Design

Moștenirea tapiseriilor franceze din secolul al XIX-lea – Casa Braquenié

scris pe 18 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 6536 vizualizări
Design - Braquenie

Furnizor de tapiserii și covoare pentru Napoleon al III-lea, împărăteasa Eugenie a Franței și Victor Hugo. Decorator al castelelor germane și belgiene și restauratorul lor după terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Cartea de vizită Braquenie are toate argumentele istorice ale unui producător obișnuit cu cerințele unor clienți cu pretenții.

Dacă Braquenié s-ar opri acum din desenat noi modele pentru colecțiile de tapiserii, tapete și broderii, tiparele vechi, nefolosite ar ajunge pentru cel puțin încă un secol. Casa a fost înființată în 1824 și doar în 10 ani ajungea furnizor de mătăsuri fine pentru rege, iar mai târziu, unul dintre decoratorii ducilor, marchizilor și al celebrităților franceze în general. Măcar un singur bun produs de Braquenié trebuia să ajungă în interiorul castelelor monarhiei și nobilililor: un covor pentru palatul din Luxemburg, un altul pentru Notre Dame, un cadou pentru interioarele papale din Vatican.


Cu un trecut atât de bogat, colecția din 2011 nu a necesitat decât o scurtă vizită către arhivele companiei. De-a lungul timpului, numeroase designuri au rămas nefolosite, așa că tiparele florale complicate, modelele geometrice de o frumusețe rară și broderiile colorate pot fi folosite oricând pentru o nouă colecție „modernă“. Desigur că are loc o adaptare, dar spiritul clasic al pânzelor se păstrează, materializându-se într-o colecție care pare coborâtă dintr-o casă nobilă a secolului al XIX-lea. Imaginile vorbesc de la sine.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului