pământului de un val tsunami cu o înălțime de aproape 25 de metri. O excepție a fost una dintre cele mai spectaculoase clădiri din oraș, construită pentru a fi un loc al culturii, dar transformată de împrejurări într-o arcă de beton care a adăpostit 250 de supraviețuitori.

Centrul Civic Ofunato, numit și Sala Rias, a fost proiectat de arhitectul Chiaki Arai pentru a servi drept punct focal al culturii locale. Clădirea, construită într-un stil arhitectonic ce amintește de brutalism, este inspirată din geologia locală: betonul este folosit pentru a reinterpreta falezele abrupte ale golfului din apropierea orașului, iar lemnul, un element tradițional al construcțiilor japoneze, este eliminat aproape total.

Interiorul, care include o sală de concerte cu 1100 de locuri, este proiectat într-un mod care îmbină spectacolul estetic cu funcționalitatea acustică. Întreaga clădire, nu doar auditoriumul, este inspirată de opera arhitectului francez Le Corbusier, un adept al unei școli universaliste, care spune că o clădire modernă poate să își găsească locul oriunde în lume, și de munca lui Frank Lloyd Wright, care pune accent pe rădăcinile locale ale arhitecturii fiecărei structuri.

Foaierul, construit aparent în stilul unei gravuri de Giovanni Battista Piranesi, este poate cea mai spectaculoasă parte a clădirii. Sute de trepte inversate din beton au fost turnate de-a lungul mai multor luni și apoi compuse într-un tot unitar care uimește prin complexitate și, în același timp, prin eleganța liniilor.

Din păcate, la mai puțin de trei ani de la inaugurare, clădirea a fost lovită puternic de cutremurul Tohoku și de tsunami-ul enorm care a urmat seismului. În mod miraculos, sau poate mulțumită durității extreme a structurii, clădirea a scăpat aproape fără nici o urmă și a servit drept adăpost pentru 250 de localnici, care s-au refugiat în interior timp de mai multe zile după cataclism.


1 comentariu

  • resita31 pe 22 Nov 2011

    daca ar fi sa castig la loto sau sa-mi permit sa-mi reiau viata de la capat, as alege, fara nici cea mai mica ezitare, Japonia. si asta nu numai peisajului, ci in special datorita mentalitatii de acolo. pur si simplu ii ador.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului